Een duurzame duurzame supply chain bekijkt hoe de milieu-impact van activiteiten kan worden geminimaliseerd

Duurzame toeleveringsketen met minimale impact op het milieu

02 feb 2023

Een duurzame supply chain is een keten die de juiste producten en diensten levert aan klanten met zo min mogelijk impact op het milieu en die op een maatschappelijk verantwoorde manier werkt.

Klimaatverandering is een van de grootste bedreigingen van de 21e eeuw en is dus een prioriteit voor het bedrijfsleven en de maatschappij. Bedrijven gaan dan ook op zoek naar oplossingen om de uitstoot van broeikasgassen bij alle activiteiten tot een minimum te beperken (bijvoorbeeld door in te zetten op een groene logistiek).

In dit artikel bekijken we hoe het verantwoord en duurzaam gebruik van hulpbronnen in de supply chain de kosten drukt en kansen biedt voor bedrijven die hun zakelijke relaties en klantenbinding willen verbeteren.

Wat is een duurzame toeleveringsketen?

Een duurzame supply chain is een keten die ernaar streeft de negatieve sociale en milieueffecten in alle stadia, van de vervaardiging van een product en de opslag ervan tot de levering aan de klant, tot een minimum te beperken.

Hoe? Volgens de studie State of Supply Chain Sustainability 2020 van het Massachusetts Institute of Technology (MIT), vergt dit een duurzaam beheer van hulpbronnen (energie, water, grondstoffen, enz.) en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen.

Dit vereist samenwerking van alle actoren in de toeleveringsketen, van de leveranciers van grondstoffen en verpakkingen tot de transportbedrijven, die verantwoordelijk zijn voor het leveren van de bestellingen. Al deze actoren moeten hun inspanningen op elkaar afstemmen en concrete acties stimuleren, zoals enkel duurzame grondstoffen gebruiken of het gebruik van hulpbronnen beperken.

La cadena de suministro sostenible prioriza un uso racional de los recursos
Bij een duurzame supply chain ligt de nadruk op een rationeel gebruik van hulpbronnen

Voordelen van een duurzame supply chain

Bijdragen tot de duurzaamheid van de toeleveringsketen biedt belangrijke voordelen:

  • Kostenbesparingen. Bedrijven die grondstoffen hergebruiken, kunnen aanzienlijk besparen op hun kosten.
  • Beter bedrijfsimago. Volgens een consumentenonderzoek van het technologiebedrijf IBM is 60% van de consumenten bereid hun koopgedrag te veranderen om hun impact op het milieu te verminderen. Bedrijven die echt bekommerd zijn over het milieu en hun gedrag hierop instellen krijgen dus een beter imago en worden concurrerender.
  • Innovatie en vooruitgang. Om de supply chain duurzaam te maken heeft men nieuwe processen nodig en moeten bestaande processen herdacht worden. Dit kan leiden tot nieuwe producten of nieuwe zakelijke opportuniteiten en draagt bij tot de vooruitgang en innovatie van bedrijven.

Een duurzame bevoorradingsketen is niet langer louter een kwestie van imago. Het wordt een echte noodzaak en een strategie die bedrijven voordelen oplevert en hun relatie met het milieu en de samenleving verbetert.

3 acties voor een duurzame toeleveringsketen

Een duurzame toeleveringsketen moet bijdragen tot efficiëntie, beste praktijken en transparantie in elke fase van de keten. De volgende acties zijn hierbij essentieel:

Inzicht in de werking

De eerste stap bij het doorvoeren van veranderingen in de supply chain is het verkrijgen van volledige inzicht van alles wat binnen en buiten het magazijn gebeurt.

Hoe meer inzicht krijgen? Met behulp van digitalisering. Een WMS houdt bijvoorbeeld alle processen bij die in een logistiek centrum plaatsvinden. Zo weet je precies wat er in het magazijn gebeurt en kan je het effect van de wijzigingen evalueren en de werking verder optimaliseren.

Een geavanceerd WMS beschikt over modules die de prestatie-indicatoren nader onderzoeken. Zo beschikt Easy WMS van Mecalux over Supply Chain Analytics Software, een programma dat nuttige inzichten verschaft over de belangrijkste activiteiten van het magazijn. Met deze informatie kan de magazijnbeheerder strategische verbeteringen aanbrengen om de productiviteit en duurzaamheid te verhogen.

Als alle bedrijven in dezelfde supply chain (leveranciers van grondstoffen of verpakkingen, logistieke bedrijven, enz.) deze tools gebruiken in hun magazijnen zien we nog veel meer voordelen.

Centralisatie

Alle goederen samenbrengen in één ruimte is een andere strategie om een duurzame bevoorradingsketen te verkrijgen. Zo vermijden we dat vrachtwagens voortdurend goederen van het ene magazijn naar het andere moeten brengen.

Een goed voorbeeld dat de voordelen van deze aanpak aantoont is het Italiaanse bedrijf Bomi Group, een 3PL-speler van medische en farmaceutische producten die besloot om goederen te groeperen in een enkel magazijn uitgerust met palletstellingen en pickingstellingen van Mecalux. Zo is de onderneming erin geslaagd haar CO²-uitstoot met ongeveer 60 ton per jaar te verminderen. Deze uitstoot werd immers veroorzaakt door het grote aantal vrachtwagens dat tussen de verschillende magazijnen van het bedrijf moest rijden.

El operador logístico Bomi Group ha priorizado la sostenibilidad en su almacén
Voor logistieke speler Bomi Group is duurzaamheid in het magazijn een prioriteit

Automatisering in het magazijn

Technologie helpt bedrijven om hun supply chain duurzamer te maken. Zo kunnen ze beter gebruikmaken van hulpbronnen en minder vervuilen.

Geautomatiseerde behandelingsapparatuur zoals magazijnkranen of transportbanden zijn energie-efficiënt. Omdat ze geen gebruik maken van aardgas of andere uiterst vervuilende fossiele brandstoffen beperken ze de CO²-uitstoot.

De magazijnkranen voor pallets van Mecalux zijn bijvoorbeeld uitgerust met een uiterst efficiënte IE3-elektromotor en energieregeneratoren die energie opwekken bij het remmen of afdalen en deze opnieuw injecteren in het elektriciteitsnet. De hoeveelheid energie die zo wordt opgewekt, hangt af van het verplaatste gewicht en de hoogte van de magazijnkraan, maar gemiddeld bespaart een machine zo 15 à 20% op het totale energieverbruik.

Los transelevadores disponen de regeneradores de energía que favorecen el ahorro en el consumo energético
De magazijnkranen zijn uitgerust met energieregeneratoren die helpen het energieverbruik te verminderen

Samenwerking en communicatie voor een duurzame toeleveringsketen

Om de logistiek te verduurzamen moeten individuele magazijnen en logistieke centra hun werking goed inrichten en streven naar een rationeel en verantwoord gebruik van hulpbronnen. Dit om de negatieve gevolgen van hun activiteiten voor het milieu en de maatschappij tot een minimum te beperken. Dit vereist nauwe samenwerking tussen alle actoren in de toeleveringsketen.

Vanuit logistiek oogpunt is automatisering een van de beste manieren om de toeleveringsketen te verduurzamen. Mecalux heeft veel ervaring met het invoeren van dergelijke oplossingen. Neem contact met ons op zodat wij u kunnen helpen een efficiënt magazijn in te richten met een minimale impact op het milieu.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: