De logistiek optimaliseren in een magazijn

Hoe kunt u uw logistiek optimaliseren?

04 feb 2021

Tegenwoordig heeft elk bedrijf in de sector als hoofddoel: het optimaliseren van de logistiek. Hoe meer een onderneming zijn logistieke keten optimaliseert, hoe productiever men is en zodoende in staat om zijn klanten tevreden te stellen, of het nu gaat om de snelheid van orderverwerking en aflevering, of om de beschikbaarheid van de artikelen.

Het is noodzakelijk om zijn logistieke keten te optimaliseren. We zouden een oneindige lijst van aanbevelingen voor u kunnen opstellen. Daarom raden wij u aan om allereerst de hieronder vermelde punten op te volgen:

1. Bepaal uw logistieke strategie

Hoewel het eerste punt «elementair» lijkt, wordt het niet altijd evengoed gedefinieerd. Afhankelijk van uw behoeften (aantal dagelijkse bestellingen, opslagbehoefte, aantal medewerkers en verschillende apparatuur voor goederenafhandeling) zult u uw logistieke strategie moeten bepalen.

Kleinschalige logistiek:

 • Deze strategie wordt gewoonlijk toegepast door bedrijven met minder dan 50 orderregels per dag.
 • De logistieke magazijnmedewerkers zijn polyvalent en voeren verschillende taken uit: klaarzetten, verwerken, verpakken en verzenden van bestellingen.
 • Bestellingen worden continu klaargezet.

Georganiseerde logistiek:

 • Dit wordt toegepast in ondernemingen die tussen de 50 en 1000 orderregels per dag moeten afhandelen.
 • De magazijnmedewerkers zijn gespecialiseerd in één bepaalde taak.
 • Het klaarzetten van bestellingen kan in golven gebeuren (Wave-picking).

Bedrijfslogistiek :

 • Wanneer uw bedrijf meer dan 1000 orderregels per dag afhandelt.
 • Om aan de behoeften van de onderneming te voldoen, heeft deze strategie de ondersteuning nodig van een warehouse management systeem (WMS) en de robotisering of automatisering van het magazijn.

Uitbestede logistiek:

 • Bij deze strategie wordt het geheel of een deel van de logistieke keten uitbesteed aan een provider afhankelijk van de behoeften van de onderneming.
 • Er bestaan 5 soorten logistieke providers die een verschillende servicegraad leveren.
  • 1 PL - First Party Logistics: transport.
  • 2 PL - Second Party Logistics: transport en opslag.
  • 3 PL - Third Party Logistics: transport, opslag, oplossingen voor goederenstromen en informatiebeheer.
  • 4 PL - Fourth Party Logistics: coördinatie en supervisie van de logistieke keten.
  • 5 PL - Fifth Party Logistics: logistiek management en technische diensten.

2. Iemand aanstellen die verantwoordelijk is voor de optimalisatie van de logistieke keten

Om situaties te voorkomen zoals voorraadtekorten, overtollige voorraden of claims van klanten, moet men een team of één persoon aanstellen, die verantwoordelijk is voor het optimaliseren van de gehele toeleveringsketen. Dit betekent dat het team of de verantwoordelijke persoon, de logistieke technieken die in uw magazijn worden gebruikt zal moeten bestuderen en de opslagoplossingen zal moeten evalueren die geïmplementeerd kunnen worden om de Supply Chain te verbeteren. Op deze manier kunt u uw logistieke strategie op één lijn brengen met de bedrijfsdoelstellingen.

3. Structureer uw magazijn

 • Zones in een magazijn: Zoals we gezien hebben in het artikel over de 3 fases bij het ontwerpen van industrieel vastgoed, is het bepalen van de verschillende zones in een magazijn cruciaal, omdat elke ruimte bestemd moet zijn voor een bepaalde activiteit (laden en lossen, opslag, reserveopslag, gekoelde opslag, orderpicking, enzovoort).
 • Goederenopslag: Om geen tijd meer te verliezen met het zoeken naar de goederen, moeten deze gecodeerd worden. Op deze manier kunt u gemakkelijk de opslaglocatie van uw producten vaststellen, of deze nu vast of variabel is.
 • Waarschuwingsborden en markeringen: We zeggen niet vaak genoeg dat waarschuwingsborden en markeringen niet alleen bijdragen aan de veiligheid in uw magazijn maar ook aan het goed functioneren ervan en aan een verhoging van de productiviteit van de medewerkers.

4. Cross-docking in de praktijk

U heeft vast en zeker gehoord van cross-docking. Deze techniek, maakt het mogelijk om bij ontvangst van de goederen de opslagfase over te slaan en de goederen direct te verzenden.

Zoals u zult hebben begrepen, kunt u door middel van cross-docking uw opslagkosten verlagen. Als uw voorraadbeheer moet worden verbeterd, kan cross-docking de oplossing voor u zijn.

Magazijn dat de logistieke goederenstromen optimaliseert dankzij cross-docking
Magazijn dat de logistieke goederenstromen optimaliseert dankzij cross-docking

5. Identificeer de zones van het magazijn waar automatisering nuttig kan zijn

Veel processen in de logistieke keten functioneren niet 100% efficiënt, met name door een gebrekkige coördinatie.

Bedrijven vinden het moeilijk om een globale visie van de logistieke keten te hebben en zijn minder rendabel met name tijdens de handmatige processen.

Automatisering is geen opslagoplossing die voor alle bedrijven geschikt is: kleine ondernemingen met een kleinschalige logistiek hoeven niet per se hun magazijn te automatiseren.

Evalueer, om uw behoefte aan automatisering vast te stellen, alle processen die onder de maat voldoen. U identificeert de zones in uw magazijn waar automatisering nuttig kan zijn en selecteert het warehouse management systeem dat aan uw behoeften voldoet.

6. Lean Management instellen

Hoewel deze techniek niet algemeen aanvaard is, is Lean Management toch een goede manier om alle middelen te optimaliseren en de algehele resultaten van het bedrijf te verbeteren.

Inderdaad, het implementeren van Lean Management om de resultaten te verbeteren is een zeer goed idee, maar als u besluit om het toe te passen, is het belangrijk dat de arbeidsomstandigheden voor uw medewerkers gegarandeerd optimaal zijn. Vergeet niet dat uw werknemers nooit verwaarloosd mogen worden, want dat zou betekenen dat u speelt met hun gezondheid en dat uw bedrijf onnodige risico’s loopt. Door dergelijke technieken toe te passen streeft men naar het optimaliseren van de logistiek en niet naar het tegenovergestelde.

Zoals u hebt gezien, bestaan er veel verschillende manieren waarop u de logistieke keten kunt optimaliseren. De uitvoering van bovenstaande opslagoplossingen kan enige tijd in beslag nemen, maar moet wel in overweging genomen worden om de logistieke keten te optimaliseren.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: