Logistics automation significantly increases efficiency in the warehouse

Geautomatiseerde logistiek: de weg naar maximale efficiëntie

07 feb 2023

Bij geautomatiseerde logistiek worden automatische transport- en opslagsystemen gebruikt in magazijnen en distributiecentra. Het doel is de prestaties te maximaliseren, de veiligheid van de processen te garanderen en de logistieke operaties die binnen en buiten het magazijn plaatsvinden te optimaliseren.

Steeds meer bedrijven kiezen ervoor hun logistiek te automatiseren. In dit artikel bekijken we waarom automatische systemen steeds populairder worden, welke technologieën de komende jaren de dienst zullen uitmaken en welke oplossingen de meest gangbare zijn bij het automatiseren van belangrijke logistieke processen.

De opkomst van automatisering in de logistiek

De groei van e-commerce en de veranderende gewoonten van consumenten hebben grote logistieke uitdagingen opgeleverd voor bedrijven, zoals leveringen binnen de 24 uur of het beheren van retourzendingen bij e-commerce. Enkel via een efficiënte logistiek kunnen bedrijven hun concurrentievermogen handhaven door processen te stroomlijnen, fouten te beperken en de kosten te verlagen.

Automatisering van de logistiek, d.w.z. manuele handelingen en behandelingsapparatuur vervangen door automatische magazijnen en processen, is dus van essentieel belang geworden om het meeste te halen uit elk logistiek centrum. Steeds meer bedrijven hanteren nieuwe technologieën - zoals kunstmatige intelligentie, big data of het Industrial Internet of Things (IIoT)- om verschillende processen in hun magazijnen te automatiseren. Zo zien we steeds meer AGV's of mobiele robots opduiken. Hierdoor kan continu worden doorgewerkt en kunnen operatoren worden ingezet voor andere taken met een hogere toegevoegde waarde.

Geautomatiseerde oplossingen winnen terrein omdat ze de beste manier zijn om de logistieke efficiënter te doen werken. Veel bedrijven kiezen dan ook voor automatische magazijnen of geautomatiseerde opslag- en transportsystemen. Ze leveren snelheid en betrouwbaarheid bij het verplaatsen van grote goederenvolumes. Daarnaast bieden ze lagere energiekosten en een vlotte toevoer naar nabijgelegen productielijnen.

Veel magazijnen kiezen voor transportbanden bij de automatisering van hun logistieke operaties

Voordelen van automatisering in de logistiek

Geautomatiseerde transport- en opslagoplossingen bieden de volgende voordelen:

  • De processen voor de ontvangst, opslag en verzending van goederen renderen maximaal. Continue werking garandeert ononderbroken workflows 24/7.
  • Verlaging van de logistieke kosten. Dankzij automatisering worden overheadkosten in het magazijn beperkt. Het is immers afgelopen met fouten bij orderpicking of schade en slijtage aan de vloer die wordt veroorzaakt door apparatuur voor manueel vervoer.
  • Gedaan met fouten. Bij geautomatiseerde oplossingen gebeuren minder fouten bij de opslag, transport en de bewaring van de voorraad in het magazijn.
  • Hogere veiligheid voor personeel en lading. Geautomatiseerde processen voorkomen schade aan de goederen door handmatig werk. Ook ongevallen met machines, laadeenheden en operatoren zijn uitgesloten.
  • Strenge voorraadcontrole. Via de beheerssystemen die de automatische magazijnen coördineren kunnen alle logistieke activiteiten binnen en buiten het terrein gecontroleerd worden.
  • Maximale benutting van de ruimte in het magazijn. Geautomatiseerde opslagsystemen verdichten de goederen en maken gebruik van de hoogte om opslagruimte te winnen.

Procesautomatisering in een magazijn rendeert pas echt als dit wordt toegepast op repetitieve taken. Deze technologie wordt dus vaak gebruikt bij logistieke taken zoals het uitnemen en opslaan van goederen in opslagsystemen, het voorbereiden en verzenden van bestellingen of het verplaatsen van voorraden tussen verschillende zones van het magazijn.

Automatisering van de goederenstroom

Een van de vaakst gebruikte oplossingen bij logistieke automatisering in een magazijn is het invoeren van volledig geautomatiseerde transportsystemen die grote hoeveelheden goederen voortdurend kunnen verplaatsen.

Transportbanden voor pallets en transportbanden voor dozen stroomlijnen de goederenstroom tussen opslaglocaties, vanuit de productieruimte of zelfs vanuit een eventuele tijdelijke goederenbuffer. Met deze transportsystemen kunt u circuits bouwen die aan alle soorten magazijnen kunnen worden aangepast.

Er kunnen ook halfautomatische oplossingen worden ingevoerd, zoals de Pallet Shuttle. Dit is een compact opslagsysteem dat bestaat uit een elektrisch aangedreven shuttle die in het magazijn wordt gebruikt om het in- en uitrijden van producten aanzienlijk te versnellen.

Een andere oplossing voor het automatiseren van de goederenstroom is het vervangen van traditionele behandelingsapparatuur zoals stapelaars en vorkheftrucks door magazijnkranen voor pallets of magazijnkranen voor dozen. Deze machines verhogen de productiviteit bij het in- en uitslaan van producten in de stellingen. Deze automatische transportsystemen worden op een geleiderail geplaatst en bewegen zich behendig door het gangpad.

Automatisering van de orderpicking

Orderpicking is de meest tijdrovende, dure en foutgevoelige operatie in elk magazijn. Om dit proces te versnellen kunnen magazijnen man to product-picking vervangen door geautomatiseerde goods to person oplossingen die de goederen rechtstreeks bij de pickingstations afleveren.

Een efficiënte automatisering van het orderpicken vereist een Warehouse Management Systeem (WMS) dat de hele werking coördineert: van het beheren van de locaties van de verschillende SKU's tot het aansturen van de geautomatiseerde apparatuur die bepaalt waar elk product moet worden geplaatst. Bovendien ondersteunt een WMS semi-geautomatiseerde orderpicking, zoals pick to light of voice picking. Hierbij begeleidt de software de operator bij de pickingtaken, waarbij voor elke order wordt aangegeven hoeveel voorraad moet worden verzameld.

Bedrijven met veel grotere ordervolumes vinden in pick and place robots mogelijk een perfecte oplossing. Deze machines worden aangestuurd door het WMS en vervangen manuele taken bij de orderpicking, waardoor de tijden korter worden en de kans op fouten verdwijnt.

Automatiseren van orderverzending

Het verzenden van bestellingen is nog een logistieke activiteit die perfect kan worden geautomatiseerd. Hiervoor moeten de verschillende opslagruimten en laadperrons worden uitgerust met automatische transportsystemen. Afhankelijk van het type lading kunt u bijvoorbeeld kiezen voor transportbanden of sorteerders, die de goederen sorteren op basis van de transportfirma of carrier. Ook een programma zoals de Multi Carrier Shipping Software van Mecalux gebruiken is essentieel. Dit stemt de werking van het WMS van het magazijn af op de software van de transportbedrijven. Zo kan het magazijn elke bestelling automatisch verzenden volgens de verzendingsopdracht.

Traditionele laadperrons worden zo vervangen door automatische laad- en lossystemen voor vrachtwagens ontworpen voor bedrijven met een groot volume aan zendingen. Deze systemen bestaan onder meer uit transportbanden en heftafels en versnellen het laden van ladingen op pallets in vrachtwagens.

Automatisering en logistiek: maximale productiviteit voor een 100% efficiënt magazijn

In een omgeving met zoveel concurrentie, waarin snelheid, precisie en volledige traceerbaarheid van het product op alle zendingen absoluut noodzakelijk zijn, is automatisering de beste keuze om de magazijnwerking te optimaliseren, de kosten te verlagen en vooral te voldoen aan de eisen van steeds veeleisendere klanten.

Logistieke automatisering vereist een ervaren leverancier die in staat is oplossingen op maat te ontwerpen die aangepast zijn aan de specifieke behoeften van elk bedrijf. Mecalux heeft in vele landen op verschillende continenten geautomatiseerde magazijnen gebouwd. Als u overweegt uw magazijn geheel of gedeeltelijk te automatiseren, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Een deskundige adviseur analyseert uw behoeften en stelt de beste oplossing voor uw bedrijf voor.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: