Multi-tier shelving is a multi-level conventional storage solution

Platform voor industriële opslag: hoe maakt u de hoogte van het magazijn winstgevend

08 jun 2022

Het platform voor industriële opslag is een ideale oplossing om de hoogte van het magazijn optimaal te benutten, en de pickingprestaties te verbeteren zonder dat automatisering nodig is.

In dit artikel lichten we deze opslagsystemen toe en bespreken we de belangrijkste voordelen ervan. Vervolgens analyseren we waarom oplossingen waarbij gebruik wordt gemaakt van de hoogte van de installatie om de opslagcapaciteit te vergroten, steeds gangbaarder worden.

Wat is een platform voor industriële opslag?

Een platform voor industriële opslag bestaat uit hoge magazijnstellingen met loopbruggen voor handmatige opslag. Zo kunnen pickingstellingen bestaan uit verschillende gangpaden op verschillende niveaus. Dit verhoogt de opslagcapaciteit van het magazijn, terwijl de magazijnmedewerkers steeds rechtstreeks toegang hebben tot alle artikelen.

Platforms voor industriële opslag kunnen in elk type magazijn worden geïnstalleerd. In het geval van Mecalux, is het gangbaar om gebruik te maken van legbordstellingen M3 of grootvakstellingen M7.

Wanneer moet een platform voor industriële opslag worden geïnstalleerd?

Dit type opslagoplossing wordt gebruikt in bedrijven die bestellingen afhandelen met kleine artikelen. Bijvoorbeeld bedrijven in reserveonderdelen, farmaceutische bedrijven of documentatiecentra.

Bij platforms voor industriële opslag met een groot aantal magazijnstellingen is het gebruikelijk om hulpmiddelen zoals voice-picking of pick-to-light te installeren om het werk van de operators te vergemakkelijken. In deze installaties leidt een warehouse management systeem de operator door de looproutes voor de orderpicking, met behulp van headsets, RFID-readers of verlichtingsapparatuur.

Het gebruik van transportmiddelen, zoals tegenwicht heftrucks voor werkzaamheden in de gangpaden, is bij deze opslagsystemen niet toegestaan. Het is echter gebruikelijk dat operators pompwagens gebruiken om het orderpicken te versnellen. Daartoe is het van essentieel belang de vloer van de platforms te verstevigen, zodat deze het gewicht van de machine kan dragen.

Veiligheid bij platforms voor industriële opslag

Om de veiligheid van de magazijnmedewerkers en de goederen te verbeteren, voorziet het systeem in:

  • Veiligheidsdeuren, al dan niet scharnierend, schuivend of kantelend.
  • Een beschermingsgaaswand om de veiligheid van de operators op de lagere niveaus te waarborgen.
  • Een aan het type belasting aangepaste vloer, die kan zijn gemaakt van hout of staalplaat, gegroefd, geperforeerd, geribd of een combinatie van deze drie.

Om de stabiliteit van het platform voor industriële opslag te waarborgen, maakt Mecalux gebruik van software voor het berekenen van het volume aan goederen en medewerkers, teneinde te voldoen aan bepaalde normen, zoals EN 1993-1-3: Ontwerp en berekening van staalconstructies - 2012 Eurocode 3.

Dankzij platforms voor industriële opslag kan elk niveau van de stelling een verdieping worden
Dankzij platforms voor industriële opslag kan elk niveau van de stelling een verdieping worden

Voordelen van platforms voor industriële opslag met meerdere verdiepingen

Door platforms te installeren in een conventionele magazijnstelling kan de opslagcapaciteit van het magazijn worden verdubbeld of verdrievoudigd tegen een lagere prijs. Bovendien is de montage eenvoudig en veilig.

Belangrijkste kenmerken van platforms voor industriële opslag:

  • Directe toegang tot alle laadeenheden. Iets wat niet mogelijk is met conventionele compacte opslagsystemen.
  • De hoogte van het magazijn wordt optimaal benut.
  • Flexibel en aan te passen aan uiteenlopende goederen.
  • Snelheid en efficiëntie bij het klaarzetten van bestellingen.

Dankzij deze platforms wordt elk niveau van de magazijnstelling een op zichzelf staande opslagzone. Om verplaatsingen binnen dezelfde magazijnstelling te optimaliseren, is het noodzakelijk om artikelen zo te groeperen dat de operators tijdens het klaarzetten van de bestellingen zo min mogelijk van niveau hoeven te wisselen.

Door het gebruik van platforms voor industriële opslag wordt de opslagcapaciteit van de installatie verdubbeld of verdrievoudigd
Door het gebruik van platforms voor industriële opslag wordt de opslagcapaciteit van de installatie verdubbeld of verdrievoudigd

Voorbeelden van het gebruik van platforms voor industriële opslag

Platforms voor industriële opslag kunnen worden geïnstalleerd als afzonderlijke opslagsystemen of als onderdeel van een totaal opslagsysteem met automatische elementen zoals transportbanen voor magazijnbakken. Deze lopen door de verschillende niveaus van het magazijn en eindigen op het lagere niveau, bij de consolidatie- en verzendzone.

In principe wordt deze opslagoplossing gebruikt wanneer het nodig is om de beschikbare opslagcapaciteit te vermenigvuldigen zonder de oppervlakte van het magazijn te vergroten en wanneer directe toegang tot alle artikelen vereist is. In wat voor soort magazijnen wordt deze opslagoplossing toegepast?

Laten we in het kort enkele bedrijven noemen die een beroep hebben gedaan op Mecalux voor de installatie van platforms voor industriële opslag om de efficiëntie van hun logistieke distributiecentra te verbeteren:

  • Eralogistics: deze Spaanse logistieke dienstverlener combineert palletstellingen met andere platforms om het orderverzamelen in zijn vestiging te optimaliseren. Een goederenlift verbindt de drie verdiepingen om de verplaatsingen van de magazijnmedewerkers te beperken en het orderpicken en de bevoorradingen te versnellen.
  • Iron Mountain (Chili): de Mecalux platforms voor industriële opslag in het magazijn van Iron Mountain in Chili, waren de enige die de aardbeving in 2010 in de regio's Maule en Biobío doorstonden. Dankzij deze oplossing hebben de magazijnmedewerkers rechtstreeks toegang tot het volledige archief dat in de installatie is ondergebracht.
  • TopTex (België en Frankrijk): de e-commerce vereist een snelle en foutloze orderpicking om aan de marktvereisten te voldoen. Hiertoe heeft Mecalux een platform voor industriële opslag geïnstalleerd in de twee magazijnen van de modeketen TopTex in België en Frankrijk, waar meer dan 2500 bestellingen per dag worden verwerkt.
Er wordt één referentie per niveau opgeslagen in de industriële platforms van Eralogistics, wat het orderverzamelen voor de magazijnmedewerkers vergemakkelijkt
Er wordt één referentie per niveau opgeslagen in de industriële platforms van Eralogistics, wat het orderverzamelen voor de magazijnmedewerkers vergemakkelijkt

Optimaal gebruik maken van de magazijnhoogte zonder de noodzaak tot automatisering

Het platform voor industriële opslag is een ideaal systeem om de hoogte van het magazijn optimaal te benutten, zonder automatisering.

Het complexe beheer van de last mile, in combinatie met de steeds toenemende bevolking in stedelijke gebieden, heeft geleid tot een stijging van de prijs van stedelijke industrieterreinen. Om deze reden, en gezien de enorme kosten voor de aankoop van extra grond voor logistieke doeleinden, concentreren bedrijven zich op het rendabel maken van de hoogte van hun faciliteiten.

Door tussenvloeren of platforms te installeren, kan de magazijnruimte worden geoptimaliseerd, kan het orderverzamelen worden versneld en kan de toegang van de operator tot alle artikelen worden verbeterd. Wilt u meer informatie over onze platforms voor industriële opslag, neem dan contact met ons op. Een expert zal u graag adviseren met betrekking tot de beste oplossing voor uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: