Niveau van betrokkenheid in de logistiek

Betrokkenheid in de logistiek: hoe motiveert u uw magazijnmedewerkers?

08 feb 2021

In een logistiek distributiecentrum, zoals in elk ander bedrijf, vergeet men vaak dat het motiveren van de medewerkers eveneens een goede manier is om de logistiek te optimaliseren. Wanneer u uw magazijnmedewerkers motiveert zal de betrokkenheid toenemen en het effect op uw bedrijfskosten zal aanzienlijk zijn. Daarom hebben we besloten de betrokkenheid te evalueren en u 4 handvatten aan te reiken om uw medewerkers te motiveren en te managen.

Wat is betrokkenheid in de logistiek?

Via het niveau van betrokkenheid in de logistiek kan de efficiëntie van de magazijnmedewerker bepaald worden. Om dit te berekenen wordt de volgende formule gebruikt:

Logistieke betrokkenheid = 100 X (Toegewezen tijd / Uitvoeringstijd)

Toegewezen tijd = Tijd die aanvankelijk gepland was om een reeks handelingen uit te voeren.

Uitvoeringstijd = Werkelijke tijd besteed aan het uitvoeren van een reeks handelingen.

Logistieke betrokkenheid is essentieel in een magazijn, omdat hiermee, wanneer het gecombineerd wordt met de Uitvoeringstijd, de Toegewezen tijd berekend kan worden: d.w.z. de tijd die gepland is om een reeks van logistieke handelingen uit te voeren.

Dit maakt het gemakkelijker om een mogelijk gebrek aan motivatie en betrokkenheid van uw medewerkers op te sporen. Een lage betrokkenheid toont een daling van de motivatie: u kunt dan handvatten inzetten om uw medewerkers opnieuw te motiveren.

4 handvatten om uw logistieke medewerkers te motiveren

Hoe meer gemotiveerd en geëngageerd uw medewerkers zijn, hoe efficiënter en sneller ze zijn bij het uitvoeren van alle logistieke taken.

Het motiveren van medewerkers is echter niet altijd even gemakkelijk, en nog minder voor logistieke bedrijven waar magazijnmedewerkers dezelfde taken honderden keren moeten herhalen. De verveling kan snel toeslaan: hier zijn 4 handvatten die u kunt gebruiken om uw teams gemotiveerd te houden.

Medewerkers die in teamverband in een magazijn werken
Medewerkers die in teamverband in een magazijn werken

Het financiële handvat

Het gebruik van beloningen om al uw medewerkers te motiveren zou een van de grondslagen van uw personeelsbeleid moeten zijn, zowel collectief als individueel.

Naast het betrekken van uw medewerkers, stimuleert u hen om het beste van zichzelf te geven, en zo hun werk sneller te doen. Deze praktijk heeft zich in de loop der jaren bewezen, maar als het de enige actie is die u uitvoert, dan behaalt u slechts een deel van de mogelijke resultaten.

Team Building

Hoewel de term « team building » pas sinds kort in de professionele wereld wijdverbreid is, bestaat de term « teamversterking » al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw. Het helpt om de verbondenheid in het team te versterken, een gevoel van saamhorigheid waar de meeste mensen behoefte aan hebben op het werk. In de logistiek is deze regel geen uitzondering: teambuilding is een goede manier om uw medewerkers te motiveren en te betrekken.

Weet dat u niet verplicht bent om volledige dagen van teambuilding te organiseren om uw teams te versterken, soms maken kleine kreken grote rivieren.

De verscheidenheid aan taken

Stel u voor dat u elke dag dezelfde handeling moest herhalen; zou u elke dag gemotiveerd kunnen blijven? Waarschijnlijk niet. Dus waarom zou u niet proberen, voor zover dat mogelijk is, om de taken van uw logistieke medewerkers wat meer te variëren?

U heeft er baat bij wanneer uw medewerkers tijdelijk van taak veranderen: ze worden multi-inzetbaar en zullen in staat zijn een afwezige collega te vervangen. Uiteindelijk zullen ze meer gemotiveerd en toegewijd zijn aan uw bedrijf.

Compassie op de werkvloer

Compassie op de werkvloer is een actueel onderwerp, maar wat betekent het om compassie te tonen? Compassie tonen betekent zorgen voor anderen en hun welzijn. Compassie op de werkvloer wordt vertaald in een reeks van dagelijkse gedragsvormen zoals beleefdheid, dankbaarheid, empathie, beschikbaarheid, betrouwbaarheid en optimisme. Er bestaan duizenden houdingen waarmee u een compassievolle manager wordt.

Compassie betekent ook flexibel zijn en luisteren naar uw medewerkers: probeer ieders werkrooster aan te passen aan zijn of haar persoonlijke behoeften en mogelijkheden. Uw medewerkers zullen hun professionele leven met hun persoonlijke leven kunnen combineren en u kunt er zeker van zijn dat ze u dankbaar zullen zijn. Hun productiviteit en logistieke betrokkenheid zullen toenemen.

Het optimaliseren van de logistiek betekent ook het motiveren van uw magazijnmedewerkers, want hoe gemotiveerder uw teams zijn, hoe hoger hun productiviteit. Vergoeding, compassie, verscheidenheid aan taken en teambuilding, zijn het vermelden waard met het oog op de voordelen die ze u kunnen opleveren.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: