Zelfdragend magazijn

Zelfdragend magazijn

Integraal opslagsysteem waarbij de stellingen de structuur van het magazijn vormen. Optimalisatie van het oppervlak, kostenbesparingen en snelle uitvoering.

Het product

Hoogbouwmagazijn: grote hoogte en maximale opslagcapaciteit

Het belangrijkste structurele onderdeel van een hoogbouwmagazijn zijn de stellingen zelf. Ze dragen niet alleen het gewicht van de opgeslagen goederen, maar ook de zij- en dakpanelen maar zijn ook bestand tegen externe invloeden, zoals de kracht van de wind. Daarom is het civiele werk minimaal, wat de montage versnelt en de kosten verlaagt in vergelijking met traditionele bouwsystemen.

Zelfdragende magazijnen maken maximaal gebruik van de beschikbare ruimte en kunnen hoogtes bereiken tot 45 m. Ze onderscheiden zich door hun grote veelzijdigheid, omdat ze kunnen worden ontworpen met verschillende opslagoplossingen: van conventionele of compacte stellingen tot volledig geautomatiseerde systemen. Mecalux begeleidt de klant tijdens het volledige project, van de berekeningen vooraf en de ontwerpfase tot de ingebruikname van het magazijn.

De stellingen vormen de zelfdragende structuur

Voordelen van zelfdragende magazijnen

  • Snelle en eenvoudige opbouw: de bouwtijd van een hoogbouwmagazijn is korter dan die van een traditioneel magazijn; bovendien zijn de benodigde civiele werken minimaal.
  • Kostenbesparing: de investering is ook lager dan die voor traditionele magazijnen.
  • Hoogbouwopslag: magazijnen kunnen tot 45 m hoog worden gebouwd, aangezien de hoogte van de hoogbouwstellingen alleen wordt beperkt door de regelgeving en het bereik van de gebruikte transportapparatuur.
  • Maximale benutting van het oppervlak: het magazijn wordt ontworpen op hetzelfde moment als de stellingen en neemt alleen de benodigde ruimte in, zonder tussenstijlen.
  • Veelzijdig: hoogbouwmagazijnen kunnen worden ingericht met de opslagoplossing die het beste past bij elke behoefte, van conventionele of compacte stellingen voor vorkheftrucks tot volledig geautomatiseerde opslagsystemen.
  • Opslag bij lage temperaturen: deze zelfdragende magazijnen zijn ook geschikt voor koel- en vriescellen voor de opslag van goederen.
  • Sterk en veilig: zelfdragende magazijnen zijn zeer robuust en zijn bestand tegen externe krachten zoals wind, sneeuw en aardbevingen.
  • Demonteerbaar: de structuur bestaat uit stellingen waarvan de onderdelen aan elkaar zijn gemonteerd of geschroefd. Ze kunnen gemakkelijk worden gedemonteerd en veel onderdelen kunnen worden hergebruikt.

Met het hoogbouwmagazijn dat Mecalux heeft gebouwd kunnen op amper 3.500 m² tot 15.000 pallets opslaan, iets wat onmogelijk is in een traditioneel magazijn

Würth
Pedro Montenegro Logistiek manager Spanje
Würth
(Agoncillo, Spanje)

Soorten zelfdragende magazijnen

Het zelfdragende opslagsysteem past zich aan een breed scala aan behoeften en operationele vereisten aan

Het hoogbouwmagazijn kan worden ontworpen voor een grote verscheidenheid aan opbergoplossingen. Van conventionele of compacte stellingen tot volledig geautomatiseerde systemen met robotapparatuur voor het hanteren van ladingen.

Hoogbouwmagazijn met automatische opslagoplossingen kunnen grote hoogten bereiken

Geautomatiseerde zelfdragende magazijnen

Zelfdragende magazijnen die zijn uitgerust met geautomatiseerde opslagoplossingen zoals magazijnkranen voor pallets maken maximaal gebruik van de beschikbare verticale ruimte, omdat ze hoogtes tot 45 m kunnen bereiken.

Zelfdragende magazijnen kunnen koel- en vrieskamers huisvesten

Zelfdragende magazijnen met lage temperatuur

Het zelfdragende constructiesysteem wordt ook gebruikt voor het ontwerp en de montage van koel- en vrieskamers voor de opslag van goederen bij lage temperaturen. Deze magazijnen zijn compatibel met handmatige of geautomatiseerde opslagoplossingen.

Het is mogelijk om magazijnen te ontwerpen met conventionele of compacte zelfdragend stellingen

Handmatige zelfdragende magazijnen

Met vorkheftrucks bediende hoogbouwmagazijnen. De stellingen kunnen conventioneel (enkel- of dubbeldiep) of compact (inrijstellingen of doorrijstellingen, push-back, dynamisch of Pallet Shuttle-systeem) zijn. De hoogte wordt bepaald door het bereik van de gebruikte vorkheftrucks.

Ontwerp en montage van het hoogbouwmagazijn

Zeer robuuste constructies met snelle opbouw

Een zelfdragend magazijn ontwerpen, vereist een uitgebreide structurele analyse. De benodigde civiele werken zijn echter minimaal en de bouw kan in korte tijd worden voltooid. Het proces bestaat uit verschillende fasen: ontwerp, productie en assemblage.

Getuigenissen

Michelin

We hebben Mecalux als leverancier gekozen vanwege hun ervaring in het bouwen van zelfdragende magazijnen en hun producten van hoge kwaliteit die kunnen worden aangepast aan onze metalen containers.

Antonio J. García-Montalvo Projectmanager voor het automatische magazijn
Michelin
(Vitoria, Spanje)
Novartis

De keuze voor Mecalux voor de bouw van het automatische zelfdragend magazijn werd ingegeven door factoren zoals de internationale ervaring van dit bedrijf in een groot aantal verschillende projecten en de prijs, die voor ons aantrekkelijk was.

Tomasz Marchewa Supply Chain Manager
Novartis
(Stryków, Polen)
Vandemoortele

Het automatische hoogbouwmagazijn beeft een radicale verandering teweeggebracht in onze logistiek. Het heeft ons geholpen om de productiviteit te verhogen bij het verplaatsen, opslaan en verzenden van goederen. Bovendien heeft deze oplossing de beschikbare ruimte geoptimaliseerd, waardoor de organisatie van eindproducten die van de productielijnen komen is verbeterd.

Oriol de Haro Logistiek manager
Vandemoortele
(Santa Perpètua de Mogoda, Spanje)
Libus

Het grootste voordeel van het hoogbouwmagazijn dat Mecalux heeft gebouwd, is dat we de beschikbare ruimte optimaal hebben kunnen benutten voor een grotere capaciteit. Daarnaast hebben we onze twee magazijnen met elkaar verbonden, waar we erg tevreden over zijn.

Ornela Matti Hoofd marketingafdeling
Libus
(Berazategui, Argentinië)
Hacienda La Albuera

We zijn erg blij met het geautomatiseerde hoogbouwmagazijn, omdat het ons een perfect voorraadbeheer heeft gegeven, een grotere reactiesnelheid en de mogelijkheid om de weeg- en verpakkingsafdeling in minder dan drie minuten te bevoorraden. Hierdoor is de kwaliteit van onze dienstverlening verbeterd en zijn de kosten verlaagd door productiestops door gebrek aan levering te voorkomen.

Paco Casallo Voorzitter
Hacienda La Albuera
(Guareña, Spanje)
Lantmännen Unibake

Het automatische hoogbouwmagazijn is modulair ontworpen. Dat wil zeggen dat we het magazijn kunnen uitbreiden als onze productie toeneemt, door meer gangpaden toe te voegen aan de vijf die we nu hebben.

Jerzy Sobieszczuk Supply Chain Manager Polen & Hongarije
Lantmännen Unibake
(Nowa Sól, Polen)

Case studies

Cepsa

Mecalux bouwt voor Cepsa een automatisch magazijn van 37 meter hoog, direct verbonden aan de productielijnen

Het energiebedrijf Cepsa heeft de bouw van een automatisch turnkey magazijn van 37 m hoog voor zijn smeeroliefabriek in de agglomeratie van San Roque (Provincie Cadix), toevertrouwd aan Mecalux. Deze installatie wordt voorzien van het Easy WMS (Warehouse Management Systeem) van Mecalux, dat alle activiteiten in het magazijn beheert. Verder lezen

Cepsa

Onderdelen van zelfdragende magazijnen

Het belangrijkste kenmerk van een hoogbouwmagazijn is dat de stellingen waaruit het bestaat zowel het gewicht van de opgeslagen ladingen als de krachten van de transportapparatuur ondersteunen. Ook de overige structurele componenten (dak en zijwanden) en de verschillende externe invloeden (wind, sneeuw, aardbevingen, enzovoort) worden gedragen door de structuur.

De basisstructuur van een hoogbouwmagazijn bestaat uit drie hoofdelementen: de stellingen, de betonplaat en de bekleding, zowel voor het dak als voor de gevels.

Het hoogbouwmagazijn kan worden uitgerust met een groot aantal palletopslagoplossingen. Van conventionele stellingen of stellingen met hoge dichtheid tot volledig geautomatiseerde systemen.

Veiligheid is een prioriteit bij het ontwerp, de materiaalkeuze en de montage van zelfdragende magazijnen van Mecalux. Deze magazijnen voldoen aan de huidige regelgeving en aan verschillende brandbeveiligingsvereisten.

Zelfdragende stellingen

Zelfdragende stellingen

Deze vormen de belangrijkste structurele component van de zelfdragende structuur. Ze dragen de lasten van de opgeslagen goederen, hun eigen gewicht en dat van de structuur (dak en gevels) en de krachten die op het gebouw worden uitgeoefend (zoals de wind of neerslag).

Grondplaat

Grondplaat

De magazijnstructuur wordt bevestigd op een betonplaat met de juiste dikte om een gelijkmatige verdeling van krachten op de grond te verkrijgen.

Afsluitpanelen

Afsluitpanelen

De panelen die het magazijn afsluiten, zowel het dak als de gevel, zijn bevestigd aan de zelfdragende stellingen via het bovenste vakwerk en de dak- en gevelgordingen. Na een technische studie kan van elk type afsluiting worden gebruikt dat op de markt verkrijgbaar is (bijvoorbeeld voor koelruimtes).

Conventionele stellingen

Conventionele stellingen

Conventionele palletstellingen zijn ideaal voor magazijnen die een grote verscheidenheid aan SKU's beheren, omdat ze directe toegang bieden tot elke pallet. Ze zijn ook verkrijgbaar in dubbele diepte en met smalle gangpaden.

Compacte stellingen

Compacte stellingen

Opslagoplossingen met hoge dichtheid, zoals doorrolstellingen of het Pallet Shuttle-systeem, maximaliseren het gebruik van de beschikbare ruimte en verhogen de magazijncapaciteit aanzienlijk.

Automatische systemen

Automatische systemen

De zelfdragende stellingen met magazijnkranen voor pallets automatiseren het neerzetten en uitnemen van de laadeenheden volledig, wat de productiviteit van het magazijn verhoogt.

Compacte automatische systemen

Compacte automatische systemen

Het ontwerp van magazijnen met zelfdragende magazijnen met oplossingen zoals de automatische Pallet Shuttle (met magazijnkranen of shuttles) biedt een dubbel voordeel: totale automatisering van de werkzaamheden en optimalisering van de beschikbare opslagruimte.

Niet-ontvlambare materialen

Niet-ontvlambare materialen

De stellingen zijn gemaakt van staal en zijn gecoat met brandwerende verf.

Brandmelders

Brandmelders

Zelfdragende magazijnen zijn compatibel met verschillende branddetectiesystemen (rookdetectoren, vlamdetectoren, temperatuurdetectoren, enz.)

Automatische blussystemen

Automatische blussystemen

Tijdens de ontwerpfase van het hoogbouwmagazijn is het mogelijk om te voorzien in de installatie van automatische brandblussystemen, zoals watersproeiers.

Veelgestelde vragen

De definitie van een zelfdragend of hoogbouwmagazijn is eenvoudig: het is een gebouw waarin stellingen het belangrijkste structurele onderdeel van het bouwsysteem vormen. In hoogbouwmagazijnen dragen de stellingen de lasten die worden gegenereerd door de opgeslagen goederen, de transportapparatuur, hun eigen gewicht en het gewicht van het dak en de gevel en de inwerking van externe invloeden, zoals de kracht van de wind en belasting van het dak door sneeuw.

Een hoogbouwmagazijn is de perfecte oplossing om snel te bouwen en is goedkoper dan traditionele systemen. Het is ook een ideaal alternatief om optimaal gebruik te maken van het beschikbare oppervlak, ongeacht de hoogte van het gebouw. Een zelfdragend magazijn is ook ideaal voor koel- of vrieskamers.
Mecalux heeft uitgebreide ervaring in het ontwerp, de productie en montage van hoogbouwmagazijnen voor een breed scala van sectoren, van de automobiel-, farmaceutische en petrochemische industrie tot voedingsmiddelen, metallurgie en keramiek.

De civiele werken die nodig zijn voor de montage van een zelfdragend magazijn zijn minimaal. Dit is beperkt tot het leggen van een betonplaat waarop de constructie rust en, indien nodig, een waterdichte muur rondom.

Zelfdragende magazijnen hebben veel voordelen, maar twee springen er echt uit: een snellere bouwtijd en een lagere initiële investering in vergelijking met traditionele bouwvormen. Aangezien de zelfdragende rekken zelf de belangrijkste structurele component van het hoogbouwmagazijn vormen, moeten er slechts minimale civiele werken gebeuren, wat zich vertaalt in aanzienlijke kostenbesparingen en een snellere montage en ingebruikname.
Maar juist vanwege de structurele aard zijn de wijzigingen die van toepassing zijn op het gebruikte opslagsysteem beperkt. Het is bovendien een gemakkelijk te ontmantelen structuur waarbij de meeste onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Zelfdragende magazijnen kunnen worden ontworpen voor een groot aantal verschillende opslagsystemen. Van conventionele stellingen of compacte stellingen met vorkheftrucks tot geautomatiseerde opslagoplossingen, zoals magazijnkranen voor pallets of de automatische Pallet Shuttle, die het laden en lossen van de stellingen volledig automatiseren.

De zelfdragende magazijnen van Mecalux zijn compatibel met elk type behuizing dat op de markt verkrijgbaar is: dit wordt dan meegenomen in de ontwerpfase en de voorafgaande berekeningen.

De hoogte van een zelfdragend magazijn wordt enkel bepaald door de geldende voorschriften en de reikwijdte van de gebruikte transportmiddelen. In een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn is het bijvoorbeeld mogelijk om stellingen met een hoogte tot 45 m te installeren.

Ja, een hoogbouwmagazijn kan ook gebruikt worden voor het ontwerp en de montage van koel- en vriesruimtes voor de opslag van goederen. Het is dus de perfecte oplossing voor magazijnen met lage temperaturen, omdat het gebouw enkel de ruimte inneemt die nodig is voor de stellingen, wat een maximale efficiëntie in energieverbruik bevordert en resulteert in aanzienlijke kostenbesparingen.

Vraag een deskundige