Mecalux installeert voor het bedrijf Porcelanosa het grootste keramiekmagazijn in Europa

20/03/2008

De volledige investering in het logistiek centrum dat Mecalux voor Porcelanosa installeerde, inclusief robotsystemen en werkkrachten, bedroeg in de eerste fase 19 miljoen euro. In de eerste fase werden 11 transelevatoren (railbedieningstoestellen) gemonteerd, die 22 rekken met enkele opslagdiepte bedienen, alsook honderden bijbehorende toestellen zoals rollen-, ketting- en gravitatietransportbanden, pendelwagens, palettenstapelaars, heffers en draaitafels.

In de onlangs doorgevoerde tweede montagefase werden nog vier transelevatoren, acht rekken met enkele opslagdiepte en passende stations voor het opnemen en afgeven van paletten geplaatst. De volledige installatie is heel uitgebreid, want omvat 30 rekken met een lengte van 163 m en een hoogte van bijna 31 m.

Tweemasttranselevatoren
Met als doel het waarborgen van de maximale efficiëntie en werkveiligheid in het bedrijf Porcelanosa, installeerde Mecalux 15 solide tweemasttranselevatoren met dezelfde hoogte als de rekken. Ze bewegen in de 1750 mm brede gangen met een snelheid van 180 m/min en kunnen paletten met een gewicht van 1600 kg heffen met een snelheid van 48 m/min. Alle tweemasttranselevatoren zijn uitgerust met een aparte cabine die onderhoudswerken mogelijk maken alsook het manueel sturen met behoud van perfect zicht op het niveau van de balustrade.

In de loop van één werkdag bereiken 200 bestellingen vanuit de handelsafdelingen van het bedrijf het magazijn. De helft van de productie, vervaardigd en opgeslagen in dit object, bereikt uiteindelijk de Porcelanosawinkels in 80 landen in de hele wereld. De paletten met goederen rechtstreeks afkomstig uit de fabriek, waarmee het magazijn verbonden is door een ondergrondse tunnel met een lengte van 300 m en een diepte van 3 m, worden met behulp van goederenliften neergelaten op een in de tunnel gemonteerde speciale transportband. De paletten komen uiteindelijk op de geautomatiseerde lijnen die ze rechtstreeks naar de plaatsen voor het opnemen van goederen in het magazijn voeren.

Ongeveer 1200 laadeenheden in de richting van het magazijn ondergaan dagelijks het proces van etikettering en het krijgen van een teken, dat het zenden van de paletten naar de stations van het opnemen en afgeven van goederen voorafgaat. Wat de afgegeven goederen betreft, verlaten dagelijks 1800 paletten het magazijn. Het magazijn van Porcelanosa moet efficiënt en handig te bedienen zijn, daarom wordt er gebruik gemaakt van rekken met enkele opslagdiepte die snellere operaties van het opnemen en afgeven van paletten mogelijk maken. Dit uitgestrekt magazijn werd ook uitgerust met talrijke plaatsen voor manuele bediening van ladingen en vier pneumatische manipulatoren die de operator in staat stellen om de uitgekozen, gewoonlijk heel zware lading, gemakkelijk te grijpen.

Over het bedrijf Mecalux
Mecalux is één van de belangrijkste leveranciers van globale magazijnoplossingen in de wereld. De hoofdactiviteit van het bedrijf bestaat uit het ontwerpen, produceren, verkopen en de servicebediening van metalen rekken, geautomatiseerde magazijnen en andere oplossingen betreffende opslagsystemen. De groep Mecalux beschikt over 8 productieplants in 6 landen, rechtstreekse handelsvertegenwoordigingen in 16 landen, stelt 3100 mensen te werk en de inkomst van de groep in 2006 bedroeg 531,1 miljoen euro. Het bedrijf Mecalux neemt een strategische positie in op het gebied van de ontwikkeling van geautomatiseerde opslagsystemen en het lanceren van deze systemen op alle markten waarin het actief is.