De logistieke trends zullen de huidige doeltreffendheid van magazijnen verbeteren

Huidige logistieke trends: veerkracht, traceerbaarheid en snelheid

30 dec 2021

Wat zijn de huidige logistieke trends? Nu de pandemie verstoringen in de toeleveringsketen of supply chain met zich heeft meegebracht wenden steeds meer bedrijven zich tot de automatisering en digitalisering om de logistieke processen te optimaliseren.

Met als doel veilige werkomgevingen te creëren en tegelijkertijd in staat te zijn zich aan te passen aan eventuele problemen, zowel wat betreft de aanvoer van grondstoffen vanuit het buitenland als wat betreft de verzending en het transport van producten op nationaal niveau. Dit gaat gepaard met een steeds snellere groei van de e-commerce waarbij lokale leveringstermijnen nu in minuten worden gemeten. Dit zijn de trends die volgens ons de logistieke sector zullen bepalen.

De veerkracht van de toeleveringsketen of supply chain versterken

Een probleem in de toeleveringsketen verwijst naar veranderingen in één van de fases van de supply chain die worden veroorzaakt door externe factoren zoals slecht weer, wetswijzigingen of cyberaanvallen. Een veerkrachtige toeleveringsketen is een supply chain die voorbereid is op de verschillende problemen die zich kunnen voordoen en deze tot een minimum kan beperken, zodat de service, productie en distributie na eventuele incidenten op peil blijven.

Uit een onderzoek van het Capgemini Research Institute blijkt dat 62% van de bedrijven van mening is dat het verbeteren van de veerkracht van de toeleveringsketen een prioriteit moet zijn als gevolg van de COVID-19 pandemie en daarmee één van de belangrijkste hedendaagse uitdagingen vormt voor de hedendaagse logistieke sector.

In een interview met Mecalux wijst Yossi Sheffi, directeur van het MIT Center for Transportation and Logistics, erop dat “één van de positieve aspecten van COVID-19 is dat het de rol van de toeleveringsketen of supply chain heeft versterkt. Tegenwoordig is iedereen zich bewust van het belang van de toeleveringsketen.”

Hyperautomation

Hyperautomation is de logische voortzetting van Robotic Process Automation (RPA) en bevordert de robotisering van elk bedrijfsproces dat geschikt is om zelfstandig te functioneren. Vanaf 2022 moeten bedrijven het automatiseringsniveau in hun logistiek verhogen en repetitieve handmatige processen vervangen door autonome transport- en opslagsystemen die in staat zijn beslissingen te nemen om de toeleveringsketen te stimuleren.

Om de analytische en voorspellende mogelijkheden van hyperautomation te verbeteren vertrouwen bedrijven op de volgende technologieën:

  • Kunstmatige Intelligentie of Artificial Intelligence: bevordert het intelligente besluitvormingsproces waardoor taken automatisch worden uitgevoerd, zonder menselijke tussenkomst.
  • Machine learning: wordt gebruikt om enorme hoeveelheden gegevens te analyseren en patronen te identificeren. Op deze manier verfijnt het algoritme zelf voortdurend zijn werking totdat het steeds accuratere resultaten verkrijgt.
  • Big data: verwerkt grote hoeveelheden informatie die niet kunnen worden geanalyseerd met traditionele methoden, waaronder zowel gestructureerde als ongestructureerde gegevens.

De reactiesnelheid van deze technologieën kan worden verhoogd door kwantumcomputing te implementeren, waarbij de wetten van de kwantummechanica worden toegepast op het gebied van de informatica teneinde meer rekenkracht te verkrijgen.

Hyperautomation is één van de belangrijkste hedendaagse logistieke trends

SCaaS (Supply Chain as a Service)

Cloud computing-technologie herdefinieert het bedrijfsmanagement en meer specifiek de manier waarop de logistiek en de toeleveringsketen functioneren. Op dezelfde manier stelt SCaaS bedrijven in staat om veel sneller rendement te halen uit hun investering door samen te werken met een partner in cloudtechnologie die alle of een deel van hun benodigdheden voor zijn rekening neemt. Deze samenwerking wordt gerealiseerd met behulp van cloudgebaseerde software.

Bedrijven die kiezen voor Supply Chain as a Service kunnen hun activiteiten tegen lagere kosten ontwikkelen, maken beter gebruik van de beschikbare middelen en hebben een supply chain die veel gemakkelijker aangepast kan worden.

Quick commerce: leveringen binnen 10 minuten?

Met betrekking tot de "last mile" is de hedendaagse logistieke trend om verzendingen supersnel, in minder dan een uur, te leveren, in plaats van binnen 24 uur Q-commerce of quick commerce zorgt voor een revolutie in de logistiek en in het bijzonder met betrekking tot twee aspecten van online verkoop: snelheid en flexibiliteit van de levering.

Ultrasnelle leveringen worden gekenmerkt door de bijna onmiddellijke levering van kleine bestellingen bestaande uit geringe hoeveelheden producten, op de gewenste locatie, binnen een bepaalde straal van de urban warehouses van het bedrijf. Deze trend, die zich vooral voordoet in sectoren zoals online supermarkten, is het resultaat van een verandering in de mentaliteit en koopgewoonten van gebruikers, die meer belang hechten aan snelheid, de geleverde service of klantenservice dan aan kortingen of gratis bezorging.

Q-commerce brengt een revolutie teweeg in de bezorging van online bestellingen

Non-Fungible Token oftewel NFT, en blockchain in de logistiek

De blockchaintechnologie die wordt gebruikt om de flexibiliteit en veiligheid bij het uitwisselen van informatie te verhogen, is al een trend sinds 2021 en zal dat voorlopig ook blijven met het oog op het veiliger, transparanter en efficiënter maken van de communicatie tussen de tussenpersonen in de toeleveringsketen.

Daarnaast heeft de blockchain de opkomst van de NFT oftewel Non-Fungible Token bevorderd, een digitaal document dat een soort “contract” vormt en dat wordt vastgelegd met behulp van blockchaintechnologie. Op het gebied van de logistiek zou het de veiligheid, de flexibiliteit en de transparantie kunnen vergroten, wanneer het gaat om het kunnen raadplegen en overdragen van alle informatie met betrekking tot een bepaald artikel. Hoewel deze technologie zich nog in een zeer experimenteel stadium bevindt kunnen NFT's volledige logistieke traceerbaarheid en permanente real-time tracering van een bepaald artikel bieden doordat ze gebruik kunnen maken van metadata met betrekking tot het product.

Duurzame logistiek

Duurzame logistiek, ook wel groene logistiek genoemd, houdt in dat logistieke processen worden geïmplementeerd die rekening houden met het milieu. Waarom? Er kan altijd worden gekeken naar nieuwe manieren om artikelen te produceren, op te slaan en te distribueren die de koolstofvoetafdruk, vervuiling en afval in elke fase van de toeleveringsketen verminderen.

Het ontwikkelen van inzamelpunten, het aanmoedigen van de oprichting van micro-fulfillmentcentra die dichter bij de steden liggen en waar bestellingen worden klaargezet, of het kiezen voor milieuvriendelijke bedrijfswagens, zijn slechts enkele van de maatregelen die bedrijven implementeren om het afval- en energieverbruik te verminderen.

De installatie van automatische magazijnen is ook een uitstekende oplossing voor bedrijven die hun energieverbruik willen verlagen en tegelijkertijd de prestaties van hun toeleveringsketen of supply chain willen verbeteren.

Duurzame logistiek is één van de huidige logistieke trends die elk jaar terugkomt

De huidige logistiek: een grote sprong naar Industrie 4.0?

De logistieke en transportsector is altijd al in verandering geweest en dat zal in de toekomst niet anders zijn. De nieuwe logistieke trends zijn tegenwoordig gericht op een meer veerkrachtiger logistiek dankzij de digitalisering en automatisering. Het doel is om een nieuwe crisis in de toeleveringsketen te voorkomen en de sector in staat te stellen om uit de pandemie te komen met een grote sprong in de richting van de modernisatie die wordt aanbevolen door Industrie 4.0.

In het dagelijks leven staan er veel nieuwe uitdagingen en vraagstukken te wachten, waarin logistiek een grote rol zal blijven spelen. Wenst u een efficiënte logistiek die voldoet aan de laatste trends, aarzel dan niet om een beroep te doen op een vertrouwde en ervaren leverancier van complete logistieke oplossingen, zoals Mecalux. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, een expert zal u graag adviseren over de manier waarop u het beste uit uw logistiek kunt halen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: