Het is van groot belang om een betrouwbare WMS systeem leverancier te vinden

WMS systeem leveranciers

28 jun 2021

Wanneer er een keuze moet worden gemaakt tussen een aantal WMS systeem leveranciers, dan is het belangrijk dat enige kennis over de leverancier en de warehouse management software aanwezig is. Om een potentiële leverancier effectief te evalueren, adviseren wij rekening te houden met de volgende criteria:

1. De achtergrond en ervaring als WMS systeem leverancier

Een lange carrière in de logistiek-technologische sector is een indicatie voor de kwaliteit van het WMS. De beroemde uitspraak van Albert Einstein, «De enige bron van kennis is ervaring», is zinvol in het geval van strategische hulpmiddelen, zoals WMS-software.

Daarnaast is het belangrijk dat de economische stabiliteit en kredietwaardigheid van de WMS-leverancier wordt beoordeeld. De invoering van een dergelijk systeem vereist namelijk regelmatige updates en langdurige technische ondersteuning.

2. Het profiel: de product- en dienstencatalogus

Als u al op zoek bent gegaan naar warehouse management software, zult u hebben gemerkt dat er veel verschillende WMS systeem leveranciers zijn. We onderscheiden gewoonlijk:

  • ERP leveranciers: zoals te lezen is in het artikel over de verschillen tussen ERP en WMS, biedt ERP een aantal van de functionaliteiten die nuttig zijn voor het logistiek beheer van een bedrijf. Het mist echter enkele typische WMS-functies, zoals specifieke software voor orderpicking of toewijzing van opslaglocaties. Daarom hebben veel ERP leveranciers hun aanbod uitgebreid met modules die uitsluitend aan magazijnbeheer zijn gewijd.
  • Gespecialiseerde WMS systeem leveranciers: dit zijn aanbieders die software ontwikkelen voor het beheer van logistieke distributiecentra. Deze middelen zijn over het algemeen zeer krachtig, bieden een breed scala aan functionaliteiten, zijn aanpasbaar en compatibel met andere systemen. Bovendien is het niet ongewoon dat deze WMS systeem leveranciers toepassingen ontwerpen die beantwoorden aan de specifieke behoeften van een sector, zoals bijvoorbeeld het logistiek beheer van een e-commerce, of aan één van de onderdelen van het magazijnbeheer, zoals de organisatie van het team van medewerkers.

In ieder geval raden wij aan alle beschikbare oplossingen te analyseren om te profiteren van alle voordelen die daaruit voortvloeien. Het hebben van een WMS systeem leverancier die kan voldoen aan de internationale behoeften van het distributiecentrum kan zeer gunstig zijn voor een bedrijf. Als de dienstverlener ook een achtergrond heeft in industriële stellingen of automatische opslagsystemen, dan zal hij 360°-oplossingen kunnen aanbieden. Een gedegen ervaring vergemakkelijkt het installatieproces, de communicatie en de coördinatie tussen de verschillende partijen.

De WMS systeem leverancier moet ervaring hebben met het integreren van verschillende systemen
De WMS systeem leverancier moet ervaring hebben met het integreren van verschillende systemen

3. De project management methode

Het is belangrijk te weten welke stappen de leverancier in het project zal nemen en hoe het projectteam, dat de installatie zal uitvoeren, is samengesteld. Het is dankzij de samenwerking tussen de verschillende betrokkenen dat de implementatie van het warehouse management systeem een succes wordt.

Daarom is de bedrijfscultuur van een WMS systeem leverancier een cruciaal en niet onbelangrijk element voor een succesvol project. Dit kan de sleutel tot succes zijn, en maakt het verschil tussen een startende en een gevestigde onderneming.

4. Casestudy's en referenties

Wanneer u het klantenbestand van een leverancier bekijkt, is het belangrijk meer in overweging te nemen dan alleen de bekende bedrijven waarmee de leverancier gewerkt heeft:

  • Kijk naar de uitdagingen waarmee de gepresenteerde bedrijven te maken hebben gehad en vergelijk ze met uw eigen problematiek.
  • Evalueer de verschillende oplossingen en de aanpasbaarheid van de software van de leverancier.
  • Zoek uit of beide bedrijven momenteel een goede relatie hebben.

5. Perspectief op lange termijn: de volgende stappen

In het magazijn zal minstens vijf jaar met het WMS worden gewerkt. Aangezien het om een duurzame oplossing gaat, raden wij u aan plannen en projecten op lange termijn te maken. Enkele interessante vragen om aan uzelf te stellen:

  • Kan na de implementatie van het WMS uw bedrijf de wijzigingen zelf doorvoeren of zult u voor eventuele aanpassingen en tegen extra kosten, aangewezen zijn op de leverancier?
  • Zijn updates inbegrepen of moet u die gaandeweg kopen?
  • Investeert de leverancier doorgaand in R&D?

Een WMS systeem leverancier die voldoet aan de verwachtingen

Als u van tevoren een warehouse management systeem heeft geselecteerd waar u tevreden mee bent qua kosten of functionaliteit, maar de leverancier is niet in staat om het systeem te implementeren, dan is de kans groot dat het resultaat zal tegenvallen.

Mecalux is al meer dan een halve eeuw gespecialiseerd in de ontwikkeling van specifieke opslagoplossingen voor de logistieke sector. Ons warehouse management systeem Easy WMS is het resultaat van continu en nauwgezet maatwerk. Neem contact met ons op als u meer informatie wenst: wij zullen u een persoonlijke demo geven en u de voordelen van Easy WMS voor uw bedrijf uiteenzetten.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: