Augmented reality en wearables in de logistiek

Augmented reality en wearables, de toekomst van de logistiek

31 mrt 2022

Augmented reality en wearables hebben hun intrede gedaan in de logistiek en de magazijnen, en zullen daar ook blijven. In de hedendaagse maatschappij, waar e-commerce en omnichannel strategieën hun intrede hebben gedaan, zoeken bedrijven naar manieren om de productiviteit te verhogen en de bedrijfsprocessen te verbeteren, met name het orderpicken. Technologie vormt het enige antwoord op deze uitdaging, omdat daardoor de werkzaamheden van de operators worden vergemakkelijkt en verbeterd, zodat aan de toegenomen vraag kan worden voldaan.

De markt voor geconnecteerde producten is sterk in opkomst. Volgens een studie van het adviesbureau GlobalData, zal deze markt in 2023 met 54% zijn toegenomen, dankzij de toepassing ervan in sectoren zoals de gezondheidszorg, de detailhandel en de logistiek.

In dit artikel belichten we de toepassingen in de logistiek van geconnecteerde objecten oftewel «wearables», en augmented reality. Ook worden de apparaten besproken die het meest worden gebruikt in een magazijn.

Wat zijn «wearables»?

Wearables zijn elektronische voorwerpen die meestal de vorm aannemen van alledaagse artikelen zoals horloges, armbanden, ringen, kleding of implantaten. Deze voorwerpen kunnen via sensoren variabelen controleren, de gebruiker bepaalde informatie verstrekken of waarschuwingen geven, en gegevens ontvangen en/of verzenden via internet.

Op logistiek niveau, verzamelen geconnecteerde objecten gegevens over de resultaten van het magazijn en over de prestaties van de medewerkers, waardoor het gemakkelijker wordt de juiste beslissingen te nemen.

Hoewel het zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, kan augmented reality AR in bepaalde gevallen ook worden toegepast op de logistiek. Deze technologie stelt ons in staat de omgeving te zien door middel van een device, zoals een augmented reality-bril, een mobiele telefoon of een tablet, waarbij een informatielaag op het gezichtsveld of beeldscherm wordt toegevoegd.

Augmented reality maakt visualisatie en analyse van de distributie in het magazijn mogelijk

Wearables en augmented reality doen hun intrede in het magazijn

Wearables, of geconnecteerde objecten, en augmented reality verhogen de productiviteit van processen in het magazijn aanzienlijk, waardoor de magazijnmedewerkers die de in- en uitslag en de orderpicktaken uitvoeren, efficiënter kunnen werken.

Een goed voorbeeld, is het geval waarin de barcodescanner het hanteren van volumineuze goederen met beide handen onmogelijk maakt. In dit geval kan de operator gebruik maken van geconnecteerde objecten, om zijn handen volledig vrij te hebben zodat de producten gemakkelijk kunnen worden verzameld.

Wanneer augmented reality wordt toegepast op het orderpicken, dan verloopt dit proces dynamischer, omdat de operators dan meteen zien, waar het artikel, dat ze moeten ophalen, zich bevindt of waar ze een product moeten plaatsen. Deze technologie betekent een grote vooruitgang voor steeds complexere magazijnen, waar activiteiten zoals kitting of retourzendingen worden geïntegreerd.

In ieder geval zijn de geconnecteerde objecten of wearables gekoppeld aan een WMS, zoals Easy WMS van Mecalux, dat aanwijzingen stuurt naar de magazijnmedewerkers. Het is de software die de wearables aanstuurt en aan de gebruikers toewijst.

De kracht van een WMS, gecombineerd met het gebruik van geconnecteerde objecten, maakt het werken in het magazijn ergonomisch gezien, meer verantwoord. De magazijnmedewerkers hoeven alleen maar de instructies van het WMS op te volgen, zodat ze snel, veilig en zonder vergissingen te maken, kunnen werken.

De meest gangbare wearables in een magazijn

Geconnecteerde objecten die in een magazijn worden gebruikt en die de arbeidsomstandigheden van de operators kunnen verbeteren:

Voice picking

Het betreft één van de meest gebruikte oplossingen op de markt. Voice picking-apparatuur bestaat uit een koptelefoon, een microfoon en een controleapparaat ter grootte van een mobiele telefoon, dat gewoonlijk rond het middel wordt gedragen of eenvoudigweg in de broekzak van de operator wordt gestopt.

De magazijnmedewerkers ontvangen de instructies, over welk product op welke opslaglocatie moet worden opgehaald, de hoeveelheid die moet worden opgepikt, en waar deze moeten worden gedeponeerd bijvoorbeeld, via de koptelefoon en bevestigen hardop dat zij deze hebben uitgevoerd.

Voicepicking is één van de meest gebruikte geconnecteerde objecten of wearables op de markt

Augmented reality-bril

Smart glasses zijn zeer geschikt voor het werken met augmented reality. Dit zijn brillen met een ingebouwde camera die producten identificeren door de streepjescode te scannen. Ze zijn tevens uitgerust met een virtueel scherm waarop de operatoren de instructies kunnen zien die ze moeten opvolgen, zoals bijvoorbeeld naar welk gangpad ze moeten gaan, hoeveel artikelen ze moeten oppikken en waar ze die moeten deponeren.

Augmented reality versnelt elk proces in de toeleveringsketen of Supply Chain, inclusief het orderpicken. Met deze applicatie kan de operator de pickinglijst in zijn gezichtsveld houden en de opslaglocatie van het product zien terwijl hij zich verplaatst om het op te halen.

Augmented reality-brillen hebben veel voordelen: ze zijn licht, comfortabel om te dragen en bieden een duidelijk beeld.

Augmented reality-brillen zijn efficiënt voor het klaarzetten van bestellingen in het magazijn

Wearable ring scanner

Het betreft een klein apparaatje dat als een ring om de vinger wordt geschoven (vandaar de naam), waarmee streepjescodes snel en nauwkeurig kunnen worden vastgelegd en afgelezen. Het apparaat kan zelfs met de hand worden gedragen, omdat het zo licht is en de operator volledig de handen vrij heeft om de goederen af te handelen.

Dit toestel verbruikt zeer weinig energie en biedt daardoor een grote autonomie. Bovendien kunnen de meest courante modellen op de markt zowel door rechts- als linkshandige personen worden gebruikt, zodat bij elke ploegwisseling, het apparaat van de ene operator naar de andere kan worden overgedragen.

De ring scanner moet op het WMS worden aangesloten, om alle informatie die bij het lezen van de streepjescode wordt verkregen, te kunnen registreren.

Een ring scanner registreert en leest barcodes snel en nauwkeurig

Een draagbare tablet

Het betreft een kleine computer die op de arm wordt gedragen. Op het scherm raadpleegt de operator de verschillende instructies van het WMS, en dankzij de touch interface kan hij, wanneer hij klaar is met de uitvoering ervan, de uitvoering ervan bevestigen en zo andere instructies ontvangen.

Het is een zeer praktisch en gebruiksvriendelijk systeem, aangezien de magazijnmedewerker alle informatie bij de hand heeft, en op elk moment de handelingen kan raadplegen die hij moet uitvoeren.

Deze computer kan worden aangesloten op andere apparaten. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk deze te combineren met de ring scanner, zodat de operator de instructies van het WMS volgt door naar het tabletscherm aan zijn arm te kijken, en elk artikel identificeert met behulp van de ring scanner aan zijn vinger. Hierdoor zijn de handen van de operators volledig vrij, wat hun werk vergemakkelijkt en de productiviteit verhoogt.

De draagbare tablet past op de arm, zodat de operator de instructies van het WMS gemakkelijk kan lezen

Wearables in het magazijn

Volgens Zebra, één van de grootste fabrikanten van wearable devices ter wereld en partner van Mecalux, kan het gebruik van deze technologie de productiviteit in het magazijn met 15% verhogen en het aantal vergissingen in het algemeen met ongeveer 39% verminderen.

Dit wordt mogelijk gemaakt door de flexibiliteit en mobiliteit die deze hulpmiddelen bieden. Geconnecteerde voorwerpen zijn speciaal ontworpen om de handen van de operatoren vrij te maken, zodat ze de goederen gemakkelijk kunnen afhandelen.

Het nadeel zijn vooralsnog de kosten van deze apparaten, die voor veel bedrijven moeilijk op te brengen zijn. Anderzijds moet er niet alleen rekening worden gehouden met de prijs van het toestel zelf, maar ook met de kosten van het onderhoud en eventuele reparaties. Naarmate het gebruik van deze technologie toeneemt, zal het ongetwijfeld betaalbaarder worden.

Magazijnmedewerkers uitrusten met deze hulpmiddelen opent de deur naar een nieuwe realiteit in het magazijn: connectiviteit. Elke operator is verbonden met zijn collega's, zodat hij kan samenwerken en de verschillende uit te voeren taken kan coördineren.

Een deel van het succes van deze technologie, is te danken aan de perfecte coördinatie tussen alle magazijnmedewerkers en de verschillende componenten in het magazijn. Vandaar de behoefte aan een warehouse management systeem om alle handelingen aan te sturen. Easy WMS van Mecalux is een referentie op de markt. Neem contact met ons op, om meer te weten te komen over onze diensten en hoe u uw productiviteit kunt verhogen met wearables.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: