Tegenwicht of elektrische heftruck

Bij de tegenwicht heftruck wordt het « tegengewicht » gevormd door een zware ijzeren massa, die aan de achterkant bevestigd wordt. Bij een elektrische heftruck dienen de accu's zelf als tegengewicht. Beide trucks behoren tot de categorie van zogenaamde « voorladers met tegengewicht », wat betekent dat ze de last voor hun steunpunt dragen. De werking van een elektrische heftruck is gebaseerd op het primaire hefboom-principe, waarbij een kracht, macht genoemd, in staat is een andere kracht, last of lading genoemd, op te tillen, daarbij steunend op een tussenliggend punt, draaipunt genoemd.

Elektrische heftrucks dragen de lading vóór hun steunpunt.

Elektrische heftrucks dragen de last voor hun steunpunt (afbeelding ter beschikking gesteld door Toyota)

 

Bij deze heftrucks wordt de kracht van de macht gevormd door de gehele machine, met inbegrip van het chassis waarin de motor, de transmissie, de hydraulische pomp en de overige bedieningselementen van de machine zich bevinden. Het tegengewicht maakt ook deel uit van de macht, en wordt gewoonlijk bevestigd aan de achterkant van het chassis en de assen – waarvan de voorste de aandrijfas is en de achterste de stuuras, om beter met de machine te kunnen manoeuvreren –. Hoewel ze deel uit maken van de heftruck, vallen de mast, het vorkenbord en de vorken onder de last van de lading, omdat ze voor het centrum van de vooras zijn gemonteerd, dat als steun- of draaipunt fungeert. Het gewicht van de last wordt gevormd door zowel de elementen geïnstalleerd vóór het steunpunt, als de lading die getransporteerd moet worden.

Waarom is het zo belangrijk om te begrijpen welke rol elk element in dit hefboomsysteem vervult? De reden hiervan is dat de afmetingen van de machine, de macht, het tegengewicht en de overige elementen de nominale lading bepalen die de heftruck kan manipuleren en heffen. Bovendien beïnvloedt de afstand van de mast tot het zwaartepunt van de lading ook de nominale capaciteit: hoe groter de afstand, hoe kleiner het draagvermogen.

Elektrische heftrucks zijn niet alleen zeer snel, maar ook ideaal om zowel binnen als buiten het magazijn te gebruiken. Maar door hun constructie en ontwerp vooral geschikt voor werkzaamheden buiten. Het zijn tevens perfecte machines om vrachtwagens te laden, omdat aan de voorkant alleen de vorken uitsteken.

Bij het inzetten van heftrucks in een installatie moet men er rekening mee houden dat de hefhoogte gelimiteerd is tot 7,50 m en dat de vrije werkruimte in normale gangpaden, bestemd voor deze machines, tussen de 3200 en 3500 mm moet bedragen.

 

Elektrische heftrucks zijn ideaal om zowel binnen als buiten het magazijn te gebruiken.

Elektrische heftrucks zijn ideaal om zowel binnen als buiten het magazijn te gebruiken (afbeelding ter beschikking gesteld door Toyota) 

 

Bij dit type machine kan de breedte van het gangpad erg verschillen, afhankelijk van de lading en de constructie, waardoor het kan voorkomen dat de gangpaden meer dan 4000 mm breed moeten zijn. Het is daarom erg belangrijk de meest geschikte machine voor elke installatie te kiezen.

Een van de belangrijkste verschillen tussen het ene model en het andere dat op de markt wordt aangeboden is, behalve de reeds besproken karakteristieken, de manier waarop ze van energie worden voorzien. Er zijn elektrische machines die worden voortbewogen door accu's en machines die functioneren met een verbrandingsmotor, die op gas of diesel rijdt.

Afhankelijk van de benodigde hefhoogte kunnen ze uitgerust zijn met verschillende masttypes: de duplomast met twee telescopische delen die uitschuiven vanaf het moment dat het heffen begint; de duplomast met volledig vrije heffing waarbij, in tegenstelling tot het vorige type, de telescopische mast niet uitschuift voordat de vorken volledig omhoog zijn gebracht; en de tripelmast met drie telescopische mastdelen.

Een laatste eigenschap waarin modellen kunnen verschillen is het type vork dat wordt gebruikt, aangezien er machines zijn die zijn uitgerust met vorken die zijdelings verplaatst kunnen worden en kantelbare vorken om de handelingen voor het opnemen en wegzetten van pallets te vergemakkelijken.

Elektrische heftrucks zijn ideaal om zowel binnen als buiten het magazijn te gebruiken.

Elektrische heftruck aan het werk in een magazijn met doorrolstellingen

 

Andere artikelen in deze rubriek

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Manual-almacenajebanner
Template Key:
Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: