De definitie van een geautomatiseerd magazijn omvat ook magazijnkranen

Definitie automatisch magazijn en de toepassingen

17 mrt 2021

Een automatisch magazijn is een faciliteit waarvan de werking is geoptimaliseerd door het gebruik van geavanceerde opslagoplossingen, die de medewerkers ondersteunen bij goederenontvangst, opslag, orderpicking en verzending. Er bestaan verschillende soorten machines, waarvan de functionaliteiten aan de verschillende automatiseringsniveaus in het logistieke magazijn kunnen worden aangepast.

Het WMS vervult een sleutelfunctie in de automatisering van deze bedrijven: de opslagsystemen worden bediend met behulp van logistieke controle- en uitvoeringssoftware (WCS en WES), die het warehouse management systeem aanvullen.

Waarom zou u overgaan tot logistieke automatisering?

Als we het hebben over de definitie van logistieke automatisering, dan moeten we stilstaan bij de redenen, die aan de opkomst ervan in huidige bedrijven, ten grondslag liggen:

 • Stijgende kosten van vastgoed en logistieke medewerkers.
 • Het aantal en de complexiteit van de bestellingen zijn toegenomen.
 • De ontwikkeling van de klantverwachtingen dwingt de sector ertoe met zeer korte leveringstermijnen te werken, gepersonaliseerde bestellingen te realiseren en fouten bij de orderverwerking tot een minimum te beperken.

Volgens de International Federation of Robotics (IFR) is de verkoop van industriële robots in 2017 wereldwijd met 31% gestegen.

Voordelen van een automatisch magazijn:

De automatisering van een magazijn levert een installatie op waarbij de laadeenheid een pallet of een doos kan zijn, en die de volgende voordelen biedt:

 • Snelle afhandeling van de bestellingen.
 • Nauwkeuriger orderbeheer.
 • Toename van de opslagcapaciteit en ruimte.
 • Verbetering van de veiligheid in het distributiecentrum en van de ergonomie van de werkplekken.

Dit alles vertaalt zich in lagere exploitatiekosten en een hogere algemene productiviteit van de bedrijfsactiviteiten.

3 misvattingen over automatische magazijnen

 • Volgens sommigen is dit een weinig flexibele strategie voor logistieke stromen met weinig speelruimte. Als u echter vooraf een grondige analyse van uw behoeften maakt, dan zult u alle kansen aan uw kant hebben om deze implementatie te doen slagen en uw processen te optimaliseren.
 • Anderen zeggen dat het uiterst dure machines zijn waarvan de investering moeilijk is terug te verdienen (ROI). Het klopt dat deze opslagoplossingen een bepaalde investering vereisen, maar het gebruik ervan zal direct invloed hebben op de rentabiliteit van uw installaties en de exploitatiekosten. Uw ROI, die u gemakkelijk kunt meten, zal dus sneller en groter zijn dan u misschien had gedacht.
 • Ten slotte zijn er personen die denken dat deze opslagoplossingen niet aan elke onderneming kunnen worden aangepast. Gezien de technologische vooruitgang op dit gebied is er een breed scala van systemen op de markt, ontworpen voor verschillende sectoren en magazijnen, die aangepast kunnen worden aan de omvang van de bedrijven, de goederen die zij beheren en hun specifieke behoeften.

3 niveaus van automatisering in een magazijn

Twee elementen kunnen worden geautomatiseerd: de besluitvorming (de verdeling van de taken over de magazijnmedewerkers, de te volgen looproutes, enzovoort) en het transport van de goederen tussen de verschillende zones van het magazijn. Beiden maken integraal onderdeel uit van de logistieke automatisering waarvoor automatische opslagoplossingen en warehouse management software nodig zijn.

Deze grafiek toont de verschillende niveaus van automatisering in een magazijn
Deze grafiek toont de verschillende niveaus van automatisering in een magazijn

Er zijn drie niveaus van automatisering die we kort kunnen samenvatten:

1. Handmatige of enigszins geautomatiseerde magazijnen

Ze maken gebruik van traditionele middelen om de werkzaamheden uit te voeren en te registreren. Het overgrote deel maakt gebruik van uitgeprinte bestelbonnen van papier en de magazijnmedewerkers nemen zelf beslissingen. Ze bepalen zelf hun looproutes voor de orderpicking en brengen het grootste deel van hun tijd door met het ophalen van artikelen uit de magazijnstellingen.

2. Automatisering van de besluitvorming dankzij een WMS

De omvang van de magazijnen maakt het tegenwoordig steeds moeilijker om de werkzaamheden uit te voeren. Daarom kiezen veel bedrijven ervoor het beheer van hun processen te automatiseren en maken ze gebruik van een WMS dat de logistieke magazijnmedewerkers informeert over de stappen die moeten worden ondernomen.

De implementatie van een warehouse management systeem gaat meestal gepaard met automatische hulpmiddelen die de uitvoering van taken vergemakkelijken, zoals radio-frequeny identification readers en handterminals voor voice-picking, pick-to-light of put-to-light.

3. Vergevorderde automatisering

Het is de ultieme logistieke magazijnautomatisering. Het vervoer en de opslag van goederen wordt verzorgd door ultamoderne opslagoplossingen en apparatuur voor goederenafhandeling. Distributiecentra maken gebruik van het «goods-to-man»-model.

 • Magazijnkranen voor de afhandeling van pallets, magazijnbakken of dozen.
 • Rollenbanen of kettingtransportbanden.
 • Gemotoriseerde wagentjes zoals de «Pallet Shuttle».

Magazijnen automatiseren hun installaties om de productiviteit en efficiëntie te verbeteren. Wereldwijd neemt de automatisering van werkzaamheden en van logistieke stromen voortdurend toe.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: