Smart packaging monitors and communicates the condition of the products to consumers

Intelligente verpakkingen: dé toekomstverpakking

11 jul 2022

Intelligente verpakkingen (smart packaging) verschillen van traditionele verpakkingen doordat ze toezicht houden op en informatie verstrekken over de conditie van producten, zonder dat daarbij gebruik wordt gemaakt van geschatte houdbaarheidsdata. Ze zijn zeer praktisch wanneer het gaat om voedingsmiddelen, geneesmiddelen of gevaarlijke goederen.

In de toekomst zullen deze pakketten het Industrial Internet of Things (IIoT) kunnen integreren en verbinding kunnen maken met het netwerk zodat gegevens over de conditie van voorwerpen via sensoren en software kunnen worden uitgewisseld.

In dit artikel bekijken we hoe intelligente verpakkingen eruit zien, hoe ze werken en hoe de toeleveringsketen in real-time informatie kan krijgen over de conditie van de producten.

Wat zijn intelligente verpakkingen en waarom zijn ze interessant?

Intelligente verpakkingen zijn objecten die de conditie en kwaliteit van producten tijdens de opslag en verplaatsingen kunnen controleren. Het is een evolutie van de traditionele verpakking die veranderingen in de omgeving van het product zal detecteren en registreren. Dit vormt een grote stap voorwaarts, vooral voor de levensmiddelensector.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (Food and Agriculture Organization, FAO) wordt de wereldwijde omvang van voedselverspilling en -verlies geraamd op 1,6 miljard ton per jaar, oftewel een derde van de gehele voedselproductie.

Traditionele verpakkingen worden gewoonlijk gebruikt om levensmiddelen te beschermen tegen vocht, stof en andere verontreinigingen
Traditionele verpakkingen worden gewoonlijk gebruikt om levensmiddelen te beschermen tegen vocht, stof en andere verontreinigingen

Dit is onder meer het gevolg van ondoelmatige verpakkingen. Daarom zijn bedrijven in de levensmiddelensector bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling van oplossingen om deze verspilling te verminderen, zoals intelligente verpakkingen..

Intelligente verpakkingen bevatten sensoren die de groei van bacteriën, temperatuurveranderingen en gasvorming detecteren die de conditie en kwaliteit van levensmiddelen negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast worden deze veranderingen via visuele indicatoren aangegeven. Voedselvergiftiging en voedselverspilling worden zo teruggedrongen.

Verschillen tussen traditionele verpakkingen, actieve verpakkingen en intelligente verpakkingen

Ondanks de onbetwistbare voordelen van intelligente verpakkingen is tegenwoordig de grootste uitdaging, ze te kunnen produceren tegen lage kosten en met zo min mogelijk gevolgen voor het milieu.

Alvorens in te gaan op de details van intelligente verpakkingen, moeten we deze onderscheiden van andere soorten verpakkingen:

  • Traditionele verpakkingen: zijn ontworpen om voedingsmiddelen te beschermen tegen agressieve invloeden van buitenaf en om te voorkomen dat hun kwaliteit achteruitgaat door licht, vochtigheid, stof, vuil of andere verontreinigende stoffen. Het vergemakkelijkt ook de afhandeling en de verplaatsing of het transport van producten.
  • Actieve verpakkingen: dit zijn verpakkingen die, in tegenstelling tot eerdere verpakkingen, kunnen ingrijpen en zo de houdbaarheid van voedingsmiddelen kunnen verlengen. Hulpstoffen kunnen aan de verpakking worden toegevoegd, bijvoorbeeld via een omhulsel of een capsule, die op het juiste moment vrijkomen. Voorbeeld van een actieve verpakking: een vochtabsorber in een pak koekjes zodat ze langer knapperig blijven en waardoor tegelijkertijd de groei van bacteriën wordt voorkomen.
  • Intelligente verpakkingen: deze verpakking vervult de functies van een traditionele verpakking, maar verstrekt tegelijkertijd nuttige informatie aan de consument met betrekking tot de conditie van het product. Zo worden de kwaliteit en de veiligheid van de inhoud gewaarborgd.
  • Actieve en intelligente verpakkingen: een combinatie van deze twee. Aan de ene kant zorgen ze dat het product geconserveerd blijft en aan de andere kant verschaffen ze informatie over de conditie van het product.

Hoe zien intelligente verpakkingen eruit?

Intelligente verpakkingen geven informatie over bijvoorbeeld het vochtgehalte, de pH-waarde of de aanwezigheid van bacteriën in voedingsmiddelen
Intelligente verpakkingen geven informatie over bijvoorbeeld het vochtgehalte, de pH-waarde of de aanwezigheid van bacteriën in voedingsmiddelen

Intelligente verpakkingen moeten worden uitgerust met technologieën die de conditie van voedingsmiddelen bewaken en met indicatoren die de consument informeren. Laten we eens kijken welke hulpmiddelen voor dit doel zijn aangebracht:

Sensoren

Aangebracht op de verpakking en worden gebruikt om de temperatuur, houdbaarheid, vochtigheid of versheid van het voedsel te controleren. Er zijn verschillende soorten sensoren die parameters zoals de pH of de aanwezigheid van zuurstof en kooldioxide detecteren. Er zijn bijvoorbeeld sensoren die het ethyleen of etheen detecteren dat door het fruit wordt vrijgegeven teneinde de rijpheid ervan te bepalen.

Gegevensindicatoren

Deze kunnen visuele informatie verschaffen over de conditie van de voedingsmiddelen. Dit gebeurt meestal met een sensor die het chemische signaal omzet in een optisch signaal. Bijvoorbeeld een etiket dat rood kleurt, zodat de consument weet wanneer het voedsel bedorven is en niet kan worden gebruikt.

Informatiedragers

Intelligente verpakkingen moeten, net als traditionele verpakkingen, het beheer van het product in de gehele toeleveringsketen of Supply Chain vergemakkelijken. Artikelen worden daarom meestal voorzien van een etiket met streepjescodes, QR-codes of RFID-tags die informatie geven over het type product, het artikelnummer, de prijs, de verpakking of de vervaldatum. Deze etiketten zijn bijzonder nuttig voor het controleren van de traceerbaarheid van de producten en bovendien verschaffen ze ook informatie met betrekking tot de juiste manier om de producten op te slaan en te distribueren.

Trends in intelligente verpakkingen

Intelligente verpakkingen maken een snelle groei door, vooral in Australië, Japan en de Verenigde Staten. De producenten ervan ontwikkelen nieuwe oplossingen met verschillende soorten indicatoren, die in bepaalde situaties zeer relevant blijken te zijn:

  • Datum/temperatuur. Hiermee worden de temperatuur en de uiterste houdbaarheidsdatum van verpakte levensmiddelen gecontroleerd. Op die manier kan worden nagegaan of het levensmiddel onder gebrekkige omstandigheden werd opgeslagen, wat zeer praktisch is in koelhuizen.
  • Versheid. Hiermee wordt vastgesteld of voedingsmiddelen bedorven of niet vers genoeg zijn. Daartoe worden vluchtige stoffen zoals kooldioxide of ammoniak opgespoord. Deze komen op natuurlijke wijze vrij wanneer het voedsel niet meer in kan worden geconsumeerd.
  • Lekkages. Deze reageren op de aan- of afwezigheid van gassen zoals zuurstof of kooldioxide, en worden gebruikt om de kwaliteit van voedingsmiddelen te controleren.
  • Intelligente inkt. Een van de belangrijkste trends op het gebied van intelligente verpakkingen is de integratie van thermochrome inkt om de optimale consumptietemperatuur van een product aan te geven. Dit is een goede manier om bijvoorbeeld te bepalen of het product koud genoeg is of te heet.

Zeker is dat intelligente verpakkingen ontworpen zijn om het beheer van voedingsmiddelen te vergemakkelijken. De bedrijven in deze sector controleren de goederen in hun opslagplaatsen streng om voedselbederf en de daarmee gepaard gaande risico's voor de consument te voorkomen.

Voor een volledige controle van de goederen, is het van essentieel belang dat het magazijn beschikt over een warehouse management systeem zoals Easy WMS van Mecalux. De software beheert de inkomende en uitgaande goederen en regelt de traceerbaarheid. In combinatie met het gebruik van intelligente verpakkingen zullen de controle en het beheer van de goederen nog nauwkeuriger verlopen, aangezien de verstrekte informatie het mogelijk zal maken betere beslissingen te nemen en afhandelingsfouten op te sporen.

Efficiënt goederenbeheer vermindert voedselverspilling
Efficiënt goederenbeheer vermindert voedselverspilling

Strijd tegen voedselverspilling

De voedingsmiddelenbedrijven moeten zeer veeleisend zijn met betrekking tot de traceerbaarheid van hun producten. Voor de implementatie ervan moet de logistieke faciliteit eerst worden uitgerust met warehouse management software, die de werkzaamheden optimaliseert en beheert en cold chain breaks voorkomt.

Intelligente verpakkingen dragen bij tot een beter beheer van de goederen, omdat deze speciaal zijn ontwikkeld om de verspilling te beperken, de voedselveiligheid te verbeteren en een optimale kwaliteit van de producten te waarborgen. Ondanks de onbetwistbare voordelen maakt de kostprijs het echter moeilijk om het gebruik ervan te bevorderen.

Naarmate dit type verpakking op grotere schaal wordt toegepast, zullen bedrijven en consumenten daarvan profiteren. Het beheer van de toeleveringsketen zal ook veel vlotter en efficiënter verlopen, aangezien magazijnbeheerders over alle informatie zullen beschikken die nodig is om optimale opslag- en leveringscondities te garanderen.

Als u erover denkt uw logistiek te optimaliseren en de goederen in uw magazijn nauwkeuriger te beheren, neem dan contact met ons op voor advies met betrekking tot oplossingen die uw faciliteit winstgevender kunnen maken.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: