Vrijrijdende apparatuur voor goederenafhandeling

Het is mogelijk om hoogbouwmagazijnen te bouwen waarin de afhandeling wordt uitgevoerd door vrijrijdende heftrucks (tri- en bidirectionele smallegangentrucks of reachtrucks).

Men moet er echter rekening mee houden dat smallegangen heftrucks niet hoger kunnen reiken dan 15 m en reachtrucks niet hoger dan 10,5 m. De gangpaden moeten breder zijn dan die voor magazijnkranen. Bovendien moet de vloer zeer vlak zijn, vooral wanneer smallegangentrucks gebruikt worden.

Een belangrijke factor is dat er personeel binnen de stellingen nodig is voor de afhandeling van de goederen en andere verrichtingen.

Ondanks deze opmerkingen is een hoogbouwmagazijn met vrijrijdende heftrucks een goede en interessante optie, omdat het een speciale constructie zonder pilaren betreft die over het algemeen goedkoper en sneller kan worden geïnstalleerd dan klassieke magazijnstellingen.

 

Hoogbouwmagazijn voor diepvriesproducten met tridirectionele heftruck

Hoogbouwmagazijn voor diepvriesproducten met tridirectionele heftruck

 

Geleiding van vrijrijdende apparatuur voor goederenafhandeling

Dit type smallegangentruck steunt direct op de vloer en voor een sneller en veiliger functioneren binnen de gangpaden is een geleidingssysteem vereist, dat automatisch of lasergeleid kan zijn.

 

Geleiding met LPN 50 profiel

Geleiding met LPN 50 profiel

De pallets rusten direct op de vloer. Een L-vormig profiel dat in de vloer verankerd is, fungeert als geleiding.

 

Geleiding met UPN 50 profiel

Geleiding met UPN 50 profiel

De pallets rusten op profielen die op de vloer of op liggers geplaatst zijn. Een U-vormig profiel dat in de vloer verankerd is, fungeert als geleiding.

 

 
Geleiding met UPN 100 profiel dat een

Geleiding met UPN 100 profiel dat een «eiland» vormt.

De ruimte tussen de geleiders van de twee gangpaden wordt opgevuld met beton, waardoor er een «eiland» ontstaat waarop de stellingen worden geplaatst.

 

 

Automatische geleiding

Automatische geleiding

Een draad, aangebracht in de vloer, zendt een magnetisch veld uit dat de machine detecteert en geleid via inductie.
 

Ruimten voor vrijrijdende apparatuur voor goederenafhandeling

De ruimten voor vrijrijdende heftrucks zijn vergelijkbaar met die voor machines met een vast traject. Men moet er echter wel rekening mee houden dat de methode en de manier waarop de ene groep de goederen in- en uitslaat verschilt van de andere groep.

Over het algemeen gebruiken de vrijrijdende heftrucks draaibare koppen om de goederen links of rechts in de stellingen in- of uit te slaan, terwijl machines met een vast traject telescopische koppen gebruiken.

Dit betekent dat de vereisten met betrekking tot de breedte van het gangpad aanzienlijk verschillen. Ervan uit gaande dat er Europallets van 1200 mm diep worden gebruikt, heeft een tridirectionele smallegangentruck een gangpadbreedte van tussen de 1700 en 1900 mm nodig, al naargelang het bereik van de machine, terwijl een magazijnkraan slechts een gangpadbreedte van tussen de 1500 en 1600 mm nodig heeft.

Bij het specificeren van de vrije ruimten in een magazijn met een tridirectionele smallegangentruck, moet men rekening houden met drie maten voor wat betreft de breedte van de gangpaden: de afstand tussen de buitenzijden van de geleiderails (aangegeven door een A in onderstaande illustratie), de afstand tussen de goederen die geplaatst zijn in tegenover elkaar liggende stellingen (B) en de ruimte tussen de tegenover elkaar geïnstalleerde stellingen (C).

Bovendien moet er rekening worden gehouden met de vloertoleranties.

 

 

 

Andere artikelen in deze rubriek

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Manual-almacenajebanner
Template Key:
Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: