Een magazijn dat gebruikt maakt van cross docking om zijn logistieke goederenstromen te organiseren

Voorbeeld cross docking: bedrijven die het toepassen

25 mrt 2021

Gezien de vele voordelen van cross docking, is deze methode van ordervoorbereiding zeer populair in distributiecentra van logistieke dienstverleners en grootwinkelbedrijven. Welke bedrijven passen cross docking toe in hun magazijnen? Hieronder vindt u enkele voorbeelden van bedrijven die het toepassen en Mecalux als hun partner hebben gekozen.

3 voorbeelden van bedrijven die succes hebben geboekt met crossdocking

Maak kennis met enkele bedrijven die vertrouwen hebben gesteld in de experts van Mecalux om hun logistieke goederenstromen te verbeteren. Deze ondernemingen maken onderdeel uit van de bedrijfstakken die het meest gebruik maken van cross docking: de farmaceutische industrie, grootwinkelbedrijven en de e-commerce.

1. Voorbeeld van cross docking in de farmaceutische industrie: Roche Diagnostics

Roche Diagnostics is een farmaceutisch bedrijf, leider op het gebied van in-vitro diagnostiek en hematologie. Het bedrijf heeft besloten samen te werken met Mecalux om de efficiëntie van zijn distributiecentrum in de Spaanse stad Barcelona te verbeteren.

De farmaceutische industrie is een van de sectoren die het meest gebruik maakt van cross docking en automatische opslagoplossingen in de magazijnen, en wel om twee redenen: er worden medicijnen opgeslagen bij constante temperaturen en de voorraden moeten snel kunnen worden geleverd.

Roche Diagnostics moet een manier vinden om aan deze voorwaarden te voldoen, aangezien 60% van zijn artikelen bederfelijk is en binnen 24 uur geleverd moet worden.

Het project dat werd uitgevoerd voor Roche Diagnostics bestond onder meer uit de automatisering van het klaarzetten van pallets en dozen: we hebben de distributiecentra uitgerust met magazijnkranen en een Miniload voor kleine bestellingen. Deze geautomatiseerde magazijnen bestaan uit een klassieke zone voor het palletiseren van producten met specifieke afmetingen en een zone die bestemd is voor cross docking.

Magazijn met Miniload voor orderpicking van Roche Diagnostics
Magazijn met Miniload voor orderpicking van Roche Diagnostics

2. Eroski, een bedrijf in de voedings- en detailhandelssector dat gebruik maakt van cross docking

De Eroski Groep is een ander voorbeeld van een bedrijf dat cross docking heeft ingevoerd in een van zijn distributiecentra. In Agurain, Spanje, is het een succes geworden. In de voedingsmiddelenindustrie zijn bedrijven verplicht met zeer korte leveringstermijnen te werken omdat de goederen die ze transporten een uiterste verkoopdatum hebben. In dit geval moest de Eroski Groep de kwaliteit van de dienstverlening in haar supermarkten verbeteren ten behoeve van haar klanten, die steeds veeleisender werden.

Cross docking speelt een sleutelrol binnen het logistieke platform van de Eroski Group: de daarvoor bestemde ruimte beslaat ongeveer 6000 m², waar een zeer groot volume aan bestellingen wordt afgehandeld. Dankzij deze methode slaagt het bedrijf er nu in 80% van de goederen dezelfde dag te verzenden, en de resterende 20% de dag erna.

3. Privalia (Veepee in de Benelux), een voorbeeld van e-commerce met cross docking

U kunt ook profiteren van cross docking als u werkt met goederen die onderhevig zijn aan kortingen, uitverkoop of promoties . Iets wat heel gebruikelijk is in discountwinkels en detailhandelszaken. Privalia (Veepee in de Benelux) is een online outlet gewijd aan fashion, lifestyle, kids en travel. Deze e-commerce is een perfect voorbeeld van het gebruik van cross docking in dit type installatie.

Privalia (Veepee in de Benelux) gebruikt deze organisatievorm om het ordervoorbereidingsproces in zijn logistieke distributiecentrum in het Spaanse Gavá te versnellen. Mecalux heeft Easy WMS zo geconfigureerd dat het zich aanpast aan de cross docking-strategie van het magazijn.

Cross docking toepassen in een bedrijf

Deze ondernemingen zijn perfecte voorbeelden waar cross docking met succes wordt toegepast in de magazijnen. Deze strategie is gerealiseerd door het gebruik van automatische opslagoplossingen en een efficiënt WMS.

Cross docking heeft deze 3 bedrijven in staat gesteld hun voornaamste objectief te bereiken; namelijk het verhogen van de winstgevendheid van hun magazijn. Alvorens deze methode in uw magazijn te ontwikkelen, raden wij u echter aan een interne analyse uit te voeren van de gevolgen die het gebruik ervan zou kunnen hebben op uw bedrijfskosten en uw goederenstromen. Als u wilt dat Mecalux u ondersteunt bij het optimaliseren van uw distributiecentrum, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen door dit contactformulier in te vullen.

Missconfigured or missplaced portlet, no content found
Dynamic Content: false
Master Name: Banner-Software-Solutions
Template Key: