Bij Grégoire Besson worden bestellingen sneller klaargezet en goederen efficiënter beheerst

Drie verschillende opslagoplossingen zorgen voor een adequate distributie van de goederen in het magazijn: draagarmstellingen, palletstellingen en de Miniload

Bij Grégoire Besson worden bestellingen sneller klaargezet en goederen efficiënter beheerst

Videotranscriptie

In het logistieke centrum van Grégoire Besson, een Franse multinational gespecialiseerd in de productie van landbouwmachines, is alles georganiseerd rondom de volgende criteria: maximaal rendement en een hoge productiviteit.

Gabin Guegan - MANAGER RESERVEONDERDELEN
"Dit project moest een oplossing bieden voor het centraliseren van de verzending van reserveonderdelen van alle zes productiecentra van de Grégoire Besson-Groep. Maar we wilden ook onze operationele prestaties verhogen, iets dat essentieel is voor de verkoop van onze machines. Hiervoor hebben we verschillende leveranciers benaderd met het doel zowel de logistieke als de IT-beperkingen te overwinnen en al snel had Mecalux onze voorkeur, vanwege haar ervaring met projectbeheer."

In het uiteindelijke magazijn, met een totaal oppervlak van 4500 m², is het proces van het klaarzetten van bestellingen gereorganiseerd en versneld.

Gabin Guegan - MANAGER VOOR RESERVEONDERDELEN
"We zochten een partner die ons een allesomvattende technische oplossing kon bieden voor zowel de opslag van kleine artikelen, zoals een eenvoudige schroef, als voor dozen van meer dan 5 meter lang. Daarom hebben we voor drie verschillende opslagoplossingen gekozen: klassieke palletstellingen voor grote, zware artikelen die op Europallets kunnen worden geplaatst, een Miniload voor de opslag van kleine artikelen met een hoge omloopsnelheid die 70% van onze producten vertegenwoordigen en als laatste, draagarmstellingen voor de opslag van artikelen met grote afmetingen."

De zone met klassieke palletstellingen valt op door haar veelzijdigheid omdat daar een grote variëteit aan referenties kan worden opgeslagen met verschillende volumes, afmetingen en omloopsnelheden. Hier worden zowel pallets als magazijnbakken opgeslagen.

Op de hogere niveaus worden de reserveproducten opgeslagen en op de lagere niveaus de pallets voor orderpicking. Sommige stellingen zijn voorzien van uittrekbare legborden waarop magazijnbakken worden geplaatst. Hierdoor wordt de orderpicking voor de magazijnmedewerkers gemakkelijker.

Deze stellingen zijn 7,5 meter hoog en hebben een opslagcapaciteit van meer dan 4400 pallets.

Het automatische miniloadmagazijn bestaat uit twee gangpaden met aan weerszijde dubbeldiepe stellingen die 47 meter lang en 9 meter hoog zijn met 17 laadniveaus. De Miniload heeft een opslagcapaciteit van meer dan 10.000 magazijnbakken.

In elk gangpad rijdt een magazijnkraan die de goederen automatisch in- of uitslaat, waarbij de aanwijzingen van het Galileo-besturingssysteem worden opgevolgd. Deze magazijnkranen verplaatsen zich met een snelheid van 180 meter per minuut en zijn uitgerust met telescopische vorken die twee posities in het opslagkanaal kunnen bereiken.

Aan het begin van de stellingen brengt een circuit van rollenbanen de goederen naar de picklocaties aan de voorkant van het magazijn waar vier bestellingen tegelijkertijd klaargezet worden.

Gabin Guegan - MANAGER RESERVEONDERDELEN
"Bestellingen werden gaandeweg klaargezet, maar we wilden vooruitlopen op de groei van de Grégoire Besson-Groep en ook de seizoenspieken van de productie kunnen opvangen. Met de Miniload hebben we de cut-off time een uur kunnen verlengen. Dit is het uiterste tijdstip waarop een bestelling geplaatst kan worden voor verzending op dezelfde dag. We kunnen nu namelijk meer bestellingen klaar zetten in minder tijd."

De zone met draagarmstellingen voor lange producten maakt de door Mecalux geboden oplossingen compleet. Hun structuur van 5 meter hoog wordt gevormd door staanders en draagarmen, waarop de lading rust.

Aan de zijkant van het magazijn bevindt zich de consolidatiezone, waar de bestellingen die klaargezet zijn aankomen om te worden geverifieerd, voordat ze worden ingepakt en van etiketten voorzien.

De controle van het automatisch beheer van de goederen wordt door middel van het warehouse management systeem Easy WMS uitgevoerd.

Gabin Guegan - MANAGER RESERVEONDERDELEN
"Dankzij Easy WMS hebben we de kwaliteit van de logistieke stromen binnen ons magazijn, zowel van de ontvangst als van de verzending, kunnen verbeteren. Onze magazijnmedewerkers zijn autonomer geworden dankzij dit systeem dat hen begeleid bij al hun werkzaamheden, van de orderpicking tot aan het laden van de vrachtwagens. Toen we met Mecalux de functie-analyse uitvoerden, hebben we samen een bepaald aantal functionaliteiten gedefinieerd die specifiek op Grégoire Besson van toepassing zijn, zoals het automatisch afdrukken van de paklijsten of het beheer van de batchcodes per leverancier. Deze samenwerking houdt hier echter niet op, want we blijven samen functionaliteiten ontwikkelen met als doel de dagelijkse taken van onze werknemers gemakkelijker te maken."

Aan de voorkant van de klassieke magazijnstellingen bevindt zich de ontvangst- en verzendzone, waar de bestellingen worden afgerond voordat ze in de vrachtwagens worden geladen.

De multinational Grégoire Besson had een partner nodig om de onderneming te helpen het hoofd te bieden aan de grote groei van de afgelopen jaren. Mecalux is aan de wensen van het bedrijf tegemoet gekomen door efficiënte en aanpasbare oplossingen te implementeren, waarmee een maximale productiviteit word bereikt dankzij een doeltreffende orderpicking, een hoge opslagcapaciteit en een op maat gemaakt warehouse management systeem.