Industriële vloermarkeringen

Wat u moet weten over industriële vloermarkering

09 mrt 2021

Bedrijfsveiligheid is een onderwerp dat u perfect in de vingers moet hebben, en nog meer wanneer u in een magazijn werkt. Om ervoor te zorgen dat uw medewerkers in uitstekende omstandigheden kunnen werken, moet u met name aandacht besteden aan de industriële vloermarkering zoals die in de sector toegepast wordt. Wat zegt de wet met betrekking tot markeringen in een bedrijfspand? Welke zones moeten worden gemarkeerd in uw logistieke distributiecentrum? Onze experts helpen bij het inrichten van een systeem dat de veiligheid van uw medewerkers zal vergroten.

Wat zijn de normen met betrekking tot industriële vloermarkering?

U heeft er belang bij de regels aangaande markeringen in een magazijn toe te passen om ongelukken, botsingen en juridische vervolging te voorkomen en de veiligheid van uw distributiecentrum te bevorderen.

Richtlijn 92/58/EEG betreft de minimumvoorschriften voor de veiligheids- en/of gezondheidssignalering op het werk.

 • ISO 7010 is de Europese norm met betrekking tot veiligheidssymbolen en kleuren die toegepast moeten worden. ISO 7010 zorgt ervoor dat waarschuwingsborden en markeringen voor iedereen, waar men ook vandaan komt, herkenbaar zijn.
 • Elk obstakel dat gevaar kan opleveren moet gemarkeerd worden met behulp van geel/zwarte of rood/witte vloertape.
 • De routes die gebruikt worden voor goederenafhandeling moeten met vloertape in felle kleuren worden aangegeven: wit of geel afhankelijk van de kleur van de magazijnvloer. Om de plekken te bepalen waar de vloermarkering moet worden aangebracht, moet er rekening gehouden worden met de veiligheidsafstand tussen twee heftrucks, en tussen een medewerker te voet en een heftruck.

Welke zones in een magazijn moeten worden afgebakend?

Er zijn veel personen en apparatuur voor goederenafhandeling in een magazijn, en een ongeluk met een heftruck of een botsing tussen twee trucks is snel gebeurd. Om de veiligheid in uw magazijn te vergroten moet u zorgen voor een duidelijke, eenduidige en logische vloermarkering.

 • De voetpaden moeten goed afgebakend worden, zodat uw werknemers in de daarvoor bestemde zones lopen.
 • De rijpaden voor de apparatuur voor goederenafhandeling moeten aangegeven worden met behulp van doorlopende, goed zichtbare vloertape.
 • Risicozones, zoals de zones waar gevaarlijke stoffen of goederen worden opgeslagen moeten gemarkeerd worden met gele of rode vloertape of met industriële veiligheidshekwerken die de toegang voor magazijnmedewerkers beperken.

Welke kleuren moet u gebruiken in uw magazijn voor de vloermarkering?

Om te voldoen aan de voorschriften die door onze bedrijfstak worden opgelegd, moet u gebruik maken van ons referentie-instrument: de RAL-kleurenwaaier. Hieronder worden ter indicatie de kleuren vermeld die vaak worden gebruikt in magazijnen voor de vloermarkeringen. Bij het kiezen van een kleur moet er rekening gehouden worden met de kleur van de magazijnvloer.

 • Rood (320): gevaar of verbod.
 • Oranje (2009): opslag chemische producten.
 • Geel (1023): waarschuwing of gevaar.
 • Groen (6024): informatie, richting of vluchtweg.
 • Blauw (5017): verplichting of beveiliging.
 • Wit (9016): rijpaden of opslagzones.
 • Grijs (7045): strepen op de magazijnvloer uitwissen.
 • Zwart (9017): strepen op het asfalt uitwissen.

Vloermarkering in een magazijn is noodzakelijk om effeciënt en veilig te werken. Wij raden u aan steeds te informeren naar wijzigingen in de wetgeving op dit gebied, zodat u voldoet aan de wettelijk geldende regels.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: