Big data ten dienste van bedrijven - warehouse management software, een logistieke innovatie

Logistieke innovaties: de laatste trends

22 feb 2021

Met het verstrijken van de jaren zijn er meer en meer logistieke innovaties in onze sector: de technologische vooruitgang wijzigt radicaal onze processen en onze toeleveringsketen. Technologie vormt de ideale oplossing om aan de eisen van uw klanten tegemoet te komen. Ontdek de 5 trends die de magazijnen zullen revolutioneren:

IoT en big data, twee revolutionnaire logistieke innovaties

Het Internet der dingen, of Internet of Things (IoT) in het Engels, is het geheel van alledaagse voorwerpen dat via internetverbindingen met andere apparaten in contact staan en daarmee gegevens uitwisselen, ook wel « geconnecteerde of slimme objecten » genoemd.

Op het gebied van logistieke innovaties staat het Internet of Things nog maar in de kinderschoenen: het Amerikaanse bedrijf Gartner verwacht dat het aantal geconnecteerde objecten in het jaar 2020 en daarna aanzienlijk zal toenemen, waardoor de toegang tot informatie voor koplopers in de logistieke keten drastisch zal veranderen.

De toekomst van geconnecteerde en slimme objecten in de logistiek is veelbelovend: we gebruiken ze onder andere om artikelen, magazijnbakken of de magazijnmedewerkers te localiseren, om de opslagtemperatuur van gevoelige pharmaceutische producten of gewone voedingsmiddelen te surveilleren, of om bestellingen klaar te zetten en af te leveren.

Big data, daarentegen, is een wereldwijde technologische vooruitgang, die zijn intrede heeft gedaan in de logistieke sector: het wordt tegenwoordig gebruikt om het magazijnbeheer te verbeteren met behulp van hoogwaardige WMS softwareprogramma’s. Big data is het geheel aan technologieën dat ons in staat stelt de grote hoeveelheid heterogene gegevens die worden gegenereerd, efficiënt te beheren, en is gebaseerd op 5 hoofdelementen: de Hoeveelheid, de Snelheid, de Variatie, de Diversiteit en de Kwaliteit.

In de logistiek vormt het warehouse management systeem het element dat, dankzij het verzamelen van uw bedrijfsgegevens, u de mogelijkheid geeft de concurrentie voor te blijven en de beste strategische en operationele beslissingen te nemen met betrekking tot uw Supply Chain: het benodigde personeel, de beste opslagmethode, de orderpickmethodes, enzovoort.

Automatische opslagoplossingen

Er zijn veel automatische opslagoplossingen op de markt verschenen die de logistieke processen veranderd hebben, zoals het klaarzetten van de bestellingen en het ontvangen, laden en lossen van goederen. Deze omvatten onder andere magazijnkranen, geautomatiseerde magazijnwagens en transportbanden.

Al deze opslagoplossingen maken het mogelijk het « goods to man-model » te implementeren: een baanbrekende techniek gericht op het optimaliseren van de kosten, de tijd, de veiligheid en de klanttevredenheid.

Drones en augmented reality

In de komende jaren zullen de logistieke prestaties dankzij deze nieuwe technologieën naar verwachting een nog hoger niveau bereiken. Augmented reality-apparaten kunnen u onder meer helpen om het volgende te perfectioneren:

  • Het orderpickingproces: augmented reality helpt het aantal fouten dat tijdens het klaarzetten van de bestellingen gemaakt wordt terug te dringen, de benodigde tijd te verminderen en de door de magazijnmedewerkers afgelegde routes te optimaliseren.
  • Het trainen van nieuwe medewerkers: zij kunnen sneller en efficiënter worden opgeleid.
  • De indeling van uw magazijn: het is meer dan alleen een opslag- en distributielocatie, wellicht moet u ook assemblage-, etiketterings-, herverpakkings- en reparatiewerkzaamheden uitvoeren. Met een augmented reality-bril kunt u vervolgens de noodzakelijke aanpassingen op ware grootte visualiseren.
  • Het goederentransport: met behulp van deze apparatuur kunnen transporteurs aanzienlijke tijdwinst boeken tijdens de levering, eventuele schade opsporen, het identificatieproces bij de goederenontvangst beveiligen en het aantal en het volume bepalen van de pallets en de pakketten die worden vervoerd.

Bovendien zullen drones een steeds belangrijkere rol spelen bij het palletiseren en bij het orderpicken vanuit dozen of lichte pallets. Deze oplossing verhoogt de veligheid van het magazijn en garandeert een nauwkeurige en snelle uitvoering van de hierboven genoemde processen.

Steeds veeleisender leveringen

Sinds de opkomst van de 24-uurs levering (of op dezelfde dag dat de bestelling wordt geplaatst) hebben magazijnen over de hele wereld het zwaar te verduren. De klanten ontvangen een foutloze bestelling in recordtijd en in goede staat. Fouten worden niet langer getolereerd en klanten aarzelen niet om reacties achter te laten op internet, die het imago van bedrijven negatief kunnen beïnvloeden. Om dit te voorkomen, moet u al uw processen perfectioneren en altijd op streven naar perfectie.

U zult begrepen hebben, dat om uw magazijn optimaal te laten presteren, en niet voorbijgestreefd te worden door de concurrentie, u steeds op de hoogte moet zijn van de laatste trends in uw bedrijfstak. Sommige daarvan lijken op dit moment misschien te vooruitstrevend, maar het belangrijkste is dat u altijd uw doelstellingen voor ogen houdt en dat u de methoden van uw concurrenten kent.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: