Organisatie verschillende zones in een magazijn

4 tips om uw magazijn beter te organiseren

11 feb 2021

Bent u één van die managers die de productiviteit van hun magazijn willen verhogen, het aantal ongevallen willen verminderen, de controle over de voorraden willen behouden of hun opslagcapaciteit beter willen benutten? Een goede manier om dit te bereiken is om uw magazijn op een rationele manier te organiseren. Hoe zorgt u ervoor dat uw magazijn netjes opgeruimd is waaraan u geen tijd en geld verspilt? Volg deze adviezen op om daarin te slagen:

1) Uw magazijnontwerp herzien

Het eerste belangrijke element dat vaak leidt tot een slechte organisatie: het ontwerp van het magazijn. Als het niet in overeenstemming is met de behoeften, zal uw magazijn niet optimaal rendabel zijn.

Bij het inrichten van het magazijn, moet u onder andere rekening houden met de volgende 3 elementen:

  • De stromen in uw magazijn: dit betreft zowel verkeers- als goederenstromen, en betreft goederen, transportmiddelen, personeel en bezoekers
  • Toegang tot de goederen: moeten uw magazijnmedewerkers direct toegang hebben tot de goederen? Bepaalde magazijnstellingen bieden directe toegang tot de pallets en andere niet. Heeft u voor de juiste opslagoplossing gekozen?
  • De opslagcapaciteit: zoals we gezien hebben in het artikel « Hoe uw opslagcapaciteit te berekenen? », is het mogelijk dat u zich, dankzij deze formule, realiseert dat uw opslagoplossingen lege ruimtes genereren, en dat u dus meer goederen zou kunnen opslaan.

2) Label uw goederen op de juiste manier

Stel u voor dat het hoogseizoen is en dat u meer bestellingen moet afhandelen dan gewoonlijk: om deze toename in activiteit aan te kunnen neemt u tijdelijk extra werknemers aan. Merk op dat het werk van nieuwe magazijnmedewerkers niet lonend kan zijn als uw goederen niet zorgvuldig worden voorzien van identificatie stickers. Ze zullen tijd verliezen bij het klaarzetten van de bestellingen, en uw organisatie geld.

Label voor breekbare goederen
Label voor breekbare goederen

3) Kies het juiste opslagsysteem om uw magazijn te organiseren

Gebruikt u slechts een deel van de beschikbare opslagcapaciteit in uw logistieke distributiecentrum? Als het antwoord op deze vraag «ja» is, dan moet u de opslagoplossingen die u gebruikt herzien. Waarom kiest u niet voor opslagsystemen zoals verrijdbare stellingen waarin pallets kunnen worden opgeslagen, en waarmee u uw ruimte afhankelijk van de opslagbehoefte kunt reorganiseren, of andere opslagoplossingen waarin u meer kunt opslaan?

Elk systeem heeft zijn voordelen: ze kunnen inderdaad niet allemaal op dezelfde manier aan uw activiteit, aan de omvang van uw bedrijf of aan het aantal artikelen dat u moet opslaan aangepast worden. Wij raden u echter aan om u te richten op kwaliteit en kwantiteit, teneinde een optimale opslagcapaciteit te bereiken. Daarnaast is het belangrijk om gebruik te maken van opslagoplossingen met een langere levensduur.

4) Maak gebruik van een adviesbureau

Gespecialiseerde adviesbureaus helpen logistieke dienstverleners bij het verbeteren van hun hele Supply Chain.

Om uw magazijn te moderniseren of om een nieuwe, al dan niet geautomatiseerde, opslagoplossing aan te schaffen, helpen deze adviesbureau's u om uw behoeften grondig te analyseren en de gebreken in uw huidige logistieke beheer op te sporen en indien nodig de organisatie van uw magazijn te herzien.

Aangezien deze adviesbureau’s dagelijks advies geven aan bedrijven, zijn ze ook beter in staat om elk van de situaties waarmee u te maken kunt krijgen te begrijpen.

Er zijn vele andere manieren om uw magazijn efficiënt te organiseren, zoals het schoonhouden van uw warehouse of het invoeren van de ABC-methode voor het classificeren van goederen. We raden u ook aan om periodiek een evaluatie uit te voeren, om de veranderingen die in uw bedrijf moeten worden doorgevoerd in kaart te brengen en zo de productiviteit op de lange termijn te verhogen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: