Voorraadbeheer is een van de belangrijkste functionaliteiten van magazijnbeheer software

Magazijnbeheer software: de belofte voor een efficiënte logistiek

28 mrt 2023

De opkomst van magazijnbeheer software is een duidelijk gevolg van de groei van de logistiek in de afgelopen jaren, en is mede ontstaan door de consolidatie van de e-commerce. Volgens een studie van het Amerikaanse adviesbureau Grand View Research, zal de wereldmarkt voor magazijnbeheer software tussen 2021 en 2028 naar verwachting groeien met een Compound Annual Growth Rate (CAGR) van 15,3%.

Bedrijven die magazijnbeheer software implementeren zijn in staat om het beste uit hun logistiek te halen, de kosten te verlagen en de resultaten van alle schakels in de toeleveringsketen drastisch te verbeteren. Wat is magazijnbeheer software eigenlijk? Hoe werkt het? In dit artikel lichten we dat toe.

Wat is magazijnbeheer software?

Magazijnbeheer software, ook wel bekend als Warehouse Management Software (WMS), is programmatuur die specifiek is ontworpen om de handelingen, processen en werkzaamheden in een magazijn te beheren, aan te sturen en te optimaliseren.

Dankzij de implementatie van een WMS verlopen alle werkzaamheden in het magazijn sneller, eenvoudiger en nauwkeuriger. Dit type software kan worden geïnstalleerd in traditionele, in semi-automatische en in geheel automatische magazijnen.

Het kan worden geïmplementeerd als SaaS, oftewel Software as a Service, dat wil zeggen dat het in de cloud beheert wordt. De belangrijkste voordelen van een WMS in de cloud of Software as a Service: toegang tot alle functionaliteiten vanaf elk apparaat met internetverbinding, en de mogelijkheid om meerdere magazijnen in verschillende geografische gebieden tegelijk te beheren.

Functionaliteiten van magazijnbeheer software

In het algemeen zijn de belangrijkste logistieke functies van Warehouse Management Software:

  • Beheer van de aanvoer in het magazijn. Deze functionaliteit omvat de goederenontvangst en de invoer van logistieke gegevens, zoals bijvoorbeeld de batch waartoe de laadeenheid behoort, de vervaldatum, het gewicht, de temperatuur en het serienummer, alsmede de etikettering van containers en producten.
  • Beheer van de opslaglocatie van de laadeenheden. Om de goederenstroom te optimaliseren, beheert de software de opslaglocatie door middel van vooraf bepaalde regels en strategieën zoals de ABC-analyse voor voorraadindeling, cross docking en het beheer van aanvullingen en consolidaties.
  • Voorraadbeheer. Magazijnbeheer software biedt uitgebreide en relevante voorraadinformatie. Daartoe zijn diverse functionaliteiten geïntegreerd, zoals de weergave van de plattegrond van het magazijn, het beheer van de opslaglocaties en de voorraadstatus, de berekening van de omloopsnelheid van de producten en het opmaken van de inventaris.
  • Beheer van de verzendingen. Deze functionaliteit omvat het beheer van het klaarzetten van uitgaande goederen, de picking, het etiketteren en documenteren van zendingen, het laden van de voertuigen en ten slotte het doorgeven van de voltooiing van de verzending aan het ERP-systeem.

Naast deze belangrijkste mogelijkheden, kan magazijnbeheer software ook functionaliteiten aanbieden voor het beheer van meer complexe werkzaamheden zoals orderpicking, bevoorrading van productielijnen of het beheer van meerdere magazijnen.

Magazijnbeheer software optimaliseert de werkzaamheden in een magazijn
Magazijnbeheer software optimaliseert de werkzaamheden

Het integreren van een WMS en de verschillen met een ERP

Magazijnbeheer software staat volledig in verbinding met de rest van de IT-toepassingen die in het magazijn worden gebruikt, inclusief het ERP-systeem (Enterprise Resource Planning), en communiceert in twee richtingen. Tot de meest populaire ERP's op de markt behoren, Microsoft, Oracle, SAP en Sage.

Hoewel het WMS en het ERP gesynchroniseerd zijn, gebruiken ze niet hetzelfde platform en zijn ze niet ontworpen om dezelfde functionaliteiten te vervullen. Het ERP-systeem creëert en beheert de belangrijkste databases, zoals de registratie van nieuwe producten en leveranciers, de verzending van binnenkomende orders naar het magazijn of het genereren van facturen. Het WMS stuurt voorraadgegevens naar het ERP-systeem en werkt deze bij wanneer bijvoorbeeld goederen worden ontvangen of bestellingen worden verzonden.

Het WMS of Warehouse Management Software garandeert een veel nauwkeuriger beheer van de voorraden dan een ERP. Dit type hoogwaardige software maakt bijvoorbeeld gebruik van algoritmen om de beschikbare opslaglocaties te beheren op basis van efficiëntie- en optimalisatiecriteria (slotting), waarbij de producten volledig traceerbaar zijn.

Hoe de beste magazijnbeheer software te kiezen

Wat zijn de belangrijkste criteria voor het selecteren van Warehouse Management Software op basis van de logistieke behoeften?

  • Voordelen van dit type software voor handmatige werkzaamheden. Het is van essentieel belang, om de gevolgen van de invoering van een WMS op de dagelijkse werkzaamheden van de magazijnmedewerkers in kaart te brengen. Met andere woorden, hoe het werk van de magazijnmedewerkers, logistiek managers en beheerders geoptimaliseerd zal worden.
  • Integratie met andere software. Behalve de integratie met een Enterprise Resource Planning (ERP), moet de gekozen software ook kunnen worden aangesloten op een Warehouse Control System (WCS), automatische orderverzamelsystemen zoals pick-to-light of voice-picking, op RFID-readers, e-commerce platforms en printers.
  • Aanpasbaar aan specifieke processen en kenmerken van de bedrijfstak. Een WMS moet flexibel en schaalbaar zijn, zodat het kan worden aangepast aan de werkzaamheden in het magazijn. Ook moet het voldoende flexibel zijn om aan de specifieke behoeften van elke sector te voldoen.
  • Klantenservice. Het kunnen beschikken over een uitstekende klantenservice en een 24/7 technische helpdesk, zijn belangrijke criteria bij de keuze van magazijnbeheer software.
  • Kosten en rendement op investering of ROI. De initiële investering moet geëvalueerd worden en de voordelen van de invoering van een WMS moeten bepaald worden, evenals de ROI of Return On Investment.

De doeltreffendste magazijnbeheer software kan aangepast worden aan complexe logistieke situaties, zoals de mogelijkheid om meerdere magazijnen tegelijk te beheren.

Easy WMS, de magazijnbeheer software van Mecalux, beheert de transportetiketten van producten
Easy WMS, de magazijnbeheer software van Mecalux, beheert de transportetiketten van producten

Easy WMS: Warehouse Management Software

Lage productiviteit, stijgende bedrijfskosten of voorraadverschillen, zijn enkele van de meest voorkomende problemen in de toeleveringsketen.

Bedrijven vertrouwen steeds meer op innovatie en technologische vooruitgang, zoals Big Data en het Internet of Things (IoT). Met magazijnbeheer software zoals Easy WMS van Mecalux is het mogelijk om de Supply-Chain te optimaliseren.

Easy WMS onderscheidt zich onder meer door de volgende kenmerken:

  • Real-time voorraadbeheer
  • Verlaging van de logistieke kosten
  • Grotere opslagcapaciteit
  • Minder afhandelingen
  • Vermijden van fouten
  • Snel en nauwkeurig orderpicken
  • Afstemming op de nieuwe behoeften van de e-commerce
  • Beheer van omnichannel activiteiten
  • Snel rendement op investering (ROI)

Easy WMS beschikt bovendien over verschillende modules en functionaliteiten die het tot een Warehouse Management Systeem maken, dat op maat kan worden gemaakt voor de logistieke behoeften van elk bedrijf, ongeacht de sector.

Een WMS voor optimale logistieke prestaties

Magazijnbeheer software levert digitale management ondersteuning voor alle processen en werkzaamheden die in een magazijn plaatsvinden, inclusief voorraadbeheer, goederenontvangst of -verzending en het beheer van de opslaglocaties voor laadeenheden. De implementatie ervan is cruciaal voor een efficiënte en optimale toeleveringsketen.

Indien u nog geen WMS hebt of indien u wilt overstappen op een Warehouse Management Software dat beter aan uw behoeften is aangepast, neem dan contact met ons op. Onze experts zullen u graag begeleiden en uitleggen hoe een WMS dat aan uw behoeften is aangepast, het beheer van uw logistiek kan verbeteren.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: