De automatisische koelcel van Schaal Chocolatier met SAS toegang op de achtergrond

Vriescellen en automatisering: een perfecte combinatie

27 apr 2021

De opslag van goederen bij temperaturen onder het vriespunt of bij lage temperaturen heeft een directe invloed op de operationele kosten van uw bedrijf. Als manager van vriescellen in een koel- en vrieshuis, zijn uw doelstellingen:

  • Het optimaliseren van de beschikbare opslagcapaciteit.
  • Het in stand houden van de koudeketen.
  • Een perfecte traceerbaarheid van de goederen garanderen, door een optimaal beheer van de goederenstromen.

Iberfresco, Schaal Chocolatier en Dafsa hadden dezelfde uitdaging aan te gaan, en alle drie hebben ze zich gewend tot de experts van Mecalux om de logistieke projecten te begeleiden. De installatie van automatische opslagoplossingen en warehouse management software hebben een sleutelrol gespeeld in het behaalde succes.

Iberfresco: het optimaliseren van de opslagcapaciteit in de vriescellen

Iberfresco, een bedrijf gespecialiseerd in het verpakken van diepvriesgroenten, gevestigd in het Spaanse Valladolid, moest de opslag van al zijn producten centraliseren. Het bedrijf moest de logistieke kosten voor het beheer van meer dan 25.000 ton aan producten op afzonderlijke locaties verminderen. Het bedrijf beschikte over een oppervlakte van 3.000 m².

De oplossing van Mecalux voor het logistieke centrum van Iberfresco was gebaseerd op de levering en installatie van Movirack verrijdbare stellingen voor de twee vriescellen. Het betreft een oplossing voor groeperings- of compacte opslag die een automatische verplaatsing van magazijnstellingen mogelijk maakt.

Door de installatie van verrijdbare Movirack stellingen is de beschikbare opslagcapaciteit in het koel- en vrieshuis van Iberfresco vergroot
Door de installatie van verrijdbare Movirack stellingen is de beschikbare opslagcapaciteit in het koel- en vrieshuis van Iberfresco vergroot

Deze oplossingen optimaliseren de opslagcapaciteit van het distributiecentrum van Iberfresco door het aantal gangpaden te verminderen. Dit is de ideale opslagoplossing voor vriescellen van gemiddelde afmeting, met een hoogte van nog geen 11 meter. Bij koel- en vrieshuizen met een constante temperatuur van -24 °C, zorgt dit type installatie bovendien voor een drastische verlaging van de energiekosten.

Schaal Chocolatier: beheer van een distributiecentrum met verschillende zones die een constante temperatuur vereisen

Schaal Chocolatier is marktleider op het gebied van Franse chocolade van topkwaliteit en exporteert over de hele wereld. De conservering van haar eindproducten en halffabrikaten vereist een opslag bij een constante temperatuur. Bovendien moest bij de oplossing die wij voor dit bedrijf dienden te ontwikkelen, rekening worden gehouden met de specifieke kenmerken van de sector, die tijdens de kerst- en paasperiode aanzienlijke pieken in de activiteit kent.

Naarmate de onderneming groeide, bleek de ruimte die zij in haar fabriek had bestemd voor de opslag van haar goederen, ontoereikend en ongeschikt te zijn. Mecalux heeft een nieuw automatisch magazijn ontworpen voor Schaal Chocolatier.

Het koel- en vrieshuis is verbonden met het productiecentrum en de inkomende en uitgaande goederen worden via een transportbandensysteem verplaatst. Een magazijnwagen vervoert de pallets naar de kop van de magazijnstellingen, waar de magazijnkranen ze ophalen en ze inslaan op de aangegeven opslaglocatie. Dankzij deze oplossingen kan Schaal Chocolatier tegenwoordig aan de vraag tegemoetkomen, die tijdens het hoogseizoen met 33% toeneemt wanneer het aantal pallets dat dagelijks verzonden wordt, stijgt van 180 naar 240.

Bovendien beheert Easy WMS de volledige werking van het distributiecentrum: de FIFO-methode voor voorraadbeheer wordt toegepast en garandeert de traceerbaarheid van de producten. Het systeem deelt de artikelen in op basis van de omloopsnelheid en bewaartemperatuur: sommige opslagkanalen hebben een temperatuur van 14 ºC, andere van 5 ºC.

Dafsa: het beheer van een hoogbouwmagazijn met vriescellen

Het koel- en vrieshuis van Dafsa is een perfect voorbeeld van de voordelen van een automatisch hoogbouwmagazijn. Het gaat om een oplossing voor compacte opslag dat enerzijds optimaal gebruik maakt van de beschikbare opslagcapaciteit en anderzijds voldoet aan de zeer strenge hygiënenormen waaraan deze fabrikant van vruchtensappen, nectar en amandelsiroop moet voldoen.

De opslagzones in het koel- en vrieshuis van Dafsa zijn op basis van hun temperatuur van elkaar gescheiden
De opslagzones in het koel- en vrieshuis van Dafsa zijn op basis van hun temperatuur van elkaar gescheiden

Het distributiecentrum van Dafsa beschikt over een opslagzone op kamertemperatuur en een vriescel, die van elkaar gescheiden zijn door een toegangsdeur die automatisch geopend wordt. Voor de ontvangst- en verzendzone zijn Security Airlock Systems (SAS) geplaatst die de koudeketen in stand houden.

Tegenwoordig verplaatsen magazijnkranen voor pallets de goederen volgens de « goods to man » methode en voltooien robots en wikkelmachines het palletiseerproces. De volledige werking van dit hoogbouwmagazijn wordt beheerd door Easy WMS.

De uitdagingen waarmee koel- en vrieshuizen met constante temperaturen worden geconfronteerd, zijn talrijk en van groot belang voor het goed functioneren van het magazijn. Als u deskundig advies nodig hebt, neem dan contact met ons op. Wij zijn al meer dan 50 jaar leverancier van opslagoplossingen. Met onze ervaring kunnen wij u begeleiden.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: