Optimaal ingerichte industriële opslagsystemen

Industriële opslagsystemen: Hoe kunt u uw goederen goed georganiseerd opslaan?

03 feb 2021

Deze taak is niet altijd gemakkelijk in te richten, zeker als je niet weet waar je moet beginnen; maar het moet toch gebeuren. Door optimale industriële opslagsystemen te gebruiken, zal de hele werking van uw magazijn verbeteren; uw goederenstromen zullen vloeiender verlopen en de goederen zullen gemakkelijker af te handelen zijn.

Bepaal de kenmerken van al uw artikelen

Voordat u uw goederen of producten gaat rangschikken, is het belangrijk ze te classificeren:

  • Type product: betreft het een vluchtig, vast of vloeibaar product?
  • Verpakkingswijze: hoe zijn de goederen verpakt? Zijn ze geplaatst op een pallet, in een rek, jerrycan, opslagbak of vat?
  • Kenmerken: wat zijn de afmetingen, het gewicht en het volume?
  • Omgevingsfactoren: sommige producten zijn gevoeliger voor warmte, vochtigheid, trillingen of licht.

Deze kenmerken geven u een idee van wat de beste manier is om uw goederen te rangschikken. Grote hoeveelheden vloeibare onverpakte goederen vereisen inderdaad niet hetzelfde industriële opslagsysteem als bijvoorbeeld goederen die gevoelig zijn voor slechte weersomstandigheden.

Een industrieel opslagsysteem of -oplossing kiezen

Wanneer u alle kenmerken van de opgeslagen producten heeft vastgesteld, kunt u overgaan tot het kiezen van een industriële opslagoplossing die aan uw behoeften tegemoet komt. Het is belangrijk te kiezen voor een industriële opslagoplossing van goede kwaliteit die lang genoeg meegaat om uw investering rendabel te maken.

Hierbij moet rekening gehouden worden met het volgende:

  • De omloopsnelheid: wanneer de omloopsnelheid van uw voorraden bijvoorbeeld laag is, dan kunt u beter kiezen voor inrij- of doorrijstellingen.
  • De houdbaarheid: voor bedrijven die voedingsmiddelen opslaan zijn doorrolstellingen vaak de meest geschikte oplossing.
  • Het magazijntype: betreft het een vrieshuis, een traditioneel magazijn of een warehouse voor koeriersdiensten?
  • De bedrijfsdoelstellingen: als u overweegt om uw magazijn al dan niet te automatiseren, evalueer dan alle geautomatiseerde opslagoplossingen door de voor- en nadelen op een rijtje te zetten.

Bij het kiezen van industriële opslagsystemen moet men met al deze factoren rekening houden. Op deze manier bent u in staat om de veiligheid en het goed functioneren van uw onderneming te waarborgen.

Industriële opslagsystemen met goederen
Industriële opslagsystemen met goederen

Breng uw draagarmstellingen, magazijnstellingen, magazijnbakken en ander materieel in kaart

Al deze factoren zijn een integraal onderdeel van uw magazijn, en daarom moeten ze voorafgaand aan het kiezen van industriële opslagsystemen in kaart worden gebracht.

Deze werkwijze garandeert een goede opvolging van de opslagoplossingen en de goederen.

Op deze manier, kunt u al het materieel in kaart brengen door ze in verschillende categorieën in te delen zoals bijvoorbeeld draagarmstellingen, magazijnstellingen, magazijnbakken, trolleys, enzovoort.

Deze fase is noodzakelijk om een goed onderhoud van het materieel in het magazijn te garanderen.

Voer regelmatig onderhoud uit

Om uw magazijn altijd perfect opgeruimd te houden, is het noodzakelijk om periodieke inspectie- en onderhoudssessies te plannen voor uw industriële opslagsystemen.

Door het onderhoud van uw materieel kunt u uw goederen onder goede omstandigheden opslaan en voorkomt u schade en ongelukken.

Herzie regelmatig uw opslagprocessen

De eerdere fasen komen steeds weer terug: u zult inderdaad periodiek het gehele proces opnieuw moeten doorlopen. Dit is in het belang van de efficiëntie, productiviteit en optimalisatie van uw bedrijf.

Als u heeft ingezien dat het broodnodig is om de inrichting van het magazijn te herzien, dan is het nog noodzakelijker om het gehele industriële opslagsysteem opnieuw te doorlopen.

Zoals u weet zijn opslag en organisatie sleutelwoorden in de logistiek. Zonder een goede organisatie verliezen bedrijven tijd en geld, neemt de veiligheid in de distributiecentra af en neemt het aantal schadegevallen toe. Bovendien lopen ze de kans niet te voldoen aan de verwachtingen van de klant.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: