Pallets

Pallets zijn de meest gebruikte laadeenheden bij de goederenafhandeling en de inslag in magazijnstellingen. Houten pallets worden het meest gebruikt, hoewel kunststof pallets, die bovendien van gerecycled materiaal kunnen worden gemaakt, tegenwoordig terrein winnen. Als laatste wordt er in bepaalde bedrijfstakken ook gewerkt met metalen pallets aangezien ze resistenter zijn, maar daarentegen ook zwaarder en duurder.

Bij de keuze van het meest geschikte pallettype voor een magazijn is het fundamenteel om, behalve met het materiaal, ook rekening te houden met de afmetingen van de pallets. Naargelang het soort product, het opslagsysteem en de bestaande regelgeving in ieder land, is de ene pallet geschikter dan de andere. In Europese landen bijvoorbeeld, wordt de Europallet of EUR-pallet, met gestandaardiseerde afmetingen van 1200 x 800 mm het meest gebruikt. Een groot voordeel is dat deze pallet in combinatie met alle opslagsystemen kan worden gebruikt.

De gestandaardiseerde afmetingen van de Europallet maken het mogelijk om de pallets optimaal te laden, aangezien een product wanneer het verpakt is in dozen, gemakkelijk op de pallets kan worden gestapeld, op voorwaarde dat de afmetingen van de dozen delers van 1200 x 800 mm zijn.

Een standaard pallet

 • Grotere laadeenheden: door het groeperen van artikelen

  Over het algemeen is het beter een zo groot mogelijke laadeenheid te creëren om de handelingen met de goederen tot een minimum te beperken. De meest gebruikte ondersteunende middelen zijn pallets en magazijnbakken.

 • Houten pallets

  Houten pallets worden het meest gebruikt. Er zijn zeer veel modellen van verschillende afmetingen en met allerlei afwerkingen op de markt.

 • Metalen pallets

  Metalen pallets worden het meest gebruikt in de automobiel- en metaalindustrie.

 • Kunststof pallets

  In vergelijking met houten pallets bezitten kunststof pallets bepaalde voordelen (lager gewicht en gemakkelijker schoon te maken), maar ook nadelen.