Een palletlift is een logistieke oplossing voor het verbinden van onderdelen van het magazijn die zich op verschillende hoogte bevinden

Palletliften en verticale transportbanden in het magazijn

30 aug 2022

In een magazijn is een palletlift een systeem om niveauverschillen te overbruggen, pickingtaken te vergemakkelijken, vrachtwagens geautomatiseerd te lossen of goederen verticaal te verplaatsen in automatische magazijnen (in dat geval spreekt men van verticale transportbanden).

In dit artikel bekijken we de verschillende soorten palletliften die op de markt bestaan, manueel en elektrisch, en de varianten die geïntegreerd worden in automatische magazijnen, zoals verticale transportbanden. Tenslotte bekijken we enkele voorbeelden van bedrijven die hun magazijnen met deze systemen uitrusten

Wat is een palletlift?

Een palletlift is een logistieke oplossing die in vele sectoren wordt gebruikt om de lading op de gewenste hoogte te brengen. In z'n eenvoudigste vorm is een palletlift een instrument dat meestal in magazijnen wordt gebruikt om goederen enkele meters op te tillen (hoger dan een pallettruck, maar lager dan een vorkheftruck). Ze worden soms ingezet om het laden/lossen van vrachtwagens te vergemakkelijken of om de toegang van een operator tot de producten op een pallet te vergemakkelijken.

Een meer geavanceerde versie van de palletlift is de verticale transportband, die typisch is voor automatische magazijnen. Deze lift wordt aangedreven door een elektrische motor - net als een vorkheftruck - en is te vinden in magazijnen met transportbanden, zoals geautomatiseerde installaties. Ze worden ingezet om verschillende niveaus van circuits te verbinden, een pallet op te tillen zodat een andere machine deze kan oppakken en in een stelling kan plaatsen, het laden/lossen van vrachtwagens te automatiseren, enz.

Met de hydraulische invoertafel kan de lading op de hoogte van de transportbanden worden gebracht
Een palletlift kan aan de voorzijde van een transportband worden geplaatst

Palletliften in handmatige magazijnen

Een zogenaamde manuele palletlift is een transportwerktuig dat het pallet oppakt en hydraulisch optilt via een pompbeweging waarbij de steunvoeten vrij blijven. Zo kan de operator de lading op ergonomische wijze bereiken, waardoor herhaaldelijk bukken en tillen om bestellingen op gepalletiseerde goederen te picken wordt vermeden. Deze liften brengen de pallet op een hoogte van ongeveer 1 meter en maken het mogelijk de pallets 40º te draaien.

Soms wordt de naam palletlift ook gegeven aan een stapelaar, die goederen enkele meters (maximaal 6 meter) kan optillen, vrachtwagens kan laden/lossen of in lage stellingen kan werken. Er zijn modellen die met de voet kunnen worden bediend (zoals een pallettruck) of een bestuurder aan boord hebben. Er zijn zowel elektrische als handmatige uitvoeringen.

Verticale liften en transportbanden in automatische magazijnen

Manuele palletliften worden vaak gebruikt in conventionele magazijnen met een lage goederenstroom. In magazijnen met een groot aantal bestellingen zijn echter geautomatiseerde systemen nodig om de vracht sneller te kunnen verplaatsen. Oplossingen zoals hydraulische tafels of verticale transportbanden worden geïntegreerd in een reeks transportbanden om het heffen en laten zaken van gepalletiseerde goederen te versnellen en de belading te standaardiseren.

Hydraulische invoertafel

Een hydraulische tafel is een systeem dat aan het begin van een reeks transportbanden wordt geplaatst of aan een controlepost voor inkomende goederen. De bedoeling is om de lading tot op de hoogte van de transportbanden te brengen zodat zij daarmee kan worden vervoerd. De hydraulische invoertafel werkt vaak met geïntegreerde rollen.

Een palletlift kan aan de voorzijde van een transportband worden geplaatst
Met de hydraulische invoertafel kan de lading op de hoogte van de transportbanden worden gebracht

Hydraulische tafels verbonden met transportbanden

Hydraulische tafels kunnen ook worden gebruikt in de reeks transportbanden zelf. Op de tafels worden transportbanden met rollen of kettingen gemonteerd, die dienen om kleine niveauverschillen in het circuit te overbruggen. De hydraulische tafels kunnen goederen optillen van 100 mm tot 2.000 mm. Deze oplossing wordt ook gebruikt om de werking op een palletpickingstation te optimaliseren: de laadeenheid wordt op de hoogte van de operator getild, zodat deze ergonomisch en in alle veiligheid kan werken.

De hydraulische tafel in het circuit van transportbanden vergemakkelijkt het picken op pallets
De hydraulische tafel in het circuit van transportbanden vergemakkelijkt het picken op pallets

Palletliften

Een palletlift is een automatisch behandelingsapparaat dat tot taak heeft een geladen pallet lichtjes op te tillen tot ten minste 145 millimeter - de hoogte van een europallet - om er een slave-pallet onder te plaatsen. Dit is vooral nuttig wanneer het hoofdpallet waarop de goederen worden geplaatst, defect is.

Een palletlift is een stuk overslagapparatuur dat de lading optilt om er een slave-pallet onder te plaatsen
Een palletlift is een stuk overslagapparatuur dat de lading optilt om er een slave-pallet onder te plaatsen

Verticale transportbanden

Verticale transportbanden, ook wel automatische palletliften genoemd, zijn een systeem dat in een circuit met transportbanden wordt geïntegreerd om een pallet enkele meters hoog te verplaatsen (naar een andere verdieping van het magazijn). Bij deze oplossing, die een of twee pallets tegelijk kan laden, wordt de verticale beweging uitgevoerd door een elektromotor. Met een palletlift kunt u meerdere verdiepingen bereiken, met een minimale hoogte van 5 meter en een maximale hoogte van 40 meter.

De automatische lift wordt afgestemd op de bewegingen van de transportbanden dankzij controlesoftware (SCA/WCS), beheerd door het magazijnbeheersysteem (WMS), die bepaalt waar elk artikel zich moet bevinden en dus welke route het moet volgen om die positie te bereiken.

Een verticale pallettransportband zorgt voor een soepele en productievere goederenstroom, werkt met verticale snelheden tot 1 meter/seconde en kan werken bij temperaturen van -30ºC. Om ongevallen te voorkomen, zijn deze apparaten omgeven door een veiligheidshek dat voorkomt dat operatoren het bewegende gebied betreden.

Een automatische palletlift moet worden beschermd door een omheining
Een automatische palletlift moet worden beschermd door een omheining

Voorbeelden van magazijnen met automatische liftsystemen

Mecalux is een wereldwijde leverancier van intralogistieke oplossingen. Daarom vertrouwen veel klanten op ons om de goederenstroom in hun faciliteiten te automatiseren. Hier vindt u 3 voorbeelden van automatische magazijnen met automatische palletliften:

  • Porcelanosa (Spanje): het nieuwe magazijn van de multinationale fabrikant van keramische vloer- en wandtegels heeft moderne logistieke oplossingen om de in- en uitslag van pallets te versnellen. In deze installatie heeft Mecalux het geïntegreerde magazijn uitgerust met twee transportbanden voor pallets: één op niveau 0 voor de uitvoer van pallets en de andere op een hoogte van bijna 7 meter, waar de goederen van de productielijnen binnenkomen. Vijf krachtige liften verbinden de twee niveaus.
  • Sokpol (Polen): deze Poolse fabrikant van vruchtensappen gaf Mecalux de opdracht voor het ontwerp en de inrichting van de magazijnen die het productiecentrum bevoorraden. Twee magazijnen, één uitgerust met een semiautomatisch Pallet Shuttle-systeem voor afgewerkte producten, en het andere volledig geautomatiseerd. Op de benedenverdieping brengt een transportband de pallets naar twee liften die de lading naar de bovenverdieping brengen, waar zich een circuit van transportbanden bevindt. Voordat de pallets bij de heftrucks komen moeten ze door controleposten voor inkomende goederen gaan. Deze beschikken over een hydraulische tafel die de goederen handmatig optilt.
  • Cistér (Portugal): Mecalux heeft de werkzaamheden van het nieuwe automatische magazijn van deze Portugese levensmiddelenmultinational geautomatiseerd. Er zijn twee liften geïnstalleerd om het opslagsysteem van de Pallet Shuttle aan te vullen met shuttles. Deze gecombineerde oplossing maakt het mogelijk het aantal cycli per uur te vermenigvuldigen met het aantal niveaus, waardoor een maximale productiviteit van de installatie wordt gegarandeerd.

Meer efficiëntie in het magazijn

Automatische palletliften dienen om het verticale transport te versnellen in magazijnen die verschillende niveaus verbinden. Dankzij deze automatische oplossing hoeven operatoren de lading niet handmatig te verplaatsen, met behandelingsapparatuur. Hierdoor worden de routes in het magazijn en de transporttijden ingekort.

Dit verticale transportsysteem wordt vaak gecombineerd met andere geautomatiseerde oplossingen zoals automatische transportbanden, transportbanden voor pallets of zelfs controlestations voor inkomende goederen om een maximale productiviteit te bereiken. Als u een automatische palletlift aan uw magazijn wil toevoegen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Een deskundige consultant adviseert u over de beste keuze om uw magazijn te automatiseren en uw processen efficiënter te maken.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: