Q-commerce wordt gekenmerkt door een ultrasnelle levering van bestellingen

Q-commerce: online bestellingen in minder dan 1 uur geleverd

23 feb 2023

Q-commerce wordt beschouwd als de derde generatie van handel en vloeit voort uit de e-commerce. De gemakkelijke toegang tot producten en het feit dat er veel concurrentie is, zorgen ervoor dat klanten veeleisend zijn geworden. Met de komst van q-commerce zijn leveringen van snel naar supersnel gegaan: bestellingen worden in enkele uren of zelfs minuten gepickt, verzonden en geleverd.

Wat zijn de verschillen tussen e-commerce en q-commerce? In deze post beantwoorden we deze vragen.

Wat is q-commerce?

Q-commerce of quick commerce is de nieuwste trend in e-commerce en onderscheidt zich omdat twee factoren die verband houden met online verkoop tot het uiterste worden gedreven: snelheid en gemak bij de levering van bestellingen.

Hierbij worden kleine hoeveelheden producten vrijwel onmiddellijk geleverd aan klanten, waar en wanneer zij dat vragen. Gebruikers veranderen hun koopgedrag en beginnen snelheid, service en klantenservice belangrijker te vinden dan een kortingen of een gratis verzending.

Q-commerce is ontstaan omdat klanten basisbehoeften zoals voedsel, schoonmaakproducten en producten voor persoonlijke verzorging dringend geleverd wilden zien. Na de lockdowns tijdens de COVID-19-pandemie is het in sommige bedrijven tot een bijna onmisbare strategie geworden. In de nabije toekomst zal q-commerce waarschijnlijk ook in andere sectoren ingang vinden.

7 logistieke kenmerken van q-commerce

Hoe beïnvloedt q-commerce de logistiek? Laten we enkele van de meest relevante kenmerken bekijken:

  1. Zeer korte levertijden. Consumenten verwachten hun aankopen heel snel, meestal binnen het uur, te ontvangen.
  2. Distributie dichtbij de klant. Om de bestelling in zo'n korte tijd te kunnen leveren, is het van essentieel belang dat de distributie plaatsvindt vanaf een punt dat zich zeer dicht bij de consument bevindt.
  3. Optimalisering van de last mile. Het heeft geen zin de bestelling efficiënt te picken en te verzenden als de levering in de laatste fase buitensporig wordt vertraagd.
  4. Kleinere magazijnen. De magazijnen hebben een kleinere capaciteit, aangezien er minder verschillende SKU's beschikbaar zijn. Dit bespaart op opslagkosten en zorgt voor een efficiënte levering van de beschikbare SKU's.
  5. Complexe behandeling van de goederen. Er worden erg uiteenlopende producten via q-commerce verkocht. Dat maakt hun beheer moeilijker dan als steeds hetzelfde type SKU wordt gebruikt. Soms gaat het om delicate levensmiddelen die geen grote schokken kunnen opvangen of zwaar gewicht kunnen dragen. Of het gaat om brandbare artikelen waarvoor specifieke voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen.
  6. Snelle orderpicking. Het gaat om kleine bestellingen met weinig producten per bestelling. Dit vereist een gestroomlijnde werking om een levering binnen enkele uren of minuten te garanderen.
  7. Permanente beschikbaarheid van de voorraad. Het bedrijf moet het product waar de klant om vraagt in voorraad hebben op het moment dat de bestelling binnenkomt.

Bedrijven moeten hun activiteiten dus onder loep te nemen en voortdurend verbeteringen aan brengen om seconden te besparen. Dit kan van vitaal belang zijn met deze uiterst krappe levertijden.

El q-commerce trabaja, mayormente, con pedidos de pocos artículos
Q-commerce werkt meestal met bestellingen van een paar artikelen

Verschillen tussen e-commerce en q-commerce

De bijzondere kenmerken van q-commerce worden duidelijker als we die vergelijken met e-commerce:

  e-commerce q-commerce
Levertijd Dagen Minuten/uren
Beschikbaarheid van de voorraad Breed scala aan producten Kleine selectie aan producten
Transport Bestelwagen Voertuig op twee wielen
Type magazijn Centraal magazijn Fysieke winkel of klein magazijn in de buurt

 

Hiernaast is er nog een verschil: q-commerce draait meer op impulsaankopen, hetgeen een lager volume impliceert, zowel wat de hoeveelheid producten als de prijs van de bestelling betreft. E-commerce met de langere verzendtijd is daarentegen meestal meer gepland. Dit leidt dus tot een hogere gemiddelde uitgave per aankoop en ook tot meer uiteenlopende aankopen (meer uiteenlopende SKU's met meer eenheden per bestelling, enz.)

Ten slotte konden we ook bepaalde verschillen tussen klanten vaststellen: in de q-commerce vinden we vooral jonge gebruikers die alleen, met z'n tweeën of samenwonen en bereid zijn nieuwe diensten uit te proberen. Bij de e-commerce daarentegen zien we meer gevarieerde en maar ook traditionele profielen (gezinnen, ouderen, enz., hoewel ook jongeren e-commerceklanten kunnen zijn).

Logistieke oplossingen voor q-commerce

Bedrijven die inzetten op q-commerce hebben kleine magazijnen met beperkte opslagcapaciteit nodig. De producten liggen soms in de winkel zelf, in een dark store of in een micromagazijn met conventionele stellingen, meestal voor pallets of picking.

Hierbij is het gebruik van een Warehouse Management Systeem (WMS) erg belangrijk. Het gebruik van een WMS dat goed gesynchroniseerd is met de verkoopplatforms is essentieel. Zo wordt elke nieuwe bestelling die het systeem ontvangt aangemeld wat bijdraagt tot soepele leveringen.

In het geval van Easy WMS, de warehouse management software van Mecalux, zijn er verschillende modules die kunnen helpen bij het optimaliseren van het beheer van q-commerce logistiek, zoals WMS voor e-commerce dat de schaalbaarheid garandeert, of Store Fulfillment waarmee de inventaris van het magazijn en de fysieke winkel in real time kan worden gecontroleerd. De module Marketplaces & Ecommerce Platforms Integration zorgt er bovendien voor dat Easy WMS synchroniseert met de software van de belangrijkste marktplaatsen en e-commerce platforms om het beheer van nieuwe bestellingen te versnellen.

Utilizar un SGA permite optimizar la gestión y la preparación de los pedidos de quick commerce
Het gebruik van een WMS optimaliseert het beheer en de voorbereiding bij q-commerce

Het belang van onmiddellijke leveringen

Online winkelen zal niet meer verdwijnen en evolueert mee met onze nieuwe levensstijl en consumptiestijl. Snelheid en gemak zijn belangrijker geworden dan ooit, van een luxe naar een noodzaak.

Q-commerce is het resultaat van de natuurlijke evolutie van e-commerce en veel bedrijven zijn gedwongen hierin mee te gaan om hun klanten tevreden te houden. Als u denkt dat de logistiek van uw bedrijf een boost nodig heeft om goed te presteren in een concurrerende digitale omgeving, aarzel dan niet om contact op te nemen met Mecalux. Ons team geeft u persoonlijk advies, zodat u het opslag- en beheersysteem vindt dat het beste bij uw behoeften past.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: