Magazijnverlichting vereenvoudigt de werkzaamheden van de operators en garandeert hun veiligheid

Magazijnverlichting: een kwestie van productiviteit, veiligheid en kostenbesparingen

24 aug 2023

Magazijnverlichting is een essentiële factor voor een vlotte afhandeling van de werkzaamheden. Dit is niet alleen van belang in de ruimte waar goederen worden opgeslagen, maar ook in de zone waar taken zoals orderpicking, voorraadcontrole of kitting worden uitgevoerd, waarvoor adequate verlichting vereist is.

Bij de keuze van de juiste magazijnverlichting wordt rekening gehouden met verschillende variabelen, zoals: de afmetingen en kenmerken van het logistieke centrum, de opstelling van de opslagsystemen en de hoeveelheid daglicht. Ook de werkzaamheden van de magazijnmedewerkers zijn van belang. De verlichtingsvereisten zijn anders voor een magazijn waar pallets worden ontvangen en verzonden dan voor een magazijn waar operators bestellingen met een groot aantal artikelen moeten klaarzetten, en waarvoor meer verlichting nodig is.

Bij de keuze van de verlichting voor een magazijn speelt energiebesparing een belangrijke rol. Bedrijven zijn op zoek naar oplossingen die niet alleen het comfort en de veiligheid van hun personeel verbeteren, maar ook de elektriciteitsrekening helpen verlagen en, zo mogelijk, de CO2-uitstoot helpen verminderen.

De voordelen van goede magazijnverlichting

Goede magazijnverlichting draagt bij tot meer veiligheid bij het uitvoeren van de werkzaamheden. De investering in goede magazijnverlichting leidt meestal tot kostenbesparingen doordat er minder energie wordt verbruikt en vergissingen worden voorkomen.

  • Bescherming van het lichamelijk welzijn van de operators. Onvoldoende magazijnverlichting kan leiden tot vermoeidheid, uitputting, hoofdpijn en stress. Bovendien maken plotselinge veranderingen in lichtsterkte het oog tijdelijk blind totdat het zich aan de nieuwe sterkte heeft aangepast. Met goede magazijnverlichting genieten operators van een betere werkomgeving.
  • Grotere veiligheid. Goede magazijnverlichting in de gangpaden en de werkzones is van essentieel belang om de magazijnmedewerkers in staat te stellen hun werkzaamheden veilig uit te voeren. Door een goed verlicht magazijn wordt het risico op ongelukken sterk verminderd.
  • Hogere productiviteit. Te fel of te zwak licht kan ongemak veroorzaken bij de magazijnmedewerkers. Het gebrek aan zichtbaarheid is zeer hinderlijk bij de uitvoering van bepaalde werkzaamheden. Met de juiste magazijnverlichting kunnen operators zich daarentegen concentreren op hun taak en nauwkeuriger werken.
  • Energiebesparing. Met de juiste magazijnverlichting kunnen bedrijven hun elektriciteitsrekening aanzienlijk verlagen.
Magazijnverlichting is bedoeld om het werk van operators te vereenvoudigen

Hoe magazijnverlichting vorm te geven

Om magazijnverlichting vorm te geven is een voorafgaande studie noodzakelijk teneinde de ideale locatie van de verlichting te bepalen. Over het algemeen worden de lampen aan het plafond en in het midden van de gangpaden geplaatst om schaduwen van de magazijnstellingen te vermijden.

Alvorens de verlichting te kiezen, moet er aandacht worden besteed aan factoren zoals het niveau van de lichtsterkte, dat wordt uitgedrukt in de eenheid lux of lx. Dit moet voldoende zijn om het visueel comfort en het welzijn van de operators te waarborgen. Een andere waarde waarmee rekening moet worden gehouden is de Unified Glare Rating oftewel UGR, die die de mate van onbehaaglijke verblinding aangeeft van een bepaalde lichtbron. Deze factor hangt af van de plaats van de lampen, zoals de hoogte, hoek of de positie, alsmede van het aantal lichtbronnen. Ten slotte moet ook de kleurweergave-index of Colour Rendering Index (CRI) worden geëvalueerd, die het vermogen van de lichtbron meet om de kleuren van de voorwerpen die ermee worden verlicht, weer te geven.

Al deze factoren in aanmerking genomen, zijn LED-lampen het meest geschikt voor logistieke installaties omdat ze een langere levensduur hebben dan traditionele lampen en een grotere energiebesparing opleveren.

Voor een goed verlicht magazijn moet aan de volgende vereisten worden voldaan:

  • Diffuus licht. Het licht moet zodanig verstrooid worden dat de operators niet worden verblind.
  • Stroboscopisch effect. Dit effect wordt veroorzaakt door knipperende lichten die lichtflitsen veroorzaken en dat moet worden vermeden omdat hierdoor het werk van de operators wordt bemoeilijkt.
  • Hoeveelheid licht. De lampen moeten alle werkzones verlichten zodat de magazijnmedewerkers hun werk goed kunnen doen.
  • Schaduwen. De lampen moeten zodanig worden geïnstalleerd dat schaduwen worden voorkomen, aangezien deze het zicht van de operators kunnen belemmeren.
Magazijn dat gebruik maakt van daglicht om de gangpaden te verlichten

Verlichting naargelang het type magazijn

Over het algemeen worden in de belangrijkste zones van een magazijn vooral schijnwerpers en LED TL-buizen gebruikt.

Daarnaast is bijzonder sterke verlichting nodig bij de laadperrons om ongevallen als gevolg van het grote aantal verplaatsingen van vorkheftrucks met producten te voorkomen.

Bij de pickingzones in distributiecentra is verlichting in de gangpaden van essentieel belang, zodat de operators gemakkelijk de locaties kunnen vinden waar ze de goederen moeten opslaan en duidelijk kunnen zien welke producten ze uit de rekken moeten verwijderen.

Een ander belangrijk detail bij magazijnverlichting is dat niet alle lampen constant aan hoeven te zijn. Er zijn oplossingen die de verlichting in bepaalde zones automatisch uitschakelen tijdens periodes van inactiviteit. De verrijdbare stellingen van Mecalux hebben bijvoorbeeld een verlichtingssysteem waarbij alleen de lampen in het geopende gangpad worden aangedaan. Op deze manier wordt energie bespaard en duurzame logistiek bevorderd.

Er zijn echter ook magazijnen waar verlichting geen essentiële voorwaarde is voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Dark warehouses: dit zijn volledig geautomatiseerde magazijnen waar geen verlichting nodig is omdat er geen menselijke interactie plaatsvindt.

In verrijdbare stellingen worden alleen de lampen in het gangpad waarin gewerkt wordt aangedaan

Magazijnverlichting: veiligheid en productiviteit

Logistieke centra zijn locaties waar een groot aantal verplaatsingen en handelingen plaatsvindt. Daarom is magazijnverlichting zo belangrijk, want die zorgt ervoor dat de processen soepel en met optimale veiligheid en productiviteit verlopen.

Bij de keuze van de juiste magazijnverlichting is het onder meer noodzakelijk om de indeling te herzien, waarbij de ruimte wordt geoptimaliseerd zodat de opslagcapaciteit wordt vergroot en de verplaatsingen van de operators gemakkelijker verlopen. Mecalux heeft veel ervaring met het herinrichten van allerlei soorten magazijnen. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, wij helpen u graag bij het kiezen van het beste opslagsysteem.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: