De installatie van magazijnkranen is een voorbeeld van het automatiseren van industriële processen in de logistiek

De opkomst van de industriële automatisering in de logistiek

22 dec 2021

Industriële automatisering is het proces waarbij bepaalde handelingen die traditioneel door een magazijnmedewerker worden uitgevoerd, worden toevertrouwd aan een computergestuurd elektronisch systeem. Twee hoofddoelen:

  • Handmatige en repetitieve werkzaamheden of complexe handelingen vervangen door verschillende technologieën.
  • Verbetering van de kwaliteit van de service of het eindproduct, en verlaging van de productiekosten, door de medewerkers te ondersteunen.

De industriële automatisering is op het gebied van de warehousing voornamelijk ontstaan als gevolg van de opkomst van de e-commerce logistiek, waarbij de levertijden steeds korter werden, en het aantal verkopen sterk toenam, waardoor de behoefte aan het optimaliseren van de beschikbare opslagruimte toenam.

Welke trends bepalen het panorama van de industriële automatisering van logistieke processen?

Overzicht en toekomstperspectieven op het gebied van industriële automatisering van logistieke processen

- De aanwezigheid van robots verstrekt de groei

Volgens gegevens van het Amerikaanse adviesbureau ABI Research zullen er wereldwijd in 2025, zo'n vier miljoen robots en machines in magazijnen zijn geïnstalleerd, tegen slechts vierduizend in 2018. Deze evolutie wordt gekenmerkt door de geleidelijke verschijning van diverse apparaten, zoals gebleken is uit het artikel over gerobotiseerde magazijnen.

De automatische machines die tegenwoordig het meest worden ingezet, worden daarentegen gebruikt voor de afhandeling van goederen tussen verschillende zones in een magazijn, of om twee installaties met elkaar te verbinden.

Daardoor behoren magazijnkranen en rollenbanen tot de meest gangbare toepassingen in de sector. Bij het maken van een keuze aangaande deze systemen, besteden bedrijven bijzondere aandacht aan de volgende aspecten: de levensduur, de betrouwbaarheidsgraad, de afhandelingstijd, kosten, het rendement op de investering (ROI), evenals het onderhoud dat deze apparaten vereisen.

- Automatisering van industriële processen begint met kleine hulpmiddelen

Wanneer we het hebben over de automatisering van industriële processen in de logistiek, dan kan men soms de indruk hebben dat we het alleen hebben over «dark warehousing». Dit zijn automatische magazijnen die functioneren zonder licht en met minimale menselijke tussenkomst.

Het is waar dat deze intelligente magazijnen uitstekende voorbeelden zijn, maar het is belangrijk erop te wijzen dat er verschillende niveaus van automatisering zijn die een magazijn kunnen moderniseren.

De industriële automatisering van logistieke processen begint doorgaans met het opzetten van kleinschalige projecten met betrekking tot de modernisering van een magazijn. Het doel van dit soort projecten is de productiviteit te verbeteren door magazijnmedewerkers te voorzien van automatische apparatuur die hen ondersteunt bij het uitvoeren van bepaalde handelingen. Hieronder worden enkele van deze opslagoplossingen besproken:

  • Systemen die het orderverzamelen ondersteunen, zoals voice picking of pick-to-light: naast het versnellen van het proces, verbeteren ze ook de nauwkeurigheid van de orderpicking.
  • De Pallet Shuttle: dit gemotoriseerde wagentje is ontworpen voor magazijnen waar gebruik wordt gemaakt van stellingen voor groeperings- of compacte opslag, en vervangt de magazijnmedewerker bij het verplaatsen van pallets, in en uit de opslagkanalen.
  • Warehouse management systeem: de kosten van een WMS kunnen sterk variëren al naargelang de gebruikte software en de beschikbare functionaliteiten. Het is dus mogelijk om eenvoudige en betaalbare warehouse management software te vinden, waarmee een conventioneel magazijn geautomatiseerd kan worden. Easy Basic van Mecalux is hier het concrete bewijs van.
De Pallet Shuttle ondersteunt de magazijnmedewerker bij het ophalen van de laadeenheden en zo wordt het laad- en losproces geautomatiseerd
De Pallet Shuttle ondersteunt de magazijnmedewerker bij het ophalen van de laadeenheden en zo wordt het laad- en losproces geautomatiseerd

- Een effectieve analyse van de bedrijfsbehoeften is de sleutel tot succesvolle industriële automatisering

Wil een industrieel automatiseringsproject voor logistieke processen doeltreffend zijn, dan is het van essentieel belang de behoeften van het magazijn vast te stellen en de resultaten van de geïnstalleerde installaties te evalueren. Hoe kan dit worden gedaan? Daarvoor moeten een aantal gegevens in ogenschouw genomen worden.

De huidige magazijnen zijn uitgerust met informatiesystemen zoals RFID-readers, een ERP, een WMS, een Labor Management System voor personeelsbeheer (WFM) dat toezicht houdt op de werknemers, een programma voor machineonderhoud, en meer. Om te bepalen welke processen geautomatiseerd moeten worden, moeten er analyses worden gedaan van deze enorme hoeveelheid gegevens. Waarbij uitgaan wordt van de logistieke KPI's en de belangrijkste indicatoren aangaande verkoopprognoses.

Neem contact met ons op als u wilt dat één van onze deskundigen op het gebied van robotica en automatisering u bij deze analyse ondersteunt. Mecalux heeft meer dan 50 jaar ervaring in het managen van projecten op het gebied van industriële automatisering voor allerlei soorten magazijnen. Lees de casestudy's om de voordelen van ons werk te ontdekken.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: