Rollenbanen, één van de beste hulpmiddelen om magazijnprocessen te automatiseren en ladingen te verplaatsen

Logistieke magazijnprocessen die geautomatiseerd kunnen worden

01 jun 2021

De automatisering van verschillende logistieke magazijnprocessen is een van de meest doeltreffende strategieën om de exploitatiekosten te verminderen, de kwaliteit van de klantenservice te verbeteren en de algemene prestaties van een distributiecentrum te verhogen. Onder de dagelijkse taken in een magazijn onderscheiden we twee mogelijke taken die geautomatiseerd kunnen worden: de goederafhandeling en de verzending.

De automatisering van de goederenafhandeling

De belangrijkste magazijnprocessen die geautomatiseerd kunnen worden:

- Het transport van de goederen

Om dit te bewerkstelligen kan er gebruik worden gemaakt van de volgende opslagoplossingen:

  • Rollenbanen of transportbanden voor pallets, magazijnbakken of dozen: deze mechanische rollen- of kettingsystemen worden in onze sector vaak gebruikt. Deze verbinden namelijk de verschillende zones en verdiepingen van een distributiecentrum met elkaar.
  • Voornaamste voordeel van een elektrisch monorailsysteem (EMS): verplaatsten zeer snel lichte lasten en nemen moeiteloos bochten. Kunnen geïntegreerd worden met transportbandensystemen en aanvoerwagentjes.
  • Aanvoerwagentjes voor sortering: verbinden rechtstreeks de verschillende zones in een magazijn en zijn sneller dan transportbanden. Het Poolse distributiecentrum van Cerámika Paradyż bijvoorbeeld heeft een perfecte combinatie van aanvoerwagentjes voor sortering en een elektrisch monorailsysteem.

- De uitslag van goederen uit de industriële rekken

De magazijnkranen voor pallets en magazijnbakken of dozen verplaatsen zich langs de magazijnstellingen en slaan de door het WMS aangegeven ladingen uit.

Het model van de magazijnkraan varieert naargelang:

  • De verplaatsingssnelheid.
  • Het gewicht dat ze kunnen dragen.
  • De capaciteit om in de magazijnstellingen te komen: dit hangt af van het type magazijnkraan dat gebruikt wordt en van de lengte van de uitschuifbare vorken.
  • De positie die ze in kunnen nemen. Trilaterale magazijnkranen bijvoorbeeld slaan pallets via verschillende posities in- en uit: frontaal en lateraal.

Het is bovendien belangrijk de Pallet Shuttle te benoemen: één van de opslagoplossingen die de automatisering van het logistieke magazijnproces, waarmee de goederen uitgeslagen worden, mogelijk maakt. Semi-automatisch of geheel automatisch, deze shuttle verplaatst pallets van de ene naar de kant in het opslagkanaal van de magazijnstelling. Deze wordt voornamelijk gebruikt in combinatie met groeperings- of compacte opslagoplossingen.

- Het laden en lossen van de vrachtwagens

Om dit logistieke proces te vergemakkelijken, wordt het gebruik van transportbanden en oprijplaten bij de laadperrons aangeraden. Deze systemen kunnen hele vrachtwagens vol met pallets, in één keer laden en lossen.

- Kwaliteitscontrole van de pallets dankzij de controlepunten

Controlepunten met een meet- en weegsysteem, worden geïnstalleerd bij de transportbanden, over het algemeen in de goederenontvangstzone. Met behulp van de warehouse management software identificeert, weegt, meet en controleert dit meet- en weegsysteem de staat van de pallets.

- De consolidatie en het verpakken van de bestellingen

Zoals beschreven in het artikel over automatisch orderpicken, kunnen sommige machines de pallets etiketteren en filmen.

Als het orderpickingsproces handmatig gebeurt, dan kunnen er antropomorfische robots ingezet worden, die de magazijnmedewerkers in staat stellen goederen te hanteren zonder dat dit grote fysieke inspanningen vergt. Zoals bijvoorbeeld het automatische magazijn van het Spaanse bedrijf Porcelanosa, dat door Mecalux ontworpen is.

Verschillende oplossingen kunnen de logistieke magazijnprocessen rondom het klaarzetten van bestellingen automatiseren
Verschillende oplossingen kunnen de logistieke magazijnprocessen rondom het klaarzetten van bestellingen automatiseren

De coördinatie van de logistieke magazijnprocessen automatiseren

Hiertoe moet u een warehouse management systeem implementeren, dat u zal helpen om:

- Taken effectief toe te wijzen

Easy WMS biedt deze optie, alsook de allernieuwste functionaliteiten met de Workforce of Labour Management Software (LMS). Dankzij deze applicatie kunnen de prestaties van de medewerkers gemeten worden, verliezen worden opgespoord en verbeterpunten van het distributiecentrum bepaald worden.

- De handelingen met betrekking tot het klaarzetten van de bestellingen correct uit te voeren

Het WMS bepaalt de orderpickroutes voor de magazijnmedewerkers, op basis van de orderregels en de opslaglocaties. De automatisering verhoogt de snelheid, de precisie en de veiligheid van dit logistieke magazijnproces.

- De locatietoewijzing van de goederen te optimaliseren

Easy WMS beheert de opslaglocaties van de goederen en wijst deze automatisch toe. Op deze manier wordt de opslagcapaciteit geoptimaliseerd en kan er gebruik worden gemaakt van de «chaotische opslag» oftewel de vrije locatietoewijzing.

- Goederen te beheren en te traceren

Het WMS centraliseert alle informatie betreffende de goederen en de verplaatsingen ervan.

U bent nu op de hoogte van de belangrijkste logistieke magazijnprocessen die kunnen worden geautomatiseerd. Wilt u meer weten over onze systemen of de mogelijkheden van onze gespecialiseerde software, neem dan contact met ons op. Wij zullen de juiste oplossingen vinden voor de behoeften van uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: