Handheld scanners zijn de perfecte bondgenoot om de instructies van het WMS op te volgen tijdens het voorbereiden van orders

RF-scanners, handheld scanners en barcodescanners

14 dec 2022

RF-scanners (ook wel barcodescanners genoemd) zijn een onmisbaar apparaat in elk magazijn: ze sturen de verzamelde gegevens door naar het WMS op een betrouwbare en nauwkeurige wijze en in realtime. Ze worden vaak gebruikt bij picking of inventarisatie, maar dit Zwitsers zakmes van de logistiek kan nog veel meer.

In vrijwel alle magazijnen worden RF-scanners gebruikt, ongeacht de graad van automatisering. Ze zijn immers uiterst nuttig bij alle soorten logistieke activiteiten. Zonder deze scanners zouden we pen en papier moeten gebruiken, wat zou leiden tot meer fouten, meer retourzendingen en uiteindelijk ontevreden klanten.

In dit artikel leggen wij de essentie en de werking uit van deze slimme apparaten en hoe u hiermee foutloos de voorraad kunt controleren en de traceerbaarheid van producten kunt garanderen en zo tijd en middelen kunt besparen.

Wat is een RF-terminal?

RF-scanners zijn (draadloze) terminals voor het lezen van barcodes (of andere soorten labels, zoals QR-codes of RFID-tags) die in magazijnen worden gebruikt om de taken van de operatoren te verbinden met het Warehouse Management System (de WMS-software).

Deze scanners worden soms ook picking-terminals genoemd en zijn via radiofrequentie verbonden met verbindingspunten in het magazijn om informatie uit te wisselen met het WMS of andere bedrijfssoftware.

Een van de voordelen van deze scanners is dat de operatoren volledige bewegingsvrijheid hebben om hun werk te doen, omdat de apparaten draadloos werken, en dus efficiënt te werk kunnen gaan. Als deze terminals uitgerust zijn met een display kan de operator gewoon de instructies van het WMS volgen en zo bevestigen wanneer elke taak is voltooid. Kortom, via de RF-terminal beheert het WMS het magazijn, waarbij de taken van elke operator doeltreffend worden beheerd.

De RF-terminals kunnen ook worden gebruikt om de magazijnvoorraad te beheren
De RF-terminals kunnen ook worden gebruikt om de magazijnvoorraad te beheren

Welke handelingen kunnen we optimaliseren met een barcodescanner?

RF-scanners kunnen gebruikt worden in vele logistieke toepassingen, zoals:

  • Goederenontvangst. De operatoren inspecteren de pallets die binnenkomen in de zones voor goederenontvangst. Zo controleert het WMS, na identificatie van de goederen, of het ontvangen pallet correct in het systeem ingevoerd staat, zodat de goederen foutloos worden ontvangen.
  • Locatiebeheer: Waar moeten de inkomende goederen geplaatst worden? Door handheld scanners te gebruiken en dankzij het WMS hoeven de operatoren alleen maar de instructies op het scherm te volgen om de slotting efficiënt te laten verlopen.
  • Picking. Deze activiteit is waarschijnlijk het meeste gebaat bij het gebruik van een RF-terminal. De complexiteit en de foutenlast bij het voorbereiden van orders worden drastisch beperkt dankzij deze apparaten. Bij de meest geavanceerde modellen toont het display in welke gang de SKU te vinden is, alsook het aantal eenheden en de doos waarin elke bestelling moet worden verzonden.
  • Verzending van orders. De RF-scanner stuurt de bestellingen van het WMS door en let daarbij op de volgorde zodat elke bestelling volgens de bestemming of de transportroute wordt ingevuld. Op die manier wordt het proces van verzending van goederen gestroomlijnd omdat alles klaarstaat om op de vrachtwagen te worden geladen.

De RF-terminal kan ook worden gebruikt voor andere activiteiten zoals: verplaatsen van goederen, beheer van retours, voorraadcontrole, enz.

De ontvangst en verzending van goederen verloopt efficiënter met behulp van een barcodescanner
De ontvangst en verzending van goederen verloopt efficiënter met behulp van een barcodescanner

Hoe werkt een handheld scanner bij picking?

Er zijn twee belangrijke elementen bij het gebruik van een RF-scanner: de terminal moet worden gekoppeld aan het beheersysteem van uw bedrijf en alle goederen in het magazijn moeten correct worden geëtiketteerd.

Meestal is dit programma een Warehouse Management Systeem (WMS), zoals Easy WMS van Mecalux, aangezien dit specifieke functionaliteiten voor het magazijn biedt. De communicatie tussen de apparaten en de elektronische server verloopt draadloos, via wifi of bluetooth, hoewel er ook apparaten zijn die met een 3G- of 4G-verbinding (en in de toekomst waarschijnlijk 5G) kunnen werken voor toepassingen in open lucht.

De goederen in het magazijn moeten correct worden ingelezen via een etiket dat aan het product wordt bevestigd. Dit etiket kan een traditionele barcode zijn of een QR- of Bidi-code of de nieuwste trend op het vlak van identificatie het RFID-systeem, waarbij de scanner niet rechtstreeks op het etiket gericht moet zijn. Zodra het product is gescand, volgt de operator de instructies op het scherm en bevestigt elke handeling met het toetsenbord van de terminal om het proces te vervolgen.

RF-scanners werken in real time. Het WMS weet automatisch en voortdurend waar de goederen zich bevinden, in welke hoeveelheid, onder welke omstandigheden, in welke processtap, enz. Zo krijg je dus een permanente inventaris, die zich vertaalt in een volledige traceerbaarheid van de producten.

 

Deze video laat zien hoe de RF-terminal, via het WMS, alle taken toont aan de operator om zo efficiënter orders te kunnen voorbereiden. De instructies zijn beschikbaar in verschillende talen, wat het makkelijker maakt voor de operator.

Types RF-scanners

Er bestaan veel verschillende RF-scanners, met verschillende kenmerken en eigenschappen. Hoe hoger de prestaties, hoe hoger de prijs natuurlijk.

De apparaten zijn in de loop der jaren gemoderniseerd en tegenwoordig biedt de markt zowel vaste scanners aan (voor vaste werkstations) als draadloze scanners (om vrij rond te lopen in het magazijn) met verschillende functies. Sommige scanners hebben een aanraakscherm, andere ondersteunen SD-kaarten en hebben een USB-poort, en de nieuwste toestellen kunnen zelfs reageren op spraakcommando's via spraakherkenning.

De verschillende soorten RF-terminals kunnen dus het best worden ingedeeld volgens hun besturingssysteem. De meest voorkomende zijn: Android en Windows. De bekendste fabrikanten van deze terminals zijn Zebra, Datalogic, Honeywell, Metrologic (nu Honeywell) en Motorola naast vele andere.

Easy WMS van Mecalux kan overweg met de belangrijkste merken van RF-scanners, alsook met de verschillende beschikbare besturingssystemen.

Voordelen van barcodescanners in het magazijn

Een RF-terminal ter ondersteuning van de logistieke operaties in een magazijn biedt de volgende voordelen:

  • Productiviteitswinsten. Dit apparaat is ideaal om alle magazijnoperaties te versnellen die verband houden met het identificeren van goederen, met name het voorbereiden van orders. Met een RF-terminal heeft de operator geen papier meer nodig om de gewenste informatie te raadplegen, aangezien alle informatie beschikbaar is op het scherm. Zo heeft logistiek bedrijf La Ruche Logistique z'n magazijn opgewaardeerd door Easy WMS en RF-scanners te gebruiken. Zo zijn ze gegroeid van 150 orders per dag naar 500 orders per dag met meer dan 3.000 lijnen.
  • Fouten verminderen. Niet alleen worden processen gestroomlijnd, ook incorrecte informatie of fouten als gevolg van 100% handmatig beheer en handelingen worden vermeden. De taken van de operatoren zijn veel eenvoudiger, aangezien zij alleen de instructies van het apparaat hoeven te volgen om fouten te vermijden.
  • Uitgebreide voorraadcontrole. Met de RF-scanner is het mogelijk op elk moment te weten waar een bepaald product zich bevindt, in welke hoeveelheid, enz. U krijgt zo niet alleen vlotte, nauwkeurige en realtime logistieke informatie om alle bewegingen te registreren, maar ook om onvoorziene gebeurtenissen te voorkomen en op problemen te anticiperen. Zo heeft Caffè d'Autore, een servicebedrijf en distributeur van koffiemachines de tijd besteed aan voorraadberekening met 50% verminderd door gebruik te maken van RF-scanners die verbonden zijn met het Easy WMS van Mecalux.
  • Kostenbesparingen. Door een correct voorraadbeheer en de tijd voor procesbeheer tot een minimum te beperken, kunt u de kosten sterk drukken. Een oplossing via radiofrequentie zorgt voor meer productiviteit en efficiëntie in de magazijnactiviteiten met het oog op een kwalitatieve dienstverlening. Deze technologie vermindert het gebruik van papier, aangezien de bestellingen rechtstreeks bij de computerterminals van de operatoren binnenkomen.
  • Eenvoudige opleiding van het personeel. Doordat het beheer vereenvoudigd wordt, zullen de operatoren alle stappen in het logistiek proces snel en foutloos kunnen uitvoeren. Dit betekent een verhoging van de efficiëntie en een vermindering van de opleidingskosten voor het personeel.

Het gebruik van RF-scanners in een magazijn helpt de prestaties van de operatoren te verbeteren en de productiviteit van uw logistiek te maximaliseren.

RF-scanners wisselen informatie uit met het WMS van het magazijn
RF-scanners wisselen informatie uit met het WMS van het magazijn

Onmisbaar bij elk magazijn

Het gebruik van RF-scanners is een keerpunt in het logistieke beheer van elk bedrijf. Vrijwel alle magazijnen maken momenteel gebruik van deze apparaten om logistieke operaties uit te voeren. Ze zijn immers essentieel om alle informatie vanop afstand en ogenblikkelijk door te sturen, zonder ruimte voor fouten.

Overweegt u RF-scanners in te voeren? Bij Mecalux hebben we Easy WMS, het Warehouse Management Systeem dat alle noodzakelijke functies biedt om het meeste te halen uit de RF-terminals. Neem contact op met Mecalux voor meer informatie.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: