Geautomatiseerde rekken voor nauwkeurig voorraadbeheer

Geautomatiseerde stellingen: snelheid en precisie in het magazijn

21 feb 2023

Geautomatiseerde stellingen zijn stellingen waarin de goederen worden in- en uitgehaald met behulp van geautomatiseerde behandelingsapparatuur, zoals magazijnkranen voor pallets of miniloads (magazijnkranen voor dozen).

In dit artikel bekijken we hoe automatische magazijnen zeer nuttig zijn om de efficiëntie van de werking te verhogen en de beschikbare oppervlakte te optimaliseren.

Wat zijn geautomatiseerde stellingen en welke voordelen bieden ze?

Geautomatiseerde stellingen zijn de volgende stap in de evolutie van traditionele rekken. De ontvangst en verzending van goederen uit de opslagkanalen kan zo worden geautomatiseerd, waarbij vorkheftrucks met operatoren worden vervangen door volledig autonome behandelingsapparatuur.

Maar waar worden dit soort stellingen meestal gebruikt? Gewoonlijk in magazijnen met een grote goederenstroom (bv. magazijnen die continu productielijnen bevoorraden).

Het gebruik van geautomatiseerde stellingen levert het bedrijf verschillende voordelen op:

  • Betere benutting van de beschikbare ruimte. De magazijnruimte is geoptimaliseerd om meer producten te kunnen herbergen. Magazijnkranen kunnen goederen tot 45 m hoog heffen in gangpaden van slechts 1,5 m breed.
  • Gestroomlijnde werking. Magazijnkranen behandelen inkomende en uitgaande goederen met zo min mogelijk bewegingen en verplaatsingen. Bijgevolg ligt de productiviteit zeer hoog.
  • Hoge beschikbaarheid. Alle automatische behandelingsapparatuur kan 24 uur per dag, 365 dagen per jaar werken.
  • Controle van de goederen. De opgeslagen eenheden worden in real time gevolgd omdat het WMS de artikelen traceert.
  • Minder storingen. Fouten als gevolg van handmatige verwerking behoren tot het verleden. De behandelingsapparatuur voert de goederen met uiterste precisie aan en af.

Door de opkomst van automatisering in de e-commerce , logistiek 4.0 of als oplossing voor de uitdagingen van de COVID-19 pandemie zijn geautomatiseerde stellingen de laatste jaren erg populair geworden.

Bedrijven maken gebruik van geautomatiseerde stellingen om de productiviteit van hun supply chain te verhogen
Bedrijven maken gebruik van geautomatiseerde stellingen om de productiviteit van hun supply chain te verhogen

Behandelingsapparatuur voor geautomatiseerde stellingen

Zoals we al hebben gezien, bevatten alle geautomatiseerde stellingen autonome behandelingsapparatuur die het plaatsen en uitnemen van de goederen verzorgt.

Trilaterale magazijnkranen worden bijvoorbeeld gebruikt voor de automatisering van traditionele magazijnen tot 15 m hoog waar door de operator bediende tridirectionele smallegangentrucks werken. Deze machines behandelen de pallets volledig autonoom en beschikken daartoe over een roterend systeem dat de goederen in drie posities oppakt en neerzet: één aan de voorzijde en twee aan de zijkanten.

De invoering van magazijnkranen voor pallets is een andere mogelijkheid om te automatiseren. Net als de trilaterale magazijnkranen bewegen deze machines langs en op de gangen van het magazijn, waarbij zij automatisch gepalletiseerde ladingen uit de stellingen halen, maar dan op een veel grotere hoogte, aangezien ze tot 45 m hoogkunnen halen.

Een derde mogelijkheid voor automatisering is de automatische Pallet Shuttle. Dit is een opslagsysteem dat bestaat uit een pallet shuttle die in de opslagkanalen rijdt en de pallets automatisch op hun plaats zet en eruit haalt. Een magazijnkraan of shuttle beweegt dan automatisch van het ingangs- en uitgangspunt van het magazijn en de verschillende opslagkanalen.

Ten slotte is het bij de opslag van dozen in plaats van pallets ook mogelijk geautomatiseerde stellingen te bouwen met magazijnkranen voor dozen. Deze werken op dezelfde manier als andere types magazijnkranen: de goederen worden volautomatisch in- en uitgehaald.

Geautomatiseerde palletstellingen

Pallets zijn de meest voorkomende laadeenheden voor het verplaatsen en opslaan van grondstoffen en eindproducten. Laten we eens kijken welk type palletstelling meestal wordt geautomatiseerd:

Stellingen met enkele diepte

Deze stellingen bieden directe toegang tot de producten en kunnen worden geautomatiseerd met een magazijnkraan.

Zo heeft het cosmeticabedrijf Natura Bissé in Barcelona (Spanje) een automatisch palletmagazijn ingericht dat bestaat uit twee gangen met aan weerszijden enkeldiepe stellingen. Met dit project heeft het bedrijf de activiteiten gestroomlijnd en fouten als gevolg van de handmatige goederenbehandeling geëlimineerd.

Magazijn voor cosmetica van Natura Bissé in Barcelona met enkeldiepe geautomatiseerde stellingen
Magazijn voor cosmetica van Natura Bissé in Barcelona met enkeldiepe geautomatiseerde stellingen

Stellingen met dubbele diepte

Palletstellingen met dubbele diepte kunnen worden geautomatiseerd door middel van een magazijnkraan met telescopische vorken waarmee de pallets op de tweede diepte van de stelling kunnen worden bereikt.

Dit systeem wordt gebruikt bij het magazijn van Intersurgical in Litouwen. Dit bedrijf voor medische hulpmiddelen heeft een 30 m hoog automatisch magazijn met acht gangen van 121 m lang en dubbeldiepe stellingen die plaats bieden aan 50.400 pallets. Het bedrijf koos voor deze oplossing om de magazijnruimte beter te benutten, een grotere opslagcapaciteit te verkrijgen en 24 uur per dag/365 dagen per week te kunnen werken.

Intersurgical beschikt over een automatisch hoogbouwmagazijn met dubbele diepte in Litouwen
Intersurgical beschikt over een automatisch hoogbouwmagazijn met dubbele diepte in Litouwen

Doorrolstellingen

In dit opslagsysteem worden de stellingen gevormd door een reeks kanalen met een lichte helling, waardoor de pallets door de zwaartekracht van het hoogste deel (ingang) naar het laagste deel (uitgang) kunnen bewegen. Deze stellingen kunnen worden geautomatiseerd met behulp van een magazijnkraan die de pallets in de ruimte plaatst of eruit haalt.

Bedrijven die producten met een groot verbruik of met een hoge omloopsnelheid beheren, gebruiken vaak doorrolstellingen met een magazijnkraan om meer flexibiliteit te verkrijgen bij de in- en uitgaande artikelen. Zo beschikt Pons Químicas (Spanje), een fabrikant van chemische producten, over een blok met doorrolstellingen en een magazijnkraan die de afgewerkte producten op de juist plaats deponeert wanneer zij de productie verlaten.

Het chemiebedrijf Pons Químicas automatiseerde zijn doorrolstellingen met een magazijnkraan
Het chemiebedrijf Pons Químicas automatiseerde zijn doorrolstellingen met een magazijnkraan

Stellingen met Pallet Shuttle

Stellingen voor groepering kunnen worden geautomatiseerd met een semiautomatische Pallet Shuttle: een gemotoriseerde shuttle die in de opslagkanalen rijdt en de pallets op hun plaats zet en eruit haalt. Meestal is het een operator die de pallets op hun plaats zet met behulp van een vorkheftruck, maar dit kan volledig geautomatiseerd worden met magazijnkranen of shuttles.

De automatische Pallet Shuttle is een vaak gebruikte oplossing in bedrijven die een groot aantal pallets per SKU opslaan en producten met een hoge omloopsnelheid (met constante in- en uitvoer) verwerken.

Dit is het geval voor de Portugese groenteproducent Cistér, die koos voor een Pallet Shuttle om de supply chain te optimaliseren. Deze shuttle vervoert de afgewerkte producten na het verlaten van de productielijn (ongeveer 600 pallets per dag) en zo verlopen alle goederenbewegingen automatisch. Dit voorkomt uiteraard fouten en schade aan de producten.

Geautomatiseerde stellingen voor dozen

Net als bij palletstellingen kunnen de stellingen voor dozen enkel of dubbel diep zijn.

Enkeldiepe stellingen worden gekozen als behendigheid belangrijker is dan capaciteit, omdat de miniload magazijnkraan de dozen dan sneller kan opslaan. De toonaangevende groothandelaar in drogisterijen en parfumerieën Unidroco heeft hiervoor gekozen. Ze hebben een automatisch magazijn voor dozen met zeven gangen gebouwd en aan elke kant enkeldiepe stellingen.

Anderzijds zijn dubbeldiepe stellingen ideaal voor bedrijven die een evenwicht willen tussen opslagcapaciteit en snelheid bij de behandeling van dozen. Het bedrijf Paolo Astori dat bevestigingselement maakt heeft voor deze stellingen gekozen omdat het een groot aantal SKU's beheert (20.000 van verschillende afmetingen, omloopsnelheden en kenmerken).

De geautomatiseerde stellingen voor dozen in het magazijn van Paolo Astori maken gebruik van een miniload magazijnkraan
De geautomatiseerde stellingen voor dozen in het magazijn van Paolo Astori maken gebruik van een miniload magazijnkraan

Geautomatiseerde stellingen voor een hightech-toekomst

In de toekomst zal er steeds meer technologie worden gebruikt. Logistieke automatisering is aan een duidelijke opmars bezig bij bedrijven die zich willen onderscheiden van hun concurrenten, de kwaliteit van hun dienstverlening willen verbeteren en de kosten willen verlagen. Het gebruik van geautomatiseerde stellingen is dan ook een beslissende stap op weg naar maximale efficiëntie in de logistieke processen. Deze bieden immers oplossingen die snelheid, precisie en veiligheid garanderen.

Bij Mecalux hebben we veel ervaring in het ontwerpen van geautomatiseerde opslagoplossingen op maat. Neem contact met ons op, zodat een van onze deskundigen u kan helpen het beste uit uw logistiek te halen met behulp van technologie.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: