De magazijnsoftware wordt voor de ingebruikname getest

4 uitdagingen die u aan moet gaan bij de installatie van magazijnsoftware

26 mei 2021

De installatie van magazijnsoftware biedt veel voordelen als het project goed doordacht is en efficiënt wordt uitgevoerd. Om ervoor te zorgen dat de installatie een succes wordt, is goede software nodig en moet de leverancier samenwerken met de logistieke medewerkers.

Het installeren van magazijnsoftware is echter niet altijd gemakkelijk, vooral als men niet gewend is om soortgelijke processen te volgen. Om deze taak te vergemakkelijken, hebben onze deskundigen besloten om de belangrijkste factoren te onthullen waarmee rekening moet worden gehouden, zodat de installatie van magazijnsoftware een groot succes wordt:

1. Blijf betrokken bij het project

Een van de meest voorkomende misvattingen is dat het installeren van magazijnsoftware weinig intern werk vereist. Hoewel dit proces de tussenkomst van een provider vereist, bent u de enige persoon die de subtiliteiten van het distributiecentrum kent en als u bepaalde informatie of bijzonderheden niet deelt, kan dat de uitvoering van het project bemoeilijken.

Tip: werk nauw samen met uw logistieke dienstverlener

  • Stel het juiste projectteam samen: de projectmanager moet kennis hebben van de processen in het magazijn, moet geïnteresseerd zijn in nieuwe technologieën en moet in staat zijn om de voortgang van de leverancier te bewaken gedurende de installatie van de magazijnsoftware.
  • Wees duidelijk tegen de provider: als logistiek manager bent u verantwoordelijk voor de kwaliteit van de informatie die in de database is opgeslagen. Daarom is het belangrijk dat u de gegevens controleert met betrekking tot de producten, de laadeenheden en de opslaglocaties, en dat u deze actualiseert.

2. Wees zo realistisch mogelijk

Om het juiste WMS te installeren, moet u het softwarepakket identificeren dat het best past bij de activiteiten van het distributiecentrum en waarvan de kosten overeenkomen met de financiële mogelijkheden. Veel bedrijven kiezen voor een magazijnsoftware vanwege de prijs, die op de lange termijn uiteindelijk duurder blijkt te zijn.

Een realistische planning van het project is belangrijk, waarbij rekening gehouden moet worden met het optimale logistieke tijdstip voor de kick-off.

Tip: identificeer de bedrijfsbehoeften, bepaal de kick-off datum en stel de doelstellingen vast

  • Bepaal de operationele bedrijfsbehoeften en schat de return on investment (ROI) in: kies vervolgens de geschikte magazijnsoftware op basis van de functionaliteiten die het biedt.
  • Bepaal specifieke doelstellingen: het is belangrijk dat u weet hoe het distributiecentrum functioneert, maar het is nog belangrijker dat u zich op de bedrijfsdoelstellingen concentreert. Identificeer de «Best Practices» die in de sector worden gehanteerd, en streef naar topprestaties en een topkwaliteit, op basis van concrete gegevens: hiervoor is het essentieel dat u de «Key Performance Indicators» oftewel de «Kritieke Prestatie Indicatoren» (KPI) van het magazijn evalueert.
Het kiezen voor een magazijnsoftware op basis van de prijs is een veelgemaakte vergissing in onze sector
Het kiezen voor een magazijnsoftware op basis van de prijs is een veelgemaakte vergissing in onze sector

3. Wees duidelijk en praat niet alleen over de positieve elementen van het project

Het is normaal dat u enthousiast bent over het idee om magazijnsoftware in het distributiecentrum te installeren, gezien de aanzienlijke verbeteringen die het zal opleveren. Maar wees voorzichtig en geef alle informatie door aan de medewerkers. Het is immers belangrijk dat zij weten dat het werken met magazijnsoftware een operationele herstructurering met zich meebrengt.

Tip: maak het team bewust van de noodzaak om magazijnsoftware te installeren

  • Trek voldoende tijd uit voor het trainen van de logistieke magazijnmedewerkers: dit moet worden opgenomen in de projectplanning betreffende de installatie van de magazijnsoftware, vooral als er gebruik wordt gemaakt van RFID-readers of voice-picking interfaces.
  • Bereid de medewerkers voor op de veranderingen: de herstructurering van het bedrijf kan een bron van onzekerheid zijn voor het personeel. Hoewel Easy WMS een intelligente software is, spelen training en ervaring van de magazijnmedewerkers een uiterst belangrijke rol bij de integratie van de nieuwe werkprocessen.

4. Wees geduldig

Projecten betreffende de installatie van magazijnsoftware kunnen verscheidene maanden in beslag nemen. De functionaliteiten van het softwareprogramma moeten aangepast worden aan het bedrijf, ze moeten geïntegreerd worden met de reeds in gebruik zijnde systemen en worden getest. Er staat veel op het spel en het is normaal dat u daarbij hindernissen zult tegenkomen.

Tip: werk gewoon door

Als u op zoek bent naar een ervaren logistieke dienstverlener voor de installatie van uw toekomstige magazijnsoftware, neem dan contact met ons op en vraag om een demo van onze Easy WMS. Een expert van Mecalux zal een projectplan opstellen voor de ontwikkeling van het magazijn en zal u begeleiden gedurende het gehele implementatieproces.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: