Moderna: innovatie en technologie voor meer groei

12/01/2021

De ontwerper en fabrikant van kunststofproducten voor huisdieren, Moderna, wil zijn positie als wereldleider in zijn sector versterken, met een verdubbeling van de verkoop in de komende vijf jaar. Om zijn doel te bereiken, gaat het bedrijf een nieuwe site bouwen in Izegem, met inbegrip van een geautomatiseerd hoogbouwmagazijn van 40 meter hoog met een opslagcapaciteit van 12.560 pallets.

De nieuwe site van Moderna zal het hoofdkantoor van het bedrijf herbergen en een nieuwe, volledig geautomatiseerde fabriek. Alle bedrijfsprocessen zullen met elkaar worden verbonden om de productiviteit van de logistieke activiteiten te verhogen, wat een stabiele, veel efficiëntere service en een veilige goederenstroom zal bieden.

Het magazijn, bestaande uit vijf gangpaden met aan weerszijden dubbeldiepe magazijnstellingen, zal twee functies vervullen: Ten eerste zal het automatisch, door middel van een transportband, de productielijnen voorzien van componenten en halffabrikaten die worden gebruikt bij de productie. Ten tweede zal het eindproducten vanuit de fabriek ontvangen en opslaan voor toekomstige verzending naar klanten.

Het warehouse management systeem Easy WMS van Mecalux, zal worden geïmplementeerd en stuurt zowel de goederen als de activiteiten aan. Geïntegreerd met de Enterprise Ressources Planning SAP van Moderna, zal Easy WMS een opslaglocatie toewijzen aan elk product op basis van zijn kenmerken en omloopsnelheid. De Production en Supply Chain Analytics-modules zal de softwareoplossing aanvullen en zorgen voor een totale integratie van het magazijn met de productielijnen, een strikte opvolging van de goederen en de verschillende KPI's.

Bart BONTE - eigenaar en CEO
Welke doelen verwacht u te bereiken met de installatie van een automatisch hoogbouwmagazijn? Waarom heeft u voor Mecalux gekozen, voor het uitvoeren van dit project? De bouw van de nieuwe site maakt deel uit van ons duurzaamheidsproject, Moderna Green Pact. We streven naar een verdrievoudiging van de opslagcapaciteit en tegelijkertijd naar een halvering van de afhandelingskosten. Dat betekent dat ons team bepaalde ambities voor ogen had. Concreet waren we op zoek naar een serieuze partner, die ons een kant-en-klare oplossing kon bieden. Dit leidde ons naar Mecalux. Mecalux heeft ons een compleet project kunnen aanbieden, inclusief installaties en bijbehorende software. Dit alles wordt bij hen op locatie gerealiseerd. Ze functioneren als het ware als een soort one-stop-shop.

Functionaliteit en ontwerp

Moderna is een fabrikant en distributeur van artikelen voor huisdieren, zoals voerbakken, reis- en transportmanden. Het onderscheidt zich door een constante innovatie en een zeer hoog serviceniveau. Zo maakt het bedrijf gebruik van nieuwe hogedruk spuitgiettechnieken om zijn transportkooien te verbeteren, waardoor ze lichter, maar toch sterker en gemakkelijker te gebruiken zijn. Alle innovaties en de bouw van deze nieuwe site zijn in lijn met de initiatieven die genomen zijn voor de duurzame ontwikkeling van het Moderna Green Pact.