Een apotheekrobot is een mechanische arm die automatisch medicatie aflevert aan de apotheekmedewerkers

Een apotheekrobot: automatiseren van de opslag van kleine producten

05 okt 2022

Een apotheekrobot is een mechanische arm die automatisch medicatie aflevert aan de apotheekmedewerkers. Hierdoor moeten ze zich minder verplaatsen naar de opslagruimte van de apotheek, om de gevraagde artikelen op te halen.

Deze robots beantwoorden aan twee specifieke behoeften. Enerzijds versnellen ze de levering van goederen (ze zijn dus ideaal voor apotheken met een groot aantal klanten die snel bediend willen worden). Anderzijds zorgen ze voor een betere benutting van de beschikbare ruimte (apotheken zijn over het algemeen klein behuisd en moeten vele SKU's beheren).

Deze oplossing lijkt sterk op een geautomatiseerde magazijn, zoals de miniload van Mecalux, omdat het de voorbereiding van bestellingen volgens het systeem van "goods-to-person" vergemakkelijkt. Bedrijven die kleine artikelen behandelen, zoals bijouterieën of elektronische onderdelen kunnen ook baat hebben bij dit type robot en hun goederen in geautomatiseerde magazijnen met grotere precisie beheren.

Wat is een apotheekrobot?

Een apotheekrobot is een geautomatiseerde oplossing die de opgeslagen geneesmiddelen lokaliseert, oppikt en op een hellend vlak plaatst zodat ze automatisch aangeleverd worden bij het verkooppunt waar de medewerker zich bevindt.

De medicatie wordt compact opgeslagen in kanalen (uitsparingen tussen de stellingen). Elk kanaal wordt gevuld met één SKU, zodat elk kanaal slechts één type product bevat.

Het systeem werkt pas optimaal als er magazijn beheersoftware wordt gebruikt die de SKU's over de verschillende kanalen verdeelt op basis van de omloopsnelheid en tegelijkertijd de bewegingen van de apotheekrobot aanstuurt.

Wanneer een apotheekrobot installeren?

Hebben alle apotheken baat bij een robot? Natuurlijk niet. Enkel apotheken met een groot aantal klanten en een groot aantal SKU's.

Het is evenmin nodig het beheer van alle geneesmiddelen te automatiseren, enkel die met de hoogste omloop. Volgens het Pareto-principe of de 80/20-regel is 20% van de SKU's in een apotheek goed voor 80% van de omzet. Die 20% kan beheerd worden door de robot, terwijl de overige producten kunnen worden opgeslagen in andere opslagsystemen (pickingstellingen).

Een andere beperking bij apotheken is vaak het gebrek aan ruimte. Meestal zijn ze ondergebracht in kleine panden (vooral in steden), waar elke millimeter moet worden benut om alle producten een plaats te geven. Met een apotheekrobot wordt de medicatie compact opgeslagen, waardoor ze zo weinig mogelijk ruimte inneemt.

Als orders voorbereid worden volgens het systeem van "goods-to-person” krijgt de operator de goederen snel en automatisch
Als orders voorbereid worden volgens het systeem van "goods-to-person” krijgt de operator de goederen snel en automatisch

Een apotheekrobot is een systeem dat orders voorbereidt volgens het principe van "goods-to-person”: de operatoren (in dit geval de medewerkers van de apotheek) krijgen de producten automatisch aangeleverd. Dit concept kan worden uitgebreid en toegepast om andere producten te beheren zoals juwelen en accessoires, in winkels die groter zijn dan een apotheek.

Van de apotheek naar het magazijn: automatisch beheer van kleine producten

Sommige bedrijven, zoals farmaceutische bedrijven of bijouterieën, hebben behoefte aan wendbaarheid en een goed beheer van producten met een beperkte omvang. Een apotheekrobot is een systeem dat ontworpen is voor zeer kleine ruimtes en is dus geknipt voor deze toepassingen.

Het opslagsysteem bij uitstek om aan deze eisen te voldoen is de miniload, speciaal ontworpen door Mecalux om de behandeling en verplaatsing van dozen met kleine voorwerpen te vergemakkelijken. De miniload wordt dan ook toegepast in bedrijven in allerhande sectoren (automobiel en reserveonderdelen, e-commerce, elektronica, farmaceutische producten, hardware en industriële benodigdheden, machines en onderdelen, textiel en accessoires, transport en logistiek, enz.)

Net zoals bij een apotheekrobot zorgt een miniload voor het in- en uitrijden van de bakken, maar met dit verschil dat de miniload zich in een grotere ruimte beweegt dan de robot. De dozen worden automatisch naar de pickinglocatie gebracht, waar ze door de operatoren worden opgehaald om de orders voor te bereiden.

Miniloads worden bestuurd door een Warehouse Management Systeem, zoals Easy WMS van Mecalux, dat de bakken organiseert op basis van hun SKU en omlooptijd en tegelijkertijd de bewegingen van het systeem aanstuurt.

Voorbeelden van de automatische opslag van bakken

De miniload kan worden gebruikt als het enige opslagsysteem in een magazijn of als aanvulling van andere systemen (conventionele stellingen, automatische oplossingen voor pallets, enz.). Het is ook een ideale oplossing voor zowel kleine als grote magazijnen. Laten we eens kijken naar enkele bedrijven die dit automatische miniload-systeem gebruiken.

Continental koos voor de miniload-oplossing in zijn logistieke afdeling in Guadalajara (Mexico), waar het 3.460 kleine producten beheert in dozen. De belangrijkste activiteit is picking en er worden 24 orders tegelijkertijd klaargemaakt met behulp van wave-picking waarbij enkel gebruik gemaakt wordt van het miniload-systeem.

Dezelfde opstelling werd toegepast door Unidroco, een vooraanstaande groothandelaar voor drogisterijen en parfumerieën. Dit bedrijf beschikt over een groot magazijn (11.000 m²) in Barcelona dat uitsluitend is uitgerust met een geautomatiseerd magazijn voor bakken. Het magazijn bestaat uit zeven gangen, gebouwd in drie fasen, die plaats bieden aan 14.200 bakken.

Juwelen en modeaccessoires in het geautomatiseerde magazijn van Groupe Rand
Juwelen en modeaccessoires in het geautomatiseerde magazijn van Groupe Rand

Een geautomatiseerd magazijn kan ook worden toegepast in grotere logistieke centra en kan naast andere (zowel automatische als niet-automatische) opslagoplossingen bestaan. Dit is het geval bij het farmaceutische bedrijf Kern Pharma. In Terrassa (Spanje) beschikt het over een hoogbouwmagazijn met een opslagcapaciteit voor 10.000 pallets, alsook over een automatisch magazijn voor dozen met 9.700 locaties voor kleinere producten. De goederen, zowel pallets als bakken, worden door automatische apparatuur beheerd.

Ook het bedrijf voor juwelen en modeaccessoires Groupe Rand heeft zijn magazijn in Frankrijk uitgerust met palletstellingen, stellingen voor picking en het miniload-systeem. Dit laatste dient om orders sneller en preciezer te picken. Operatoren ontvangen de goederen uit het magazijn en sorteren ze in orders op de picklocaties die zijn uitgerust met put-to-light apparaten.

"Goods-to-person": efficiënte picking

De apotheekrobot volgt het "goods-to-person"-principe, net als een miniload-systeem
De apotheekrobot volgt het "goods-to-person"-principe, net als een miniload-systeem

De apotheekrobot is perfect voor apotheken met een groot volume aan klanten. Het systeem levert de medicatie automatisch af, zodat medewerkers een groter aantal klanten kunnen bedienen. Wanneer het principe van dit systeem wordt toegepast op een grotere ruimte, zoals een magazijn, wordt de miniload de meest geschikte oplossing.

De bedoeling is het aantal verplaatsingen van medewerkers te beperken, zodat zij hun tijd kunnen besteden aan activiteiten met meer toegevoegde waarde. Dit vermindert de kosten en fouten en verhoogt de productiviteit. Dit is cruciaal in bedrijven met een grote verscheidenheid aan SKU's en een grote omloop.

Binnen Mecalux hebben we uitgebreide ervaring met het ontwerpen, de fabricage en de installatie van automatische magazijnen voor bakken en miniloads, ook op het vlak van specifieke oplossingen voor de voorbereiding van bestellingen volgens het systeem van "goods-to-person". Neem contact op met ons zodat we de beste oplossing voor u kunnen vinden.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: