Verpakkingen spelen in de logistiek een belangrijke rol bij de orderverzamelprocessen

Verpakking en logistiek optimaliseren

05 jul 2021

Tijdens het klaarmaken van de bestellingen kan het logistieke verpakkingsproces soms worden verwaarloosd. Wat moet u doen om het te optimaliseren en de palletisering van goederen te verbeteren? Welke oplossingen verhogen de productiviteit van deze taak? Onze experts vertellen u er alles over.

1. Verminder de kosten en maak optimaal gebruik van de opslagruimte voor de verpakkingen

Verpakken is een tak van de logistiek waar veel kan worden bespaard en de productiviteit kan worden verbeterd. Volg het advies op van onze deskundigen, om deze stap te optimaliseren:

- Standaardiseer de afmetingen van de laadeenheden

Of er nu gepalletiseerde goederen of individuele pakketten afgehandeld worden, het standaardiseren van de afmetingen draagt bij tot het beperken van de verscheidenheid aan verpakkingen. Het doel is ruimte te besparen en het overzicht en beheer van de werkzaamheden te verbeteren. Wanneer de gekozen verpakking groter is dan de producten, dan is het mogelijk de lege ruimte op te vullen met opvulmateriaal

Het is ook belangrijk te vermelden dat het voor een bedrijf interessant kan zijn om dozen met variabele hoogtes te gebruiken die, dankzij de vouwen en uitsparingen, gemakkelijk kunnen worden aangepast aan de grootte van de bestellingen.

- Controleer de voorraad verpakkingen

Het is niet de bedoeling dat het magazijn door een tekort aan verpakkingsmateriaal stil komt te liggen. Net als bij voorraadbeheer moet vermeden worden dat overtollig materiaal kostbare magazijnruimte inneemt. Daarom is het belangrijk dat er gekozen wordt voor een verpakkingsleverancier met een korte «lead time», die in staat is snel te leveren.

2. Automatiseringsoplossingen op het gebied van logistiek verpakken

- Automatisch verpakken

Behalve aandacht te besteden aan de sterkte en de kwaliteit van de materialen, is het belangrijk te letten op elk klein detail waarmee een verschil gemaakt kan worden. Met zelfsluitende dozen bijvoorbeeld kunnen de magazijnmedewerkers de pakketten sneller klaarmaken, hoeven ze minder handelingen te verrichten en gebruiken ze minder tape. Verpakkingen en verzendzakken voor retourzendingen maken het leven van de klanten en het beheer van de retourlogistiek in magazijnen een stuk eenvoudiger.

- Automatische systemen voor de afhandeling van verpakkingen in de logistiek

Afhankelijk van de laadeenheid waarmee gewerkt wordt, individuele pakketten of gepalletiseerde goederen, zijn er verschillende oplossingen mogelijk:

  • Wikkel- en omsnoeringsmachines voor pallets: win tijd door de magazijnmedewerkers te ontheffen van de taak pallets te assembleren, door deze handeling te automatiseren. Deze twee apparaten gaan gewoonlijk vergezeld van andere systemen die verband houden met het palletiseren van goederen, zoals identificatiesystemen, die automatisch de streepjescodes lezen en de informatie doorsturen naar het WMS.
  • Opvulmachines: vullen automatisch de lege ruimten in de dozen op met opvulmateriaal. Deze systemen zijn in staat kraftpapier te verkreukelen, luchtzakken op te blazen of schuimkorrels aan te brengen om schokken tijdens het vervoer op te vangen.
Door verstandig gebruik te maken van logistieke verpakkingen kunnen de kosten voor het verpakken van bestellingen worden verminderd
Door verstandig gebruik te maken van logistieke verpakkingen kunnen de kosten voor het verpakken van bestellingen worden verminderd

3. Andere elementen die verband houden met de orderverzamelzone

- Ergonomie van orderverzamelzones

De productiviteit van de magazijnmedewerkers hangt af van een groot aantal factoren, waaronder de preventie van beroepsrisico's één van de belangrijkste is. Een medewerker die moe is, maakt meer fouten en doet er langer over om taken te voltooien. Aangezien het inpakken van bestellingen inhoudt dat de medewerkers staan en dezelfde handelingen verschillende keren herhalen, kan dit proces CANS (complaints of arm, neck and/or shoulder) veroorzaken.

Aanbevolen wordt bijvoorbeeld om de orderverzamelzones uit te rusten met antivermoeidheidsmatten alias ergomatten, of de hoogte van de werktafels aan te passen. Mecalux heeft bijvoorbeeld een ergonomische orderverzamelzone ontworpen voor het magazijn van Venis, een merk van de Porcelanosa Groep. Het is uitgerust met mechanische armen voor de goederenafhandeling en hydraulische heftafels waarvan de magazijnmedewerkers de hoogte naar wens kunnen instellen.

- Planning van werkzaamheden met warehouse management software

De organisatie van de orderpicking heeft ook invloed op de manier waarop logistieke verpakkingen worden beheerd. Daarom raden onze deskundigen aan een WMS te installeren, die:

  • De opdracht geeft om de verpakkingswerkzaamheden uit te voeren.
  • Begeleidt bij het kiezen van de juiste afmeting van de verpakking voor elk pakket.
  • Ondersteunt bij de consolidatie van goederen en het controleren van de bestellingen.

Wilt u weten wat Mecalux kan doen om uw orderverzamelproces te optimaliseren? Neem dan contact met ons op! Eén van onze experts zal uw magazijn doorlichten en oplossingen voorstellen om de productiviteit te verbeteren.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: