M24P7 storage-buffer

De bufferzone met een buffervoorraad

02 jun 2022

De bufferzone is een afgebakende zone in het magazijn, waar een buffervoorraad van goederen, zoals grondstoffen, tijdelijk wordt opgeslagen. De artikelen worden voor een bepaalde tijd opgeslagen in een specifiek opslagsysteem of rechtstreeks op de vloer waarbij gebruikt wordt gemaakt van blokstapeling.

Deze oplossing wordt vaak gebruikt wanneer het aanbod en het verbruik van de producten niet gelijklopen, of wanneer het magazijn als tussenstation dient tussen twee productieprocessen.

In dit artikel worden de meest voorkomende opslagoplossingen voor het creëren van een bufferzone in het magazijn voor de opslag van een buffervoorraad besproken, wat de voordelen zijn van deze manier van werken en hoe deze kan worden geautomatiseerd om een beter rendement te behalen.

Bufferzone voor magazijnen: definitie en toepassingen

Een bufferzone is een ruimte voor de tijdelijke opslag van een buffervoorraad. Hier worden de elementen verzameld die nodig zijn voor een volgend proces, zoals bijvoorbeeld de productie, de verzending, het orderpicken of de kitting. De plaats en de organisatie ervan kunnen variëren naargelang de beschikbare ruimte en de specifieke kenmerken van elk magazijn.

De meest voorkomende functie van een bufferzone is de tijdelijke opslag van een buffervoorraad met goederen voor een productieproces, zoals bijvoorbeeld grondstoffen, verpakkingen of halffabricaten. Bufferzones komen vaak voor in installaties met een hoog werktempo, waar op basis van «just-in-time» wordt gewerkt. Dit is bijvoorbeeld het geval bij bedrijven in de automobielsector, waar goederen op tijd aangevuld kunnen worden vanuit de buffervoorraad, waardoor vertragingen in de productie worden vermeden.

De goederen die deel uitmaken van de buffervoorraad worden vaak gerangschikt en georganiseerd. Zoals bijvoorbeeld de benodigde goederen voor het klaarzetten van de bestellingen die direct aan de klant verzonden moeten worden. In dat geval ligt de bufferzone gewoonlijk dicht bij de verzendzone van het magazijn. Daar kunnen ook dynamische voorlaadkanalen worden geïnstalleerd, waar de bestellingen in de wacht worden gezet totdat deze in de bestelwagen worden geladen.

Inrichting van de bufferzone met buffervoorraden

Bij het ontwerpen van een bufferzone moet rekening worden gehouden met de beschikbare oppervlakte en met de uit te voeren werkzaamheden. Er moet voldoende ruimte zijn om de buffervoorraad op te slaan, en er moeten voorzieningen worden getroffen om een continu en tijdige bevoorrading te waarborgen.

Om de bufferzone goed te laten functioneren, moet deze op de juiste plaats worden ingericht. Bijvoorbeeld zo dicht mogelijk bij de orderpickzones, de laadperrons of de productielijnen in het geval dat de bufferzone als toevoerkanaal wordt gebruikt.

De buffervoorraad in de doorrolstellingen voorziet de productie van de benodigde goederen
De buffervoorraad in de doorrolstellingen voorziet de productie van de benodigde goederen

Het is heel gebruikelijk voor bedrijven om de goederen direct op de vloer te plaatsen, hoewel het, afhankelijk van de hoeveelheid artikelen en het aantal verplaatsingen, de voorkeur kan verdienen om een opslagoplossing te installeren zoals palletstellingen, doorrolstellingen of pushback stellingen. Op die manier zijn de producten beter geordend en gemakkelijker terug te vinden. Deze systemen garanderen ook de veiligheid van de magazijnmedewerkers en de laadeenheden.

Een doeltreffende bufferzone moet dynamisch en flexibel zijn. De gekozen opslagoplossing moet de nodige opslagcapaciteit bieden en vooral de werkzaamheden vergemakkelijken, zodat goederen snel en op het juiste moment kunnen worden in- en uitgeslagen.

De voordelen van een buffervoorraad en een bufferzone

Het creëren van een tijdelijke bufferzone met een buffervoorraad, biedt de volgende voordelen:

  • Optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. De beschikbare ruimte wordt geoptimaliseerd, om plaats te bieden aan een groter aantal producten. Alle goederen die nodig zijn voor de verschillende processen worden hier tijdelijk opgeslagen.
  • Nabijheid en samenwerking. De bufferzone is perfect gecoördineerd en verbonden met andere werkzones, waar processen zoals het orderpicken, de voorbereiding van kits of de verzendingen worden afgehandeld. Dit versnelt de productie en de verzendingen.
  • Beschikbaarheid van de goederen. Door de voor een proces benodigde goederen vooraf op te slaan, is een volledige beschikbaarheid gewaarborgd en worden vertragingen en onderbrekingen voorkomen.
  • Hogere productiviteit. Het benutten van de beschikbare ruimte en het waarborgen van de bevoorrading van de verschillende processen die in het magazijn plaatsvinden, leidt tot een hogere productiviteit.
  • Minder vergissingen. In de bufferzone worden de producten in een bepaalde volgorde gerangschikt. Op die manier worden vergissingen tot een minimum beperkt en verloopt de bevoorrading vlotter.

Automatiseren van een bufferzone met een buffervoorraad

Automatisering is één van de meest praktische oplossingen om een efficiënte tijdelijke opslagruimte te creëren. Rollenbanen, automatische systemen met doorrolstellingen of automatische palletstellingen en Miniloads bieden een hoge flexibiliteit, snelheid en vooral een hogere productiviteit.

Automatisering is een doeltreffende oplossing voor het creëren van een bufferzone of tijdelijke opslagruimte voor goederen
Automatisering is een doeltreffende oplossing voor het creëren van een bufferzone of tijdelijke opslagruimte voor goederen

Automatisering maakt het mogelijk goederen continu te verplaatsen naar de plek waar deze nodig zijn. Het verplaatsen van producten in het magazijn neemt veel tijd in beslag voor de operators. Door dit automatisch te doen met behulp van magazijnkranen, transportbanden of magazijnwagentjes, hoeven laadeenheden minder vaak handmatig te worden verplaatst, waardoor de veiligheid in het magazijn toeneemt.

Aangezien alles geautomatiseerd en gedigitaliseerd is door een warehouse management systeem, zijn de producten bovendien volledig traceerbaar en kunnen de beschikbare goederen in real time worden beheerd.

Voorbeelden van een geslaagde invoering van een bufferzone met een buffervoorraad

Veel bedrijven gebruiken tijdelijke magazijnen om de producten op te slaan die nodig zijn om bepaalde processen uit te voeren. Een doeltreffende bufferzone maakt gebruik van de beschikbare ruimte voor de opslag van de benodigde producten, en vervult zo zijn functie.

Bij Mecalux ontwikkelen we al geruime tijd dit soort logistieke opslaglossingen voor bedrijven in allerlei industriële sectoren. Twee succesverhalen van bedrijven die automatisering als gemeenschappelijke noemer hebben De voordelen zijn een verbeterde efficiëntie en gecontroleerde goederenstromen:

  • Luís Simões. Deze gerenommeerde logistieke dienstverlener heeft een logistiek centrum in Spanje in gebruik genomen, dat door Mecalux is uitgerust met magazijnstellingen inclusief het automatische Pallet Shuttle-systeem. Deze installatie vervult de functies van een bufferzone. Het organiseert, rangschikt en plant het klaarzetten van bestellingen voor verzending.
  • Yamazaki Mazak UK. Mecalux heeft een automatisch magazijn geïnstalleerd in de productie-eenheid van deze fabrikant van industriële machines in Worcester (UK). Het gaat hier om een ruimte waar pas gelakte onderdelen tijdelijk worden opgeslagen tot ze droog zijn. Deze opslaglossing is ontworpen om de goederen te kunnen ontvangen die het bedrijf nodig heeft, en om ervoor te zorgen dat deze op het juiste moment en zonder vertraging arriveren en worden verzonden.
Yamazaki Mazak's automatische magazijn, waar pas gelakte onderdelen worden gedroogd in de bufferzone
Yamazaki Mazak's automatische magazijn, waar pas gelakte onderdelen worden gedroogd in de bufferzone

Indien u van plan bent een bufferzone in uw logistieke faciliteiten aan te leggen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Ons technische team zal u graag helpen om u de meest geschikte opslaglossing voor te stellen die aan uw behoeften, uw specifieke kenmerken en uw activiteiten tegemoetkomt.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: