Het magazijn van de logistieke dienstverlener Groupe Alainé in Frankrijk

Het magazijn van de logistieke dienstverlener Groupe Alainé in Frankrijk

Het magazijn van logistiek dienstverlener Groupe Alainé kan de in- en uitslag van dagelijks 2500 pallets beheren

Grupo Alainé

Groupe Alainé heeft zijn logistieke voorzieningen in Mâcon uitgebreid om de nieuwe productielijn van één van zijn klanten te kunnen ontvangen. Mecalux heeft 8.000 m² voorzien van het semi-automatische Pallet Shuttle-systeem, die een opslagcapaciteit biedt van in totaal 20.397 pallets. De ideale opslagmethode voor een grote hoeveelheid pallets per artikelnummer, geplaatst in opslagkanalen met een diepte tot 43 m. Hierdoor wordt ook de dagelijkse in- en uitslag van 2500 pallets geoptimaliseerd.

Van fabriek tot klant

Groupe Alainé, opgericht in 1945 te Mâcon, is een erkend logistiek dienstverlener in Frankrijk, met meer dan 350.000 m² opslagruimte. De groep levert efficiënte opslagoplossingen voor elk type onderneming, ongeacht de industriële branche, zoals de cosmetica-, de voedings-, de bouw- en de e-commerce sector. In de loop van de afgelopen jaren, heeft Groupe Alainé zijn commerciële netwerk verder ontwikkeld en is nu aanwezig in meer dan twintig landen. Het bedrijf heeft buiten Frankrijk, ook kantoren in Luxemburg, Portugal, Nederland, België, Duitsland, Slowakije, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Met het doel zich zo dicht mogelijk bij zijn klanten te vestigen en zo snel mogelijk aan hun behoeften tegemoet te komen, ongeacht de deadline, de bestemming of het type product. De onderneming dankt zijn succes aan zijn betrokkenheid bij zijn klanten, en zijn wil zichzelf constant te overtreffen. Deze verbintenissen komen tot uiting in de groei van de omzet en in de toename van het aantal aanvragen. Onlangs heeft het bedrijf een nieuw magazijn in Mâcon geopend. Het gaat om een uitbreiding van zijn oude distributiecentrum van 21.000 m², waaraan 8.000 m² opslagruimte is toegevoegd. Deze nieuwe ruimte is bestemd voor de opslag van de goederen van een bekende fabrikant van vruchtensap. Volgens Jérôme Ezcurra, Operations Manager van Groupe Alainé: « We moesten de groei van onze klant ondersteunen nadat zijn nieuwe productielijn was geïnstalleerd. Vandaar dat we de opslagcapaciteit dienden uit te breiden ».

Jérôme Ezcurra - Operations Manager bij Groupe Alainé
« Mecalux is al jaren een partner van Groupe Alainé. Het technische team heeft goed de logistieke behoeften begrepen die wij hebben voorgelegd en heeft een oplossing gevonden die ons geholpen heeft onze groeiperspectieven te intensiveren ».

Voordelen van het Pallet Shuttle-systeem

Mecalux heeft het nieuwe magazijn van Groupe Alainé uitgerust met 18 stellingblokken die voorzien zijn van het Pallet Shuttle-systeem. Volgens de Operations Manager: « Het betreft een innoverende technologische oplossing, die onze groei zal kunnen ondersteunen ».

Sinds de ingebruikname van het systeem, is de onderneming zeer tevreden over de behaalde resultaten. Zoals Jérôme Ezcurra uitlegt, « Het Pallet Shuttle-systeem levert ons vele voordelen, zoals een beter gebruik van de opslagruimte, minder verplaatsingen voor onze magazijnmedewerkers en, als laatste, de optimalisatie van het oppervlak ».

De stellingen zijn 11 m hoog, verdeeld in vijf niveaus, en beslaan een groot gedeelte van het magazijnoppervlak, met als doel een zo groot mogelijke opslagcapaciteit te verkrijgen. Bepaalde stellingblokken hebben opslagkanalen van wel 43 m diepte, voor de opslag van 49 pallets. Dankzij deze oplossing kan Groupe Alainé een totaal van 20.397 pallets opslaan, met een individueel gewicht van maximaal 950 kg.

In plaats van één compleet gangpad voor eenzelfde product of referentienummer, groepeert het Pallet Shuttle-systeem éénzelfde referentienummer per opslagkanaal.

Dit is een uitgesproken voordeel voor Groupe Alainé, die een betere verscheidenheid in het magazijn verkrijgt en over meer verschillende goederen kan beschikken.

Naast het feit dat Groupe Alainé meer opslagcapaciteit heeft verkregen, heeft het ook een hogere productiviteit. De automatische shuttle is verantwoordelijk voor het plaatsen en verwijderen van de pallets in de opslagkanalen. Hierdoor hoeven de magazijnmedewerkers de Pallet Shuttle, met behulp van reachtrucks, alleen maar in het betreffende opslagkanaal te plaatsen, en de pallet in te slaan op de eerste positie in het opslagkanaal. Een reële optimalisatie van de verplaatsing van de magazijnmedewerkers, daar het nu de shuttle is die de lading verplaatst tot aan de eerst beschikbare opslagplek.

De automatische shuttle heeft nog een ander voordeel: de in- en uitslagtijd is korter, daar de magazijnmedewerkers niet meer de opslagkanalen in hoeven. Een belangrijk gegeven bij de opslag van meer dan 2.000 pallets die elke dag vanuit verschillende regionen in Europa aangeleverd worden (voornamelijk uit Frankrijk, Duitsland en Spanje). Om met de Pallet Shuttle te kunnen werken, hebben de magazijnmedewerkers een WIFI gebruikersinterface. De interface heeft een touchscreen, dat de magazijnmedewerkers kunnen gebruiken zonder hiervoor opgeleid te zijn, met vele applicaties en functies, zoals de mogelijkheid het aantal pallets te selecteren dat in- of uitgeslagen moet worden, of de functie voor het uitvoeren van een inventarisatie.

« Na het Pallet Shuttle-systeem enige tijd in gebruik te hebben genomen, voldoet de installatie naar tevredenheid aan de gestelde doelen », aldus de Operations Manager.

Diepte van de opslagkanalen

Om de diepte van het opslagkanaal te berekenen, moet het totale aantal pallets, de afstand tussen de laadeenheden én de benodigde ruimte voor de Pallet Shuttle bij elkaar opgeteld worden.

De afmetingen van de opslagkanalen, en dus van de stellingen, hangen af van verschillende factoren:

  • Beschikbare magazijnruimte.
  • Afmetingen van de pallets.
  • Aantal pallets dat opgeslagen moet worden.
  • Omzetsnelheid van de producten. De diepte van het opslagkanaal moet beantwoorden aan het ritme waarop de goederen in- en uitgeslagen worden.

Cross docking zone

Aangezien het een zeer groot magazijn betreft, zijn er twee "cross docking zones" ingericht. Daar worden de pallets gegroepeerd volgens bestemming of productsoort, wat de laadoperaties in de vrachtwagens vergemakkelijkt.

Deze zones hebben de beschikking over een shuttle, die de pallets op doorrolstellingen plaatst. Elk opslagkanaal heeft een diepte van 11 pallets. De doorrolstellingen zijn enigszins aflopend waardoor de pallets zich via de zwaartekracht verplaatsen naar het laagste gedeelte dat toegang geeft tot de laad- en losperrons. Aan het eind van de doorrolstelling kunnen de pallets door de meeloop truck worden verwijderd.

De voordelen voor Groupe Alainé

  • Grote opslagcapaciteit: door de uitbreiding van het magazijn, heeft Groupe Alainé de opslagcapaciteit verhoogt: 20.397 pallets in opslagkanalen met een diepte van 43 m.
  • Hogere productiviteit: het Pallet Shuttle-systeem kan per dag 2.500 pallets in- en uitslaan.
  • Snelheid van de afhandelingen: de automatische Pallet Shuttle en de transportbanden maken het mogelijk alle handelingen in het magazijn heel snel uit te voeren, een belangrijk punt wanneer het gaat om de leveringssnelheid door Alainé aan zijn klanten.
Groupe Alainé
Opslagcapaciteit: 20.397 pallets
Afmetingen van de pallets: 800 x 1200 mm
Maximaal gewicht van de pallets: 950 kg
Hoogte van de stellingen: 11 m
Maximale diepte van de stellingen: 43 m
Aantal Pallet Shuttles: 10