Een grondige analyse van de zones in het magazijn helpt om de verbeterpunten te bepalen

Adviezen voor een optimale magazijnindeling

05 mei 2021

Om een optimale magazijnindeling te verkrijgen met opslagoplossingen die u ondersteunen bij het behalen van uw bedrijfsdoelstellingen, is het van essentieel belang de verbeterpunten in kaart te brengen. Soms is de situatie van dien aard, dat een bedrijf genoodzaakt is de indeling van zijn distributiecentrum te herzien en de opslagzones in het magazijn te reorganiseren. Alvorens dit te doen, raden wij u echter aan alle opslagzones in het magazijn te analyseren om te bepalen of u er baat bij hebt.

Tips voor het verbeteren van de magazijnzones

Hieronder volgen enkele technieken die aangewend kunnen worden om de verschillende magazijnzones optimaal te benutten:

1. De goederenopslagruimte

Uw doel is het optimaliseren van de beschikbare opslagcapaciteit en ervoor zorgen dat er geen enkele ruimte in het magazijn onbezet blijft. Wij raden u aan om:

  • De plafondhoogte te gebruiken: Als de volledige oppervlakte van het magazijn gebruikt wordt, dan kunt u de verticale opslagcapaciteit vergroten door automatische oplossingen te installeren, zoals magazijnkranen. Deze apparatuur voor goederenafhandeling is multifunctioneel en veiliger dan een handmatig systeem.
  • Het aantal gangpaden te verminderen door er een aantal op te heffen: de haalbaarheid van een dergelijke maatregel hangt af van de aard van de apparatuur voor goederenafhandeling en van de bedrijvigheid in het distributiecentrum. Het is mogelijk het aantal gangpaden te beperken door gebruik te maken van inrij- of doorrijstellingen voor groeperings- of compacte opslag of verrijdbare stellingen, waarmee de opslagcapaciteit kan worden verdubbeld.
  • De opslagoplossingen aan de laadeenheid aan te passen: hiervoor moet de laadeenheid gestandaardiseerd zijn. Als de magazijnmedewerkers met kleine laadeenheden werken, dan kunnen de opslagkanalen en de legborden van de magazijnstellingen daaraan aangepast worden.

2. Orderpick- en voorbereidingszone

Indien orderpicking en het klaarzetten van bestellingen een belangrijk deel uitmaken van uw activiteiten, dan is het van essentieel belang dat u zorgt voor een optimale magazijnindeling. Er zijn inderdaad logistieke distributiecentra zoals dat van het Franse bedrijf Van Heck Interpieces, waarvan de activiteiten volledig rond dit proces draaien. Hier zijn enkele van de elementen van de zone voor het klaarzetten van de bestellingen die verbeterd kunnen worden:

  • Stem de administratie van de opslaglocatie en codering af op onder meer de omloopsnelheid van de producten, de afmetingen of andere logistieke parameters, zoals het risiconiveau of de vereiste opslagtemperatuur.
  • Verbeter de communicatie tussen de verschillende magazijnzones en beperk de verplaatsingen van de magazijnmedewerkers door middel van automatische oplossingen zoals transport- en rollenbanen voor magazijnbakken en dozen.
  • Optimaliseer de faciliteiten voor orderpicking, zoals de metalen rekken of magazijnstellingen, de orderconsolidatie- en verpakkingszone.
Orderpickingzone uitgerust met transport- en rollenbanen voor magazijnbakken en dozen
Orderpickingzone uitgerust met transport- en rollenbanen voor magazijnbakken en dozen

3. De in- en uitlaadzone en de ontvangst- en verzendzone

Al deze magazijnzones hebben als gemeenschappelijk doel te zorgen voor een vlotte en snelle doorstroming van de goederen vanaf de verschillende toegangen in het distributiecentrum. Volg hiervoor onze adviezen op:

  • Beheer het vrachtverkeer op uw laadperrons: een goede planning voorkomt dat vrachtwagens worden overbeladen of stil komen te staan. De automatisering van het laden en lossen van goederen en het gebruik van een warehouse management systeem vergemakkelijken deze handeling aanzienlijk.
  • Ontwerp speciale zones bij de laad- en losperrons om de inkomende en uitgaande goederen op kwaliteit te controleren. Het is belangrijk dat de goederen die gecontroleerd worden andere magazijnmedewerkers niet belemmeren in hun werk.

4. De technische zone gereserveerd voor apparatuur voor goederenafhandeling

Deze ruimtes zijn gereserveerd voor het onderhoud van de apparatuur voor goederenafhandeling en het opladen van de accu’s. Zij moeten voldoen aan strikte veiligheidsnormen inzake plaatsing en omgevingsomstandigheden; bij koelhuizen bijvoorbeeld moeten de technische ruimten gescheiden zijn van de koelcellen.

Als u meer wilt weten, lees dan ons artikel over accu’s voor automatische systemen voor goederenafhandeling.

De technische zone voor het onderhoud van apparatuur voor goederenafhandeling moet voldoen aan de veiligheidsnormen in magazijnen
De technische zone voor het onderhoud van apparatuur voor goederenafhandeling moet voldoen aan de veiligheidsnormen in magazijnen

5. De administratieve en managementzone in het magazijn

Het distributiecentrum moet beschikken over afzonderlijke kantoorruimten voor het uitvoeren van administratieve taken. Deze moeten:

  • Zich in het midden van het magazijn bevinden: als logistiek manager is het belangrijk dat u voeling houdt met de dagelijkse werking van uw distributiecentrum.
  • Een uitstekende verbinding hebben met de computers in het magazijn, en met de servers van uw bedrijf (vooral als u on-premise WMS-software gebruikt).

Zoals u ziet, hangt de productiviteit van uw distributiecentrum af van de indeling. Daarom raden wij u aan om elke zone van uw magazijn te analyseren , en de verbeterpunten te identificeren. Indien u deskundig advies nodig heeft, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen, onze deskundigen geven u graag zo snel mogelijk antwoord.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: