Het berekenen van de ROI van een WMS is vaak het beginpunt voor het starten van een project om een warehouse management systeem te installeren

ROI WMS: de investering rechtvaardigen

28 mei 2021

Sommige logistieke managers vertrouwen op hun intuïtie als het gaat om het identificeren van de behoefte aan een warehouse management systeem in hun bedrijf. De beslissing moet echter goed overdacht zijn; u zult de aanschaf van een WMS moeten rechtvaardigen door u te baseren op de return on investement (ROI). Daartoe is het belangrijk dat u de volgende vragen kunt beantwoorden: wat zijn de kosten van een warehouse management systeem? Na hoeveel tijd behaalt u een ROI met een WMS? Wat zijn de voordelen van dit computersysteem?

Onze experts adviseren om de ROI van een WMS in drie stappen te berekenen:

1. Bepaal de elementen van het distributiecentrum die voor verbetering in aanmerking komen

Er zijn veel voordelen verbonden aan het gebruik van warehouse management software. WMS ondersteunt de uitdagingen waar distributiecentra tegenwoordig vaak mee worden geconfronteerd, zoals:

  • Traceerbaarheid en juistheid van de hoeveelheid voorraden: overtollige goederen, tekortkomingen in het beheer van de opslaglocaties en het wegraken van bepaalde artikelen.
  • Beheer van de medewerkers: ongelijke taakverdeling, onregelmatige looproutes voor orderpicking en tijdverlies als gevolg van verplaatsingen.
  • Optimalisatie van de beschikbare middelen in het magazijn: magazijnstellingen die onvolledig gebruikt worden, gebrekkige optimalisatie van de opslagcapaciteit en slechte prestaties van de apparatuur voor goederenafhandeling.
  • Kwaliteit van de klantenservice: fouten bij het klaarzetten van de bestellingen en vertragingen bij de levering.
  • Informatiebeheer en -analyse: het gebrek aan betrouwbare gegevens maakt het moeilijk om de KPI's van een distributiecentrum te berekenen en te meten.

Als logistiek manager bent u het beste in staat om de elementen te identificeren die de algehele bedrijfsactiviteit van het magazijn bemoeilijken. Om echter niets over het hoofd te zien, is het belangrijk dat u samenwerkt met alle betrokken partijen van uw distributiecentrum, zoals we hebben gezien in ons artikel over de te volgen stappen om een opslagruimte te optimaliseren.

2. Bereken de besparingen die kunnen worden gerealiseerd door de implementatie van een WMS

Zodra de verbeterpunten in kaart zijn gebracht, kunt u de besparingen inschatten die u kunt realiseren door een warehouse management systeem te implementeren. Op deze manier kunt u de ROI van het WMS gemakkelijker berekenen Het belangrijkste voordeel van dit systeem is dat het u helpt om de bedrijfsdoelstellingen te behalen met minder middelen, en om de algehele productiviteit te verhogen:

  • Besparingen op de kosten voor arbeid, goederenopslag, orderpicking en verzending: Easy WMS versnelt en verbetert de pickingsprocessen en de ordervoorbereiding. Daarnaast optimaliseert het de opslagcapaciteit.
  • Tijdwinst bij de gegevensinvoer: omdat de informatie is geautomatiseerd, kunnen de magazijnmedewerkers zich volledig richten op andere productieprocessen.
  • Vermindering van het aantal fouten met betrekking tot de bestellingen: dankzij de WMS stijgt de nauwkeurigheid van dit proces met 99%.
  • Beter voorraadbeheer: de voorraadniveaus terugbrengen zonder over nauwkeurige gegevens te beschikken is ingewikkeld. WMS maakt het mogelijk de verkoopprognoses te verbeteren door exact te weten welke artikelnummers in het magazijn zijn opgeslagen.

Het is nu mogelijk om in te schatten hoeveel tijd en geld u zult besparen met een efficiënte WMS-software.

Om de ROI van een WMS te berekenen is het belangrijk, rekening te houden met de besparingen die door dit systeem gegenereerd worden tijdens de ordervoorbereiding
Om de ROI van een WMS te berekenen is het belangrijk, rekening te houden met de besparingen die door dit systeem gegenereerd worden tijdens de ordervoorbereiding

3. Bereken de ROI van een WMS

Wanneer de besparingen zijn vastgesteld, moeten deze worden afgezet tegen de benodigde investeringen die een WMS vergt, om de ROI ervan te kunnen berekenen: dit geeft aan hoelang het zal duren voordat de aanschaf winst gaat opleveren.

Hiertoe moet de prijs van de warehouse management software bekend zijn, die varieert al naargelang:

Als u van plan bent om warehouse management software in uw bedrijf te implementeren en u wilt de return on investment (ROI) van de WMS berekenen, neem dan contact met ons op. Wij zullen de actuele situatie analyseren en een project ontwikkelen dat is afgestemd op de behoeften van uw magazijn of distributiecentrum.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: