Goods to person orderverzamelmethoden combineren automatische opslagsystemen en ergonomische werkplekken

Goods to person: de goederen dichter bij de operator brengen

08 sep 2022

Goods to person is een vorm van orderpicking die is ontstaan als een technologisch antwoord op de behoefte om efficiënter te kunnen werken.

In dit artikel bekijken we wat goods to person inhoudt, wanneer het in een magazijn kan worden toegepast en wat de belangrijkste voordelen van dit systeem zijn in vergelijking met person to goods.

Goods to person

De term goods to person (GTP) is een orderpickingstrategie waarbij de goederen rechtstreeks aan de operator worden geleverd door geautomatiseerde systemen. Op die manier ontvangt de operator de benodigde producten op een pickstation zonder dat hij of zij de werkplek hoeft te verlaten.

In tegenstelling tot person to goods (PTG) - typisch bij een conventioneel magazijn - worden hierbij de goederen opgeslagen in automatische kleingoedmagazijnen die zijn uitgerust met een miniload of Shuttle en transportbanden. Vaak zijn de magazijnen ook uitgerust met pickingstations, waar de operator de dozen ontvangt, de vereiste eenheden van elk product eruit haalt en het systeem de dozen automatisch naar de stelling terugbrengt.

Het Warehouse Management Systeem coördineert de werking: het WMS stemt de bewegingen van de verschillende automatische systemen op elkaar af met behulp van de WMS. De operatoren hebben ook een terminal op hun pickingstation, waar de software de instructies telkens vertoont.

Bij goods to person moeten de operatoren minder rondlopen in het magazijn, waardoor de kans op fouten en ongevallen tijdens de orderpicking aanzienlijk afneemt. Operatoren hoeven zich hierbij niet te verplaatsen, maar ze nemen alleen de aangegeven eenheden uit de doos of container die ze op hun werkplek ontvangen. Door het product dichter bij de operator te brengen, verkort deze pickingstrategie de picktijden en verhoogt ze de efficiëntie van het magazijn.

Het Warehouse Management Systeem ondersteunt de operator bij orderpicking
Het Warehouse Management Systeem ondersteunt de operator bij orderpicking

Picking op pallets met goods to man

Hoewel goods to person meestal slaat op het picken van kleine eenheden (opgeslagen in dozen of bakken), kan het ook worden toegepast in bedrijven die picken met pallets.

Bij goods to person picking op pallets worden geautomatiseerde systemen gebruikte zoals magazijnkranen voor pallets en transportbanden voor pallets die het uitnemen of afzetten van pallets in de stellingen versnellen. De operatoren ontvangen de pallets in een pickingstation dat hiervoor is geschikt. Volgens de instructies van het WMS neemt de werknemer een bepaald aantal dozen van het pallet en plaatst die dozen vervolgens op een ander pallet in de buurt (waar de bestelling wordt voorbereid). Vervolgens brengt de transportband het oorspronkelijke pallet terug naar de stelling of naar een andere locatie bepaald door het WMS waar de goederen opnieuw worden samengebracht om de ruimte beter te benutten.

Dat is precies de logistieke oplossing die Mecalux heeft ingevoerd voor het nieuwe automatische magazijn van Havi Logistics in Vila Nova da Rainha (Portugal). De magazijnen beschikken over pickingstations waar de operatoren de goederen rechtstreeks van de transportbanden - of shuttles, als de goederen eerder door de robot zijn gegaan - ontvangen. Op elk station kunnen de operatoren, geholpen door put-to-light apparaten, ergonomisch tot acht bestellingen tegelijk picken zonder zich te hoeven verplaatsen.

Vergelijking tussen goods to person (GTP) en person to goods (PTG)

Het invoeren van automatische systemen voor orderpicking biedt een antwoord op behoeften zoals het vergroten van het volume aan verzonden orders, het vergroten van de ergonomie of het verminderen van fouten die voortvloeien uit handmatig productbeheer. In deze tabel ziet u de verschillen tussen de twee methoden.

.table-content{border-collapse:collapse;table-layout:fixed;width:100%}.table-content td,th{text-align:center;border:1px solid #b5b1b1;padding:0 2px;word-break:break-word}.table-content td:nth-child(1),.table-content thead{font-weight:600}

  Goods to person (GTP) Person to goods (PTG)
Bewegingen van operatoren Beperkt, aangezien de operator op zijn werkplek blijft en het WMS de taken organiseert. De operatoren moeten routes volgen om de producten uit de bestelling te picken.
Productiviteit Zeer efficiënt systeem, waarbij tot 1.000 picks per uur behaald kunnen worden. De efficiëntie van handmatige orderpicking hangt samen met een WMS dat de optimale routes bepaalt.
Laadeenheden Het systeem vereist vrij gestandaardiseerde laadeenheden. Elke afwijking kan de automatische apparatuur beschadigen. De laadeenheid hoeft niet gestandaardiseerd te zijn en onregelmatige vormen zijn geen probleem.
Werkingskosten Het automatiseren van het magazijn is een investering. De investering wordt echter snel terugverdiend omdat er minder fouten worden gemaakt en een hoger aantal bestellingen kan worden verzonden. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het aantal bestellingen op elk moment van het jaar. Fouten door handmatige orderpicking zijn echter duur voor bedrijven.

Bij een gemiddeld volume aan orders en een grote variabiliteit in SKU's, is handmatige of semi-automatische orderpicking (met een WMS) een goede keuze. Goods to person is echter vooral aan te raden wanneer het volume aan bestellingen groot is, de producten homogeen zijn en het bedrijf geen hoge foutenlast heeft. In deze gevallen wordt de investering in automatische orderpickingsystemen snel terugverdiend door de toegenomen efficiëntie bij orderpicking.

Succesvolle voorbeelden van automatische orderpicking

Mecalux heeft in meerdere landen oplossingen voor orderpicking via goods to man ingevoerd. Hierbij drie in het oog springende projecten:

  • Grégoire Besson (Frankrijk): deze Franse onderneming die technologische apparatuur voor de landbouw verkoopt, heeft Mecalux gevraagd z'n nieuwste automatische magazijn te ontwerpen en te bouwen. In het magazijn worden conventionele stellingen voor paletten gecombineerd met een geautomatiseerde zone met magazijnkranen en transportbanden voor dozen. Dankzij dit opslagsysteem komen kleinere producten rechtstreeks bij de picktafel terecht, waar de operatoren de bestellingen volgens de instructies van het WMS voorbereiden.
  • Kern Pharma (Spanje): het farmaceutisch laboratorium Kern Pharma koos voor een combinatie van pallet- en dozenopslag in zijn nieuwe magazijnen in Terrassa (Barcelona). In de opslagruimte voor dozen beschikt het bedrijf over stellingen van enkele diepte van 20 meter verdeeld in 36 niveaus, waar een set magazijnkranen voor kisten met twee kolommen het uitnemen en afzetten van goederen versnelt.
  • Paolo Astori (Italië): deze fabrikant van onderdelen voor de luchtvaartsector heeft naast zijn productievestiging een magazijn ingericht om de aanvoer van grondstoffen te versnellen. Het magazijn beschikt over een automatisch opslagsysteem voor dozen met een gangpad en twee dubbeldiepe stellingen. Een miniload magazijnkraan plaatst de goederen op een transportband die ze rechtstreeks naar het orderpickingstation brengt.

 

Geautomatiseerde picking, efficiëntie en productiviteit

De kosten voor orderpicking in de werkingsmiddelen van het magazijn beperken, is van cruciaal belang bij een concurrerende logistiek. 70% van de tijd zijn de operatoren bezig met wandelen. Door deze stap te elimineren, zullen alle activiteiten in het bedrijf efficiënter verlopen, met name de orderpicking.

Als u meer wilt weten over onze oplossingen voor orderpicking via goods to person aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Een deskundig adviseur zal uw huidige logistiek analyseren en u adviseren over hoe u geautomatiseerd orderpicken kunt implementeren om de productiviteit in uw magazijn te verhogen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: