Conventionele magazijnstellingen

De belangrijkste soorten stellingen in magazijnen

16 apr 2021

Industriële stellingen zijn metalen structuren waarin laadeenheden worden opgeslagen (pallets, dozen en magazijnbakken). Er bestaan veel verschillende soorten stellingen, die voldoen aan de opslagbehoeften van zeer uiteenlopende goederen. Laten we de belangrijkste soorten industriële magazijnstellingen eens nader bekijken:

1. Conventionele magazijnstellingen

Conventionele stellingen bieden directe toegang tot de goederen vanuit de gangpaden. Elke pallet, doos of magazijnbak heeft zijn eigen opslaglocatie, wat het voorraadbeheer vergemakkelijkt.

Bovendien vormen conventionele palletstellingen de meest veelzijdige optie, aangezien hierbij verschillende werkwijzen kunnen worden toegepast (LIFO en FIFO bijvoorbeeld). En, zoals bij vele andere oplossingen, kunnen er zeer veel verschillende artikelen in worden opgeslagen. Producten die van elkaar variëren in grootte, volume en/of gewicht.

Metalen rekken kunnen gemakkelijk aangepast worden aan de behoefte van de klant, en gebruikt worden voor de orderpicking van kleine onderdelen vanuit dozen of magazijnbakken van verschillende grootte. Als u producten met specifieke afmetingen afhandelt, zoals autobanden of reserveonderdelen, dan kunt u de stellingen aanpassen aan uw behoeften door er accessoires aan toe te voegen.

2. Magazijnstellingen voor compacte opslag

De structuur van de oplossingen voor groeperings- of compacte opslag, bestaat uit verschillende interne laadgangen, waar apparatuur voor goederenafhandeling zoals heftrucks en stapelaars, pallets in- of uitslaan. In één van de beschikbare opslagkanalen in de laadgang, worden laadeenheiden met hetzelfde referentienummer geplaatst.

Er zijn twee soorten compacte of groeperingsoplossingen verkrijgbaar:

  • De inrijstellingen worden het meest gebruikt. Deze opslagoplossing beschikt over één laadgang en werkt via de LIFO-methode (Last In, First Out): de laatst ingeslagen pallet, wordt als eerste uitgeslagen. Het wordt gebruikt voor de opslag van niet-bederfelijke producten.
  • De doorrijstellingen beschikken over een laadgang aan beide zijden van de oplossing, waar de goederen in- dan wel uitgeslagen worden. Dankzij dit soort stellingen, kan de FIFO-methode (First In, First Out) gebruikt worden. Deze werkwijze wordt zeer veel gebruikt voor de opslag van bederfelijke goederen.
Dit overzicht geeft de twee oplossingen voor groeperings- of compacte opslag weer: inrij- en  doorrijstellingen.
Dit overzicht geeft de twee oplossingen voor groeperings- of compacte opslag weer: inrij- en doorrijstellingen.

Het voordeel van dit type magazijnstelling is dat de opslagcapaciteit zowel in de hoogte als qua oppervlak twee keer zo groot is als die van een conventioneel systeem. Gebruik deze oplossing echter alleen als u homogene producten opslaat: alle opslagkanalen in de laadgang bevatten pallets met hetzelfde artikelnummer. Het opgeslagen product heeft een lage of gemiddelde omloopsnelheid.

Pushback stellingen

Het betreft een andere oplossing voor groeperings- of compacte opslag. Het voordeel van dit soort stellingen is dat ze gebruik maken van de zwaartekracht om het in- en uitslaan van gepalletiseerde goederen te versnellen.

A) Doorrolstellingen (FIFO = First In, First Out)

Bij doorrolstellingen kan men gebruik maken van de FIFO-methode (First In, First Out).

De rails van dit type structuur zijn licht hellend, waardoor de pallet die aan de hoogstgelegen kant van het opslagkanaal wordt ingeslagen, door de zwaartekracht naar het andere uiteinde verschuift, waar deze vervolgens wordt uitgeslagen met behulp van apparatuur voor goederenafhandeling. In een logistiek centrum zijn de FIFO-stellingen in verschillende « stellingblokken » opgesteld en omringd door laadgangen, zodat pallets gemakkelijk kunnen worden in- en uitgeslagen. Dit systeem wordt zeer veel gebruikt in magazijnen met bederfelijke goederen.

Deze techniek wordt ook gebruikt door andere opslagoplossingen, zoals doorrolstellingen voor dozen, voor kleine laadeenheden.

B) Pushback stellingen (LIFO)

Pushback stellingen werken ook op zwaartekracht, maar hierbij worden de pallets aan dezelfde kant van de structuur in- en uitgeslagen.

Elk opslagkanaal is uitgerust met looprails die aan de liggers zijn bevestigd, zodat het gemakkelijker is de lading naar achteren te duwen wanneer een nieuwe pallet wordt ingeslagen. Eenmaal verwijderd, schuiven de resterende laadeenheden eenvoudig naar de voorkant van de stelling. De LIFO-methode is zeer geschikt voor goederen met een gemiddelde omloopsnelheid.

Looprails van een Pushback stelling
Looprails van een Pushback stelling

Verrijdbare stellingen voor de opslag van pallets

Als er in het magazijn goederen op pallets moeten worden opgeslagen met een lage of gemiddelde omloopsnelheid, dan zijn er verschillende oplossingen mogelijk, waaronder de Movirack verrijdbare stellingen van Mecalux.

Dit soort industriële rekken is gemonteerd op gemotoriseerde mobile bases die zijdelings op vloerniveau verschoven kunnen worden: hierdoor nemen de gangpaden tussen de stellingen minder ruimte in en blijft de directe toegang tot de goederen behouden.

3. Draagarmstellingen voor volumineuze producten en lange ladingen

De draagarmstelling is de perfecte stelling voor het opslaan van lange of volumineuze goederen: de draagarmstelling bestaat uit stalen staanders en kan lichte, middelzware en zware lasten dragen.

Om te bepalen welke soort stellingen voor uw magazijn geschikt zijn, moet u veel factoren in ogenschouw nemen, zoals bijvoorbeeld de kenmerken van uw goederen, de omloopsnelheid van de producten en de afmetingen van het magazijn. Als u zeker wilt zijn dat u de juiste keuze maakt voor uw distributiecentrum, neem dan contact met ons op. Wij zijn al meer dan 50 jaar leverancier van opslagoplossingen. Met onze ervaring kunnen wij u begeleiden.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: