Diepvriesmagazijn uitgerust met Movirack verrijdbare stellingen, speciaal ontworpen om een cold chain break te voorkomen

Cold chain break: de risico’s

26 apr 2021

In de logistiek betekent het handhaven van de koudeketen of cold chain dat producten worden bewaard bij een bepaalde temperatuur, vanaf de productie tot de uiteindelijke levering bij de klant. Een cold chain break, kan volksgezondheidsproblemen met zich meebrengen, want dit kan leiden tot:

  • Voortijdige kwaliteitsvermindering of bederf van de producten.
  • Verlies van organoleptische eigenschappen van de levensmiddelen (smaak, uiterlijk, enz.).
  • Proliferatie van bacteriën en micro-organismen die schadelijk zijn voor de mens, en die zich gemakkelijk vermeerderen in een omgeving met een gematigde temperatuur.

Als manager van een koel- of vrieshuis moet u er alles aan doen om een mogelijke cold chain break te voorkomen. Daarom helpen onze deskundigen u bij het identificeren van de producten die het meeste risico lopen, en van de fasen in uw toeleveringsketen of Supply Chain die nauwlettender moeten worden bewaakt.

Welke producten kunnen worden aangetast door een cold chain break?

De producten waarvoor een cold chain break het gevaarlijkst zijn:

  • Voedingsmiddelen: zoals groenten en fruit, en vers, onbewerkt vlees en vis.
  • Diepvriesproducten: zowel bewerkt als onbewerkt.
  • Hittegevoelige medicijnen (verliezen hun eigenschappen bij warmte): met name bepaalde inentingen, die gekoeld bewaard moeten worden om werkzaam te blijven.

Welke schakels in uw toeleveringsketen zijn gevoelig voor een cold chain break?

In de logistiek zal een cold chain break zich waarschijnlijk voordoen in één van de volgende vier fasen:

1. Het laden en lossen van de producten

Het is van essentieel belang dat u het laden en lossen van uw voedingsmiddelen en farmaceutische producten zo snel mogelijk uitvoert: op die manier vermijdt u dat ze worden blootgesteld aan een te hoge kamertemperatuur

Om producten uit een koelruimte te verwijderen of erin te zetten, bevelen wij bovendien aan gebruik te maken van een Security Airlock System (SAS). Deze ruimte voorkomt plotselinge veranderingen in temperatuur en luchtdruk en vermindert het risico van opwarming van de opslagruimte.

Bij de opslag van uw producten in koel- of vriesruimtes, is het noodzakelijk dat u condensatie vermijdt, wat ontstaat wanneer de binnen- en buitentemperatuur sterk uiteenlopen. Daartoe moet u het dauwpunt berekenen op basis van de omgevingsomstandigheden, en de temperatuur instellen voor de voorkoelfase van uw goederen

Koelhuis voor vers fruit: voorkom een cold chain break, zodat ze hun eigenschappen behouden
Koelhuis voor vers fruit: voorkom een cold chain break, zodat ze hun eigenschappen behouden

2. Opslag

Het is noodzakelijk dat u uw opslagtemperatuur voortdurend bewaakt om het hoofd te kunnen bieden aan onvoorziene omstandigheden die een cold chain break kunnen veroorzaken.

De ideale oplossing om uw diepvriesproducten veilig op te slaan, is de automatische vriesruimte. Deze moet uitgerust worden met:

  • Een plenum waarin een ventilatiekanaal wordt aangebracht, om de luchtcirculatie van bovenaf te reguleren.
  • Verdampers, waardoor de lucht kan opstijgen naar het plenum en ventilatiekanaal.
  • Een verhoogd en geïsoleerd kanaal voor het onderhoud van de verdampers.

3. Transport

Logistieke distributiecentra kunnen eveneens een cold chain break voorkomen: wij raden aan een warehouse management systeem te gebruiken voor het vervoeren van uw producten en dat alle werkzaamheden met uw vervoerder kan coördineren.

Easy WMS bijvoorbeeld biedt software dat de voorbereiding en het beheer van zendingen met multi-carrier vervoerders aanstuurt, en is uitgerust met connectoren die compatibel zijn met de meeste automatiseringssystemen van transportbedrijven. Op deze manier kunt u etiketten voor uw pakketten printen, en uw vervoerder volgen gedurende zijn bezorgronde. Uw procedures zullen worden vereenvoudigd, wat van essentieel belang is als u ingevroren en gekoelde producten verzendt.

4. Distributie en verkoop

Ook al hebt u de koel- of koudeketen tijdens het hele bevoorradingsproces goed bewaakt, dan nog is het van essentieel belang dat u ervoor zorgt dat de distributie- en verkoopfasen onder goede omstandigheden worden uitgevoerd.

Vaak is het niet genoeg om producten in een vriesruimte te bewaren. Als u ze op legborden plaatst, is het belangrijk dat u ze op de juiste manier rangschikt, zodat ze voldoende worden geventileerd. Wanneer de producten niet op de juiste manier worden behandeld, dan kan dit een cold chain break veroorzaken, voordat de waren bij de klant aankomen.

Nu u de belangrijkste aspecten van de logistiek kent waarbij een cold chain break ernstige gevolgen kan hebben, nodigen wij u uit om de meest doeltreffende oplossingen te bekijken om de temperatuur in uw magazijn te beheersen. Ontdek hoe u uw voedingsmiddelen en medicijnen efficiënt kunt beschermen met de hulp van Mecalux.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: