Een buffermagazijn versnelt de verzendingen naar regionale magazijnen

Buffermagazijn: optimalisering van de logistiek?

06 apr 2023

Een buffermagazijn is een logistieke voorziening dat zich dicht bij de productielijnen bevindt, en waar eindproducten tijdelijk worden opgeslagen in afwachting van verzending naar de verschillende distributiecentra of de eindverbruiker.

In dit artikel bespreken we het concept van een buffermagazijn, ook wel reservemagazijn genoemd, de rol die het speelt in de logistiek en hoe de werkzaamheden binnen en buiten deze faciliteiten kunnen worden geoptimaliseerd.

Wat is een buffermagazijn?

Een buffermagazijn is een logistiek centrum, dat gewoonlijk dicht bij de fabriek van het bedrijf is gevestigd en waar goederenstromen met eindproducten tijdelijk worden opgeslagen, om vervolgens naar andere magazijnen, distributeurs of grote eindverbruikers te worden verzonden.

Bedrijven gebruiken deze oplossing meestal als de productie zeer hoog is en de hoeveelheid producten die moet worden opgeslagen de beschikbare ruimte in de fabriek overschrijdt. Het buffermagazijn is soms de grootste opslagplaats die een bedrijf ter beschikking heeft. De goederen worden daar opgeslagen in afwachting van verzending naar andere magazijnen overeenkomstig de logistieke planning en specifieke bedrijfsvereisten. Over het algemeen worden in dergelijke magazijnen producten met een hoge omloopsnelheid opgeslagen (type A en B, conform de criteria van de ABC-analyse) en wordt, op enkele uitzonderingen na, de opslag van producten met een geringe vraag vermeden.

Dit type magazijn wordt ook gebruikt in bedrijven met seizoensgebonden voorraden waar de productielijnen niet regelmatig functioneren, en die vaak te maken hebben met te weinig opslagruimte. Dit betekent dat bedrijven de goederen bij andere locaties dan het hoofdmagazijn moeten onderbrengen, totdat er vraag naar de producten ontstaat. Dit is een logistieke basisdienst die door grote logistieke dienstverleners wordt aangeboden: klanten kunnen tijdelijk een magazijn huren om artikelen op te slaan totdat de verschillende regionale warehouses erom vragen.

Warehouse Management Software vergemakkelijkt het voorraadbeheer, wat fundamenteel is voor het beheer van een buffermagazijn met een multi-warehouse structuur
Warehouse Management Software vergemakkelijkt het voorraadbeheer, wat fundamenteel is voor het beheer van een buffermagazijn met een multi-warehouse structuur

Voordelen van een buffermagazijn

Een buffermagazijn is zeer geschikt voor bedrijven die grote hoeveelheden produceren, verplaatsen en distribueren. De voornaamste voordelen van deze magazijnen:

  • Gecentraliseerde voorraden: de groepering van voorraden in dit type magazijn maakt volledige controle van de goederen mogelijk, en beperkt de investeringen in voorraadbeheer tot een minimum.
  • Grotere logistieke flexibiliteit: dankzij deze logistieke centra kunnen bedrijven zich beter aanpassen aan de veranderende vraag, aangezien allerlei soorten goederen er tijdelijk kunnen worden opgeslagen.
  • Minder grootschalige investeringen: de aankoop van logistieke grond in de buurt van grote steden, waar de prijs van opslagruimte hoger is, wordt vermeden.
  • Lagere transportkosten: deze logistieke faciliteiten liggen dicht bij productiecentra en grote steden, waardoor de afstanden voor vervoer korter zijn.
  • Verkorting van de leveringstermijnen: dankzij deze magazijnen worden de goederenstromen geoptimaliseerd, waardoor niet alleen de verzendkosten afnemen, maar ook de leveringstermijnen.

Derhalve is een buffermagazijn een essentieel onderdeel van de toeleveringsketen voor bedrijven met een grote vraag, of voor ondernemingen die streven naar duurzame groei. Deze centra stellen fabrieken in staat zich te concentreren op productieprocessen en op het constant bevoorraden van regionale magazijnen, dicht bij de grote steden, met de goederen die ze nodig hebben.

Daarnaast hebben nieuwe markttendensen zoals omnichannel de implementatie van deze logistieke magazijnen bevorderd en bedrijven geholpen hun leveringsbeleid te verbeteren: bevoorrading vanuit verschillende magazijnen en productiecentra in de buurt van grote steden, die als interne voorraadverstrekker fungeren.

Beheer van een buffermagazijn

Het buffermagazijn moet afgestemd zijn op de fabrieken van de onderneming, de tijdelijke opslagfaciliteiten voor grondstoffen en natuurlijk op de logistieke dienstverlener of de eindverbruiker. Daarom kiezen steeds meer bedrijven voor het automatiseren van hun supply chain of toeleveringsketen met behulp van Warehouse Management Software (WMS). Dit programma vergemakkelijkt de uitwisseling van gegevens in real time met alle betrokkenen in de toeleveringsketen en de onderlinge afstemming van de verschillende logistieke faciliteiten. In een multi-warehouse structuur, waarbij de voorraden van het bedrijf verspreid zijn over verschillende vestigingen, is de digitalisering van de logistieke processen essentieel voor een nauwkeurig voorraadbeheer.

In buffermagazijnen worden grote hoeveelheden goederen vanuit de fabriek ontvangen en verzonden; ze vormen de schakel tussen het productie- en het distributieproces. Voor bedrijven met een dergelijke installatie is een WMS onontbeerlijk, omdat het de interne bestellingen van de regionale locaties van het bedrijf coördineert vanuit het buffermagazijn.

Transportbanen versnellen de goederenstromen tussen de verschillende zones in het magazijn
Transportbanen versnellen de goederenstromen tussen de verschillende zones in het magazijn.

Automatisering van een buffermagazijn

Een buffermagazijn vereist logistieke oplossingen om de opslagruimte te optimaliseren, aangezien alle artikelen die de productielijnen verlaten er moeten kunnen worden opgeslagen. Als gevolg daarvan vervangen veel bedrijven hun opslagruimten met handmatige apparatuur voor goederenafhandeling, door zones met automatische magazijnkranen. Deze automatische systemen versnellen het lokaliseren en ophalen van artikelen uit de magazijnstellingen. Deze oplossing maakt optimaal gebruik van de opslagruimte en verplaatst de producten die gereed zijn voor verzending naar de orderpick- en voorbereidingszone of de laadperrons.

Bovendien wordt in een buffermagazijn prioriteit gegeven aan de snelle overdracht van een grote hoeveelheid goederen, om de regionale magazijnen of distributiecentra van het bedrijf snel te bevoorraden. Hiervoor worden transportbanen geïnstalleerd. Dit zijn automatische transportsystemen die de goederenstromen tussen de fabriek en het magazijn of tussen verschillende opslagzones efficiënter laten verlopen. Deze oplossing bevordert de goederenstroom naar de verzendzone.

Bovendien bevatten deze logistieke centra gewoonlijk automatische oplossingen om de verzending van goederen te vereenvoudigen. Naast de implementatie van een circuit met rollenbanen, zijn er intelligente oplossingen die de het vervoer van producten nog efficiënter maken. Dit is het geval met sorteermachines, die verbonden zijn met warehouse management software, waarmee producten automatisch worden ingedeeld op basis van het regionale magazijn of distributiecentrum waarnaar de goederen verstuurd moeten worden.

Magazijnkranen in een buffermagazijn versnellen het lokaliseren en verzamelen van goederen
Magazijnkranen in een buffermagazijn, waarmee goederen sneller gelokaliseerd en verzameld kunnen worden

Buffermagazijn: grootschalige productie

Het buffermagazijn vormt een ideale oplossing voor bedrijven met een hoge productiviteit. Het betreft vaak een strategisch magazijn waar alle eindproducten die wachten op verzending naar het distributiecentrum of naar de verschillende regionale magazijnen, kunnen worden opgeslagen.

Deze magazijnen vereisen echter een nauwkeurig voorraadbeheer om voorraadtekorten of voorraadoverschotten te voorkomen die de opslagkosten verveelvoudigen. Daarom combineren veel bedrijven automatische opslagsystemen met warehouse management software die alle activiteiten in de faciliteit synchroniseert.

Mecalux, wereldwijd leverancier van intralogistieke oplossingen, biedt een breed scala aan diensten waarmee de resultaten van uw buffermagazijn kunnen worden verbeterd. Aarzel niet om contact met ons op te nemen, een expert zal u de beste oplossing voorleggen, aangepast aan uw bedrijfsbehoeften.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: