Cloud storage makes it possible to send all data from a logistics process to an external server

De voordelen van een cloud based wms system

15 jul 2022

Een cloud based WMS system vereenvoudigt de installatie van warehouse management software en is voor elk bedrijf toegankelijk. De implementatie en opslag van de gegevens gebeurt door middel van externe servers die niet tot het bedrijf behoren, zodat het zich geen zorgen hoeft te maken over de aanschaf en het onderhoud van IT-apparatuur voor de implementatie van de software. Hoewel de voordelen voor de hand liggen, zijn er ook factoren die in overweging moeten worden genomen alvorens voor deze methode te kiezen.

Het werken met een could wms wordt steeds gebruikelijker in de logistieke sector. Zozeer zelfs dat, volgens een studie van het Duitse bedrijf Axit/Siemens, meer dan 50% van de ondervraagde logistieke experts al gebruik maakt van een cloud based wms system om de processen te beheren, en 20% van plan is dit in de nabije toekomst te gaan doen.

Voor- en nadelen van een cloud based wms system. In dit artikel gaan we in op het nut van SaaS-software en de voordelen ervan voor bedrijven.

Magazijnmedewerkers hebben enkel een werkstation of een RFID-reader nodig om met de cloud WMS te werken
Magazijnmedewerkers hebben enkel een werkstation of een RFID-reader nodig om met de cloud WMS te werken

Cloud based wms system in de logistiek

Een cloud based WMS system of SaaS (acroniem voor Software as a Service) is het tegenovergestelde van on-premise oplossingen, die op de interne servers van het bedrijf moeten worden geïnstalleerd. Bij een cloud wms gebaseerde dienst, draait de software op de servers van een gespecialiseerde cloud-provider en heeft het bedrijf er via een internetverbinding toegang toe. In dit geval hoeft het bedrijf de hardware van de server niet te beheren, noch het onderhoud ervan, noch de back-ups of de data integriteit.

Het gebruiksgemak is niet het enige voordeel, het is ook een rendabele investering. Bij de on-premise oplossing moet de onderneming niet alleen de kosten van de apparatuur dragen, maar ook de aanschafkosten van de permanente licenties. De wms cloud gebaseerde versie werkt op basis van een abonnement, zodat de kosten over de tijd worden gespreid. Laten we zeggen dat de capex (Capital Expenditures) oftewel de initiële investering veel lager is bij de SaaS-software.

Gewoonlijk bieden de leveranciers van logistieke software beide mogelijkheden aan. Het is aan de logistiek manager om te beslissen welke het best beantwoordt aan de behoeften van het bedrijf. Naast WMS zijn er andere applicaties die de SaaS-modus aanbieden, zoals ERP (Enterprise Resources Planning), MES (Manufacturing Execution System) of TMS (Transport Management System).

Installatie van een cloud based WMS system

Een cloud based WMS system werkt als volgt: de klant abonneert zich op een WMS en de provider configureert alle werkstations en RFID-readers teneinde rechtstreeks te kunnen communiceren met de server in de cloud. De klant heeft dus geen omvangrijke installatie nodig, alleen een internetverbinding met een lage latentie en voldoende bandbreedte op elk van de werkstations waarop de SaaS-software zal worden geïnstalleerd.

Mecalux, als leverancier van warehouse management software, ondersteunt de klant gedurende de gehele levenscyclus van het cloud based WMS system: van ontwerp tot ontwikkeling, implementatie, ingebruikname en zelfs onderhoud en ondersteuning.

Mecalux stelt Easy WMS-technici ter beschikking aan de klant, die de implementatiefase valideren en aanwezig zijn in het magazijn voor de eerste kennismaking met het cloud WMS, zodat de gebruikers zich vertrouwd kunnen maken met de nieuwe software.

Voor- en nadelen van het gebruik van een cloud based WMS system

De digitalisering van systemen voor logistiek beheer is een essentiële stap voor de integratie van de toeleveringsketen. De traceerbaarheid van producten en het beheer van retourzendingen zijn enkele van de uitdagingen waarbij bedrijven informatie moeten uitwisselen met hun klanten en leveranciers. In dit verband biedt de implementatie van een cloud based WMS system de volgende voordelen:

  • Lage aanvangsinvestering: het feit dat men geen interne servers hoeft te gebruiken en de licenties op maandelijkse basis kan betalen, vermindert de aanvangsinvestering aanzienlijk.
  • Flexibiliteit: on-premise toepassingen worden meestal gebruikt met een vast aantal licenties, terwijl SaaS een variabel aantal licenties mogelijk maakt, wat zeer interessant is voor bedrijven met seizoensgebonden activiteiten. Voor bedrijven met meerdere magazijnen garandeert een cloud based WMS system bovendien, dat de goederen die in het magazijn zijn opgeslagen en de verschillende werkzaamheden die er worden uitgevoerd, op elkaar worden afgestemd.
  • Onderhoud en veiligheid: de klant heeft geen gespecialiseerd IT-personeel nodig voor het onderhoud, de back-up en de data integriteit van de databases en de applicatie zelf.
Een cloud based WMS system kan sneller worden geïmplementeerd
Een cloud based WMS system kan sneller worden geïmplementeerd

De implementatie van een SaaS-oplossing wordt daarentegen ook (niet altijd terecht) geassocieerd met bepaalde nadelen:

  • Minder controle over data: veel bedrijven vrezen dat er informatie wordt gelekt wanneer gegevens van hun eigen servers naar die van de provider worden gemigreerd. Het risico op lekken en fouten is echter groter wanneer de gegevens bij de klant worden opgeslagen, aangezien ze dan minder beschermd zijn tegen de gevaren van het internet.
  • Afhankelijkheid van de internetverbinding: de installatie van een SaaS impliceert een afhankelijkheid van de internetverbinding. Hoewel dit in stedelijke centra geen probleem is, zijn er nog steeds industriegebieden waar de kwaliteit van de internetverbinding niet zo goed is als die zou moeten zijn. Dit is een belangrijke factor, waarmee rekening moet worden gehouden.

Steeds meer bedrijven kiezen voor cloud-gebaseerde oplossingen omdat ze de beveiliging en het onderhoud van de applicatie uitbesteden, wat resulteert in lagere kosten in het magazijn. Bovendien heeft een WMS in de cloud een flexibelere structuur, waardoor het zich kan aanpassen aan schommelingen in de werklast in het magazijn. In elk geval is het belangrijk de verschillende opties te evalueren met de softwareleverancier, die u zal kunnen adviseren over de beste oplossing voor uw behoeften.

Klanten die tevreden zijn met hun cloud based WMS system

Mecalux biedt Easy WMS, dat door het internationale adviesbureau Gartner al meerdere jaren wordt gerangschikt als één van de beste WMS-oplossingen. Easy WMS van Mecalux is een ideale oplossing met real-time voorraadbeheer en is beschikbaar in zowel SaaS als on-premise hosting. Mecalux heeft in meer dan 36 landen installaties uitgevoerd. Hieronder volgen drie voorbeelden van bedrijven die hun vertrouwen hebben gesteld in Easy WMS:

  • Caffé D’Autore: naast het uitrusten van het magazijn van deze leverancier van espressomachines met orderpickingstellingen, heeft Mecalux Easy WMS in cloudmodus geïmplementeerd, zodat de voorraden in real time worden beheert. «Dankzij Easy WMS van Mecalux, hebben we onze werkzaamheden en ruimte in het magazijn geoptimaliseerd. We hebben ook fouten geëlimineerd en de dienstverlening verbeterd. Het komt erop neer dat we sneller en efficiënter aan de behoeften van onze klanten kunnen voldoen», zegt de manager van de technische afdeling van het bedrijf.
  • Casintra: logistieke dienstverleners, zoals Casintra, gebruiken warehouse management software om hun voorraad af te stemmen op die van hun klanten. De SaaS-modus van Easy WMS stelt het bedrijf in staat om online te werken met al zijn klanten tegen lage kosten en op een volledig beveiligd privénetwerk. Javier García, operationeel directeur van Casintra, legt uit: «Klanten krijgen toegang tot Easy WMS door een wachtwoord in te voeren teneinde de status van hun voorraden te raadplegen
  • Danone: het levensmiddelenbedrijf was op zoek naar software die meer dan 700 bestellingen per dag kon beheren die in het magazijn werden verwerkt. Daarom heeft Danone gekozen voor de in de cloud gehoste Easy WMS, zodat de traceerbaarheid van zijn producten in de hele toeleveringsketen kan worden gegarandeerd. Naast Easy WMS heeft de multinational ook de modules Multi Carrier Verzendsoftware en Supply Chain Analytics geimplementeerd voor een efficiëntere last mile logistiek dankzij analyses en voortdurende verbeteringen in het magazijn. «We vonden de warehouse management software, Easy WMS, kosteneffectief en de installatietijd redelijk. Bovendien heeft het feit dat Mecalux een solide en erkend bedrijf in de markt is, ons geholpen om te beslissen», zegt Danone's Supply Chain Director voor Iberia.

Waarom een WMS in SaaS implementeren?

Met Easy WMS in SaaS-modus, biedt de software dezelfde functionaliteiten als de on-premise modus, maar wordt gehost in de cloud
Met Easy WMS in SaaS-modus, biedt de software dezelfde functionaliteiten als de on-premise modus, maar wordt gehost in de cloud

Het doel van logistiek is immers ervoor te zorgen dat de klant het artikel ontvangt volgens de overeengekomen voorwaarden. Om dit te doen, kiezen bedrijven voor een cloud based WMS system, dat flexibeler is en aangepast kan worden aan de specifieke behoeften van elk bedrijf, in tegenstelling tot on-premise.

Een cloud based WMS system vermindert de aanvangsinvestering voor de installatie van de software, en garandeert het onderhoud van het systeem en de bescherming van de gegevens die worden gegenereerd door de faciliteiten. Als u meer informatie wilt over Easy WMS oplossingen in SaaS, neem dan contact met ons op, een expert helpt u graag bij het vinden van dé geschikte oplossing voor uw bedrijf.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: