Orderpicktrucks

Orderpicktrucks zijn een verdere ontwikkeling van pompwagens en elektrische stapelaars. Ze zijn speciaal aangepast om het klaarzetten van de bestellingen te vergemakkelijken, de magazijnmedewerker heeft aan de ene kant toegang tot de bedieningsfuncties van de orderpicktruck en aan de andere kant tot de pallets of laadeenheden, waardoor het orderpickproces versneld wordt.

Er bestaan orderpicktrucks voor het werken op vloerniveau en andere die kunnen stijgen. In beide gevallen hebben ze drie basiseigenschappen gemeen:

 1. In de eerste plaats is het noodzakelijk dat de truck plaats biedt aan de magazijnmedewerker en daarvoor is er een ruimte gecreëerd tussen het motorblok en de laadvorken. In deze ruimte bevindt zich een klein platform waarmee de magazijnmedewerker de hoogte in kan gaan.
 2. Ten tweede, om er voor te zorgen dat de magazijnmedewerker de bedieningsfuncties vanuit deze positie kan bedienen, heeft men de positie van het stuur 180° gedraaid, ten opzichte van de plaats van dit element in conventionele heftrucks en stapelaars.
 3. Tot slot is het in de situatie waarvoor deze orderpicktrucks worden gebruikt wenselijk - hoewel niet noodzakelijk - gebruik te maken van modellen met extra lange vorken van tussen de 1600 en 2400 mm omdat hiermee tegelijkertijd twee of drie bestellingen kunnen worden klaargezet.

Orderpickers aan het werk in een magazijn met legbordstellingen.

Orderpickers aan het werk in een magazijn met legbordstellingen

 

Op de markt wordt een grote verscheidenheid aan machines aangeboden met zeer verschillende kenmerken. Desalniettemin kunnen ze in drie hoofdgroepen worden ingedeeld.

 • Orderpicktruck basismodel: Het meest eenvoudige model is de orderpicktruck die werkt met ladingen op vloerniveau. Hoewel men met deze machines alleen bestellingen kan klaarzetten met artikelen die zich op het eerste opslagniveau bevinden (de vloer en het eerste legbord van de stelling) zijn sommige modellen uitgerust met een klein platform waarmee de magazijnmedewerker de hoogte in kan gaan, waardoor deze de stellingvakken op een hoger niveau kan bereiken. De orderpicktruck beschikt over een cabine voor de bestuurder en kan één of twee pallets vervoeren. Orderpicktrucks met extra lange vorken kunnen twee of drie pallets tegelijkertijd transporteren.

 

orderpicktrucks op vloerniveauorderpicktrucks op vloerniveau

 • Orderpicktrucks met gemiddelde hefhoogte: Het tweede type is die voor de middelhoge niveaus. Men heeft deze apparaten voor goederenafhandeling ontwikkeld om ervoor te zorgen dat de magazijnmedewerkers een grotere hoogte kunnen bereiken. De orderpicktrucks die op vloerniveau werken vormen de basis van deze trucks.
  Er zijn twee opties bij dit type:
  - Het meest eenvoudige type beschikt over een antislip-platform aan de bovenkant van het motorblok. Omdat de machine behoorlijk hoog is, beschikt de orderpicktruck over een klein opstapje tussen de vloer en het bestuurdersplatform, dat al dan niet opgeklapt kan worden.
  - De andere orderpicktruck, die duurder is dan de voorgaande, is uitgerust met een elektrohydraulisch hefsysteem, waarmee de magazijnmedewerker zelf het bestuurdersplatform de hoogte in kan laten gaan mocht dat nodig zijn.

 

orderpicktrucks op lagere niveaus

 • Hoogheffende orderpicktrucks: Orderpicktrucks van dit type kunnen middelhoge en hoge niveaus bereiken. Ze bestaan uit een blok met een wisselstroommotor, een hydraulische pomp, een accu en bedieningselementen. Dit blok is aan de onderkant van het chassis bevestigd dat kleine wielen heeft. Hier zit ook een hefmast aan, waarlangs een cabine, waarin de magazijnmedewerker zich bevindt, omhoog en omlaag wordt bewogen. Aan de cabine kunnen twee vorken gesoldeerd worden en in dat geval wordt de maximale hefhoogte begrensd door het niveau dat de bestuurderscabine kan bereiken. Een andere mogelijkheid is dat de vorken gemonteerd worden aan een tweede hefmast die in de cabine geïntegreerd is. Hierdoor kan de magazijnmedewerker de lading optillen of laten zakken naar de meest comfortabele werkhoogte. 
   

  De breedte van het gangpad waarin met orderpicktrucks gewerkt wordt bedraagt ± 1150 mm wanneer de pallets in lengterichting worden vervoerd en ± 1500 mm wanneer de pallets in dwarsrichting worden getransporteerd. De maximale hefhoogte van de hoogstheffende orderpicktruck is 10 of 11 m. Een alternatief hiervoor zijn de tridirectionele heftrucks ofwel de automatische smallegangentrucks waarvan de hefhoogte meer dan 12 m kan bedragen.

 

 

orderpicktrucks op middelhoog en hoog niveau

 

Andere artikelen in deze rubriek

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Manual-almacenajebanner
Template Key:
Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: