Industriële rekken in een magazijn

Industriële rekken: welke keuzemogelijkheden bestaan er in de logistiek?

04 feb 2021

Industriële rekken zijn opslagoplossingen die in magazijnen, logistieke platformen of winkels gebruikt worden. De assemblage van meerdere rekken komt overeen met wat men « magazijnstellingen » noemt.

In deze industriële rekken of magazijnstellingen kunnen allelei soorten laadeenheden worden opgeslagen: zware, lichte, lange, breekbare… Maar met zoveel keuzemogelijkheden op de markt is het niet eenvoudig om te bepalen welke oplossing het beste bij de behoeften van uw bedrijf past. Omdat het de essentie vormt van uw logistieke activiteiten, is het belangrijk de juiste opslagoplossing te kiezen. Mecalux geeft u meer informatie over het gebruik van de belangrijkste industriële rekken en over de aspecten waarmee rekening moet worden gehouden bij het maken van de juiste keuze.

1) Wat voor soort producten gaat u opslaan?

Wat zijn de intrinsieke en extrinsieke kenmerken van uw goederen? Zoals besproken in het artikel « Industriële opslagsystemen: Hoe kunt u uw goederen goed georganiseerd opslaan? », moet u voordat u uw magazijnstelling kiest, absoluut de aard van uw producten kennen.

Niet alle opslagoplossingen zijn geschikt voor alle soorten goederen. Wanneer u bijvoorbeeld balken, buizen of andere lange goederen opslaat, dan heeft u vast en zeker draagarmstellingen nodig.

2) Zijn uw goederen gepalletiseerd?

In dat geval, heeft u industriële rekken of magazijnstellingen nodig die geschikt zijn voor de opslag van pallets, en niet voor magazijnbakken.

Wanneer uw bedrijf zeer veel pallets afhandelt, dan vormen industriële rekken uitgerust met het Pallet Shuttle-systeem een goed alternatief ten opzichte van andere conventionele palletstellingen.

3) Welke uitslagmethode past u toe? Het LIFO- of FIFO-principe?

Hoe beter u uw behoeften definieert, hoe groter de kans dat u de juiste industriële rekken vindt. Bepaalde magazijnstellingen, zoals bijvoorbeeld doorrolstellingen zijn inderdaad speciaal ontworpen voor de FIFO methode, en andere, zoals de pushback stellingen voor de LIFO methode om pallets uit de rekken te slaan.

Een advies: neem de tijd voordat u uw keuze maakt, en vraag om raad aan deskundigen die u kunnen adviseren, om te voorkomen dat een te overhaaste beslissing een negatieve invloed heeft op uw kosten.

4) Welke apparatuur voor goederenafhandeling gaat u gebruiken?

Als u bezig bent met de herinrichting van uw magazijn, of eenvoudigweg met het ontwerpen ervan, dan zult u uw behoeften aan afhandelingsapparatuur moeten analyseren. Beschikt u over de benodigde afhandelingsapparatuur om de goederen te verplaatsen?

Wanneer u heftrucks gebruikt, denkt u dan aan de veiligheid van uw magazijn door te kiezen voor specifieke en praktische magazijnstellingen waarbij u met heftrucks kunt werken.

5) Wat zijn uw omgevingsfactoren voor opslag?

Bij het bepalen van de omgevingsfactoren van uw magazijn gaat het om de veiligheid van uw goederen. Bepaalde vochtige omgevingsfactoren vereisen speciaal onderhoud en zijn onderworpen aan specifieke normen. Wanneer een bedrijf bijvoorbeeld voedingsmiddelen opslaat, zoals dat kan voorkomen bij een koel- of vrieshuis, dan moet men er zeker van zijn dat de magazijnstellingen of industriële rekken voldoen aan de geldende normen met betrekking tot de opslag van voedingsmiddelen.

6) Wat is uw opslagcapaciteit?

Deze vraag is uiterst belangrijk. De opslagruimte als ook de hoogte van de plafonds zijn twee andere belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden. Ze stellen u in staat om de magazijnstellingen te vinden die aan al uw opslagbehoeften aangepast kunnen worden.

Voordat u deskundigen inschakelt, moet u deze gegevens verzamelen. Hoewel de industriële rekken die op de markt verkrijgbaar zijn, vaak kunnen worden aangepast aan uw magazijn, beantwoorden ze niet allemaal aan de behoeften van uw bedrijf.

Elk magazijn en elk logistiek platform is specifiek voor elk bedrijf, aangezien de activiteit van het bedrijf bepalend is voor de opslagbehoeften. Om de juiste magazijnstellingen voor uw warehouse te vinden, zult u zich onder andere deze vragen moeten stellen. Sommige bedrijven, zoals Mecalux, bieden magazijnstellingen op maat aan, die geheel aan uw behoeften aangepast kunnen worden. Neem contact met ons op voor meer informatie, onze deskundigen helpen u graag bij uw zoektocht naar de ideale magazijnstelling.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: