De SKU artikelcode wordt gebruikt om de producten in het magazijn te identificeren

SKU: definitie en gebruik in een magazijn

14 mei 2021

De Stock Keeping Unit (SKU) of artikelcode is een essentieel element in de controle en het beheer van de magazijnvoorraad. De SKU is het unieke referentienummer van een product dat door het bedrijf is geregistreerd.

Wat is de definitie van een SKU? Wat zijn de kenmerken?

Wat wordt door de SKU bepaald en gekenmerkt in het voorraadbeheer:

  • Het identificeert de verkoop- en laadeenheden.
  • Het is een unieke code, gewoonlijk samengesteld uit letters en cijfers. Dankzij deze code wordt het product herkent waarnaar het verwijst. Voorbeeld: een schoenenbedrijf verkoopt een paar witte gymschoenen, maat 41, model XYZ, waarvan de SKU BASKT-XYZ-BLN-41 is.
  • Het wordt gegenereerd door de Enterprise Resource Planning (ERP) van uw bedrijf. Zodra de referentie of het artikelnummer is gescand, maakt het WMS verbinding met de database van uw bedrijf en beheert het hele traject van het artikel door het magazijn.
  • De code wordt gecreëerd op basis van de kenmerken van een opgeslagen product: elke specificiteit genereert de aanmaak van een nieuwe SKU-code. Als we uitgaan van ons voorbeeld van de gymschoenen, zullen zowel de gympen in maat 41, als de gympen in maat 39 een uniek SKU hebben.
  • De code registreert de kenmerken en de opslaglocatie van elk product. Dit is een zeer gedetailleerde opslagcode, die de nauwkeurigheid van de registratie van de beschikbare voorraad in het magazijn optimaliseert en de traceerbaarheid van de producten in de gehele toeleveringsketen garandeert.
  • Verschillende opslaglocaties die voor hetzelfde product beschikbaar zijn, delen dezelfde SKU-code.

NB: SKU's kunnen ook verwijzen naar diensten, hoewel wij daar niet geïnteresseerd in zijn voor wat betreft het voorraadbeheer in magazijnen.

Bij de definitie van de SKU moet rekening worden gehouden met de kenmerken van de voorraad van de onderneming
Bij de definitie van de SKU moet rekening worden gehouden met de kenmerken van de voorraad van de onderneming

Wat is het verschil tussen SKU-, EAN- en UPC-codes?

De SKU-codes dragen bij tot de real-time controle van de in het magazijn beschikbare voorraad. In de praktijk scannen de magazijnmedewerkers de bar- of streepjescode van de producten, en registreren zo elke verandering in de voorraad. Daarom verwarren we de SKU-code vaak met de EAN-code (European Article Number) en de UPC-code (Universal Product Code), die we de «bar- of streepjescode» noemen.

Wat is het verschil tussen de SKU en andere codes? Om een en ander te verduidelijken, zijn in de volgende tabel de belangrijkste elementen samengebracht die hen kenmerken:

SKU Bar- of Streepjescode (UPC, EAN)
Type tekens Alphanumeriek Combinatie van cijfers
Lengte De lengte is variabel, ideaal tussen 8 en 12 tekens Een barcode van 12 cijfers
Samenstelling Elk bedrijf kan de data bepalen waaruit het is samengesteld naar gelang de kenmerken van de producten. Een aantal internationale normen, die beheerd worden door de wereldwijde organisatie GS1, bepalen de opzet van de streepjescode.
Functie Het verschaft informatie over het product, wat nuttig is voor het beheer van de voorraden van het bedrijf, zoals de kleur, de afmetingen en de opslaglocatie in het magazijn. Het verzamelt informatie die nodig is voor het identificeren van fabrikanten, producenten en verkoopbedrijven.
Gebruik Het wordt intern gebruikt en de toepassingen variëren van bedrijf tot bedrijf. Het is specifiek voor elk product. Het wordt extern gebruikt en blijft in de hele toeleveringsketen of Supply Chain hetzelfde. Het betreft hier een universele code die elk product identificeert.

De indrukwekkende opkomst van de SKU: een trend en een echte uitdaging

Veel magazijnen hebben te maken met de toegenomen opmars van de SKU, ook bekend als «SKU proliferation». Deze trend is ontstaan uit de nieuwe behoeften van de consument: de keuze tussen een breed assortiment producten, en de onmiddellijke beschikbaarheid daarvan. Het is dan ook normaal dat u als bedrijf meer artikelen in voorraad moet nemen en dat het beheer ingewikkelder wordt.

Om deze complexiteit onder controle te krijgen, moet uw bedrijfsvoering worden bijgestaan door geavanceerde systemen die in staat zijn elke situatie het hoofd te bieden en uw voorraad optimaal te optimaliseren. Daarom raden wij u aan een efficiënte WMS te gebruiken die de informatie centraliseert en de algehele werking van uw magazijn verbetert.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: