De bevoorrading moet zo worden georganiseerd dat de benodige producten beschikbaar zijn in de rekken

Bevoorrading: de belangrijkste methoden

12 jan 2022

Bevoorrading is het proces van het aanvullen van de rekken na de ontvangst van nieuwe artikelen van leveranciers of het productiecentrum. Het kan ook gaan om het verplaatsen van goederen van magazijnstellingen naar pickingstellingen.

Bij de bevoorrading moet rekening worden gehouden met de verschillende werkzaamheden die in de installaties worden uitgevoerd. Het is belangrijk het juiste evenwicht te vinden tussen de eisen van de dienstverlening en de kenmerken van het magazijn, met name wat betreft de opslagruimte.

Bevoorrading: de belangrijkste methoden

Het uiteindelijke doel van het bevoorradingsproces is te voorkomen dat de medewerker zich verplaatst om een product te halen en geconfronteerd wordt met lege schappen in de rekken. Drie hoofdmethoden:

1. De methode van de bevoorrading op aanvraag of «on-demand»

Bij de bevoorrading op aanvraag worden producten die deel uitmaken van de dagelijkse bestellingen geselecteerd en in de rekken geplaatst.Deze techniek van bevoorrading wordt over het algemeen gebruikt wanneer het orderverzamelen volgens de «wave picking»-methode gebeurt. Dit betekent dat de artikelen die vervolgens worden verpakt, klaargemaakt en verzonden, worden geselecteerd tijdens het bevoorradingsproces.

De bevoorrading op aanvraag of «on-demand» is dynamisch en wordt voortdurend tijdens elke «wave» bijgesteld. Deze techniek wordt hoofdzakelijk gebruikt:

  • Als de orderpickzone niet genoeg ruimte biedt voor de opslag van alle artikelen.
  • Als de vraag zeer variabel en derhalve moeilijk voorspelbaar is.

2. Bevoorrading met geplande reservevoorraad of minimum voorraad

Bij deze techniek wordt de voorraad aangevuld zodra een artikel de minimum voorraadlimiet bereikt. Bovendien worden de handelingen die voor de bevoorrading nodig zijn, tot een minimum beperkt en gereserveerd voor strikt noodzakelijke situaties.

Deze methode wordt aanbevolen indien:

  • De vraag is stabiel of de producten hebben een lage omloopsnelheid. Het is inderdaad niet nodig de voorraad van dit soort artikelen onmiddellijk aan te vullen, het is mogelijk een veiligheids- of buffervoorraad te bepalen waardoor u weet wanneer de voorraad moet worden aangevuld.
  • Er is genoeg ruimte in de magazijnstellingen.
Het doel van het bevoorradingsproces is te voorkomen dat de medewerker zich verplaatst om een product te halen en geconfronteerd wordt met lege schappen
Het doel van het bevoorradingsproces is te voorkomen dat de medewerker zich verplaatst om een product te halen en geconfronteerd wordt met lege schappen

3. Top-off bevoorrading is gebaseerd op Lean Times

Top-off bevoorrading maakt gebruik van de schommelingen in de orderverzamelactiviteiten van het magazijn, om de orderpickstellingen aan te vullen.

Dit is een zeer veelzijdige techniek, die de werkstromen optimaliseert. Het wordt ook gebruikt om voorraden op voorhand aan te vullen, wanneer het magazijn zich in een periode van lage activiteit bevindt en er een nieuwe golf bestellingen wordt verwacht.

Het grote verschil tussen deze vorm van bevoorrading en de vorige is dat de goederen continu worden aangevuld. Er hoeft niet te worden gewacht tot de minimumvoorraad is bereikt. Wij maken vooral in de volgende gevallen gebruik van extra of top-off bevoorrading:

  • Voor artikelen met een zeer hoge omloopsnelheid en waarvoor het nodig is om op elk moment over voldoende voorraad te beschikken om aan de vraag te kunnen voldoen.
  • Bij een grote orderpickactiviteit kan op deze manier de fase van bevoorrading vóór uitslag van de goederen worden vermeden, en kan de tijd worden geoptimaliseerd, door de methodiek van Lean Logistics in acht te nemen.

De bevoorrading beheren met een WMS

Warehouse management software maakt een efficiënte organisatie van de bevoorrading mogelijk. Over het algemeen gebruiken logistieke managers verschillende methoden tegelijk, afhankelijk van de omloopsnelheid van de goederen en de karakteristieken van de bestellingen.

WMS-software maakt het mogelijk bevoorradingstechnieken toe te passen op basis van verschillende logistieke parameters. Door middel van dit hulpmiddel worden orderpick- en bevoorradingstaken toegewezen met de benodigde tijd voor de uitvoering ervan. Zo wordt elk proces geoptimaliseerd en worden verliezen beperkt.

Easy WMS van Mecalux biedt talrijke functionaliteiten met betrekking tot voorraadbeheer en herbevoorrading. Wilt u meer informatie, neem dan contact met ons op. Onze experts zullen u graag een demo geven om u te laten zien hoe u ons WMS-softwarepakket kunt configureren en aanpassen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: