Een automatisch magazijn omvat geïntegreerde opslagoplossingen

Hoe werkt een automatisch magazijn?

17 mrt 2021

Wanneer we het onderwerp automatisering aankaarten, moeten we ons de volgende vraag stellen: hoe kunnen we de verschillende systemen met elkaar integreren, zodat de werkzaamheden soepel en efficiënt verlopen? Nadat we de voornaamste kenmerken van automatische opslag hebben toegelicht, zullen wij trachten de volgende vraag te beantwoorden: hoe werkt een automatisch magazijn en welke taken kunnen worden geautomatiseerd?

Voordat u uw magazijn automatiseert, moet u de winstgevendheid van uw logistieke automatiseringsproject evalueren, zodat u weet wanneer u een ROI kunt realiseren.

Enkele van de spelers op het gebied van logistieke automatisering

Op het eerste gezicht kan het automatiseren van een distributiecentrum complex lijken. Als men dit concept echter nader analyseert dan ziet men al gauw dat de implementatie van automatische opslagoplossingen gebaseerd is op eenvoudig te begrijpen functies. De volgende logistieke stromen kunnen geautomatiseerd worden:

1. Vervoer en afhandeling van goederen

Een magazijn gebruikt het overgrote deel van zijn middelen voor het ordervoorbereidingsproces, dat tot 60% van de bedrijfskosten kan vertegenwoordigen. De magazijnmedewerkers besteden veel tijd aan het localiseren en vervoeren van laadeenheden tussen de verschillende zones in het distributiecentrum. Deze handelingen en werkzaamheden kunnen worden geautomatiseerd:

A) DE LOCALISERING EN HET UITSLAAN VAN DE ARTIKELEN UIT DE MAGAZIJNSTELLINGEN.

Als gevolg van de uitdaging die de opkomst van de logistieke vastgoedmarkt vormt, kiezen veel magazijnen voor het verticaal bewaren van de goederen in magazijnstellingen voor compacte opslag. Het handmatig manipuleren van goederen in de hoogte is inderdaad moeilijker en riskanter voor zowel de magazijnmedewerker als de goederen.

De meest voorkomende automatische opslagoplossingen zijn:

  • Magazijnkranen voor pallets: welke plaats nemen zij in binnen de logistieke automatisering van een warehouse? Deze apparaten vervangen de handmatige heftrucks. Zij pakken de goederen aan het ene eind van het gangpad op en plaatsen ze op een specifieke opslaglocatie. De bewegingen van automatische magazijnkranen kunnen eenvoudig of complex zijn: ze slaan één laadeenheid in en slaan er tegelijkertijd één uit. Ze kunnen pallets tot 1500 kg verplaatsen wanneer ze zijn uitgerust met een conventionele telescoopvork, en 1300 kg met een vork met dubbele diepte.
  • De «Pallet Shuttle»: dit is een gemotoriseerd wagentje dat zich in de opslagkanalen verplaatst, om pallets in en uit te slaan. Hierdoor worden de handelingen die eerder door een handmatige vorkheftruck werden verricht geautomatiseerd, waardoor ze sneller, nauwkeuriger en veiliger kunnen worden uitgevoerd.
  • Magazijnkranen voor magazijnbakken of dozen: werken hetzelfde als magazijnkranen voor pallets, maar ze worden gebruikt voor het verplaatsen van kleinere laadeenheden. Door deze automatische opslagoplossingen wordt het verwerkingproces van kleine bestellingen versneld.

B) DE CONNECTIE TUSSEN DE VERSCHILLENDE ZONES IN EEN MAGAZIJN

Logistieke automatisering kan ook worden gebruikt om zones van uw distributiecentrum met elkaar te verbinden met rollenbanen of kettingtransportbanden. Deze elementen volgen een vooraf vastgesteld circuit en kunnen worden aangepast aan zowel eenvoudige als meer complexe installaties: zij kunnen verschillende magazijnen met elkaar verbinden, of de verschillende niveaus van een fabriek.

Deze industriële transportbanden worden ook gebruikt om de logistieke magazijnmedewerkers te helpen bij het in- en uitslaan van pallets of dozen. De transportbanden, die bij de laad- en losperrons geïnstalleerd zijn, helpen bij het legen van hele vrachtwagens met gepalletiseerde goederen, op een veilige en snelle manier.

Magazijnkranen hebben een belangrijke rol in een automatisch magazijn
Magazijnkranen hebben een belangrijke rol in een automatisch magazijn

2. Magazijnbeheer

Wanneer we het hebben over logistieke automatisering dan is het noodzakelijk om twee softwareprogramma’s voor magazijnen te noemen:

  • WMS: dit softwareprogramma verzorgt de codering van de goederen en controleert de opslaglocatie in real time (doorlopende inventaris). Het warehouse management systeem Easy WMS informeert het warehouse control system (WCS) welke routes de machines moeten volgen, en optimaliseert deze.
  • Het warehouse control system (WCS): wordt geïntegreerd met het WMS en stuurt de werkzaamheden aan die het moet uitvoeren. Het softwareprogramma «Galileo» van Mecalux bijvoorbeeld draagt bij aan het zorgvuldige transport van de goederen of het programmeren van zeer complexe logistieke handelingen.

De automatische afhandeling, localisering en uitslag van goederen maken integraal onderdeel uit van de logistieke automatisering. Wanneer u uw magazijn uitrust met automatische opslagoplossingen en hoogwaardige softwareprogramma’s, dan zult u:

  • Uw productiviteit verhogen
  • Uw opslagcapaciteit vergroten
  • Het aantal handelingen dat uw magazijnmedewerkers moeten uitvoeren beperken
Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: