De vriesruimte van Mooijer-Volendam: de activiteiten verlopen soepeler

De vriesruimte van Mooijer-Volendam: de activiteiten verlopen soepeler

Mooijer-Volendam installeert een opslagoplossing van Mecalux voor de opslag van diepvriesproducten

Mooijer-Volendam B.V.

De Nederlandse visgroothandel Mooijer-Volendam B.V. heeft één van zijn vriesruimtes uitgerust met Movirack verrijdbare stellingen van Mecalux. Deze opslagoplossing maakt optimaal gebruik van het beschikbare oppervlak en levert een opslagcapaciteit van 4349 pallets.

Over Mooijer-Volendam B.V.

Deze Nederlandse groothandel verkoopt een breed scala aan fruits de mer, gerookte vis en bevroren groente en fruit. De groothandel is opgericht in 1988, toen de broers Carlo en René Mooijer de leiding van het bedrijf, dat gespecialiseerd was in vis, garnalen en fruits de mer, van hun ouders overnamen. Het nieuwe bedrijf groeide zeer snel toen het in 1996 begon met de productie van gepelde garnalen.

Vandaag de dag is het bedrijf één van de belangrijkste leveranciers in Nederland en beheert het de gehele productieketen, van vangst, productie, opslag tot distributie. De producten worden in heel Europa, en voornamelijk in Duitsland, Oostenrijk, België en het Verenigd Koninkrijk, met eigen vrachtwagens gedistribueerd.

Een bedrijf in volle groei

Sinds de oprichting groeit Mooijer-Volendam B.V. gestaag. Zo is het bedrijf in 2003 gefuseerd met Lou Snoek, een merk in gerookte verse vis dat in Nederland zeer populair is. Vanaf dat moment is de productcatalogus van dit merk (met gerookte makreel, haring, sprot, zalm en paling) onderdeel geworden van Mooijer-Volendam B.V.

« De afgelopen jaren hebben we onze vestigingen in Volendam uitgebreid zodat we alle producten die we in Europa distribueren op kunnen slaan en de stijging van de omzet op kunnen vangen », legt René Mooijer, directeur van Mooijer-Volendam B.V. uit. Hier bevindt zich een rookkamer voor de producten die dit proces moeten ondergaan.

Via Toyota Material Handling benaderde het bedrijf Mecalux om het magazijn voor eindproducten in het centrum van Volendam uit te rusten met een « duurzaam en flexibel » opslagsysteem, aldus René Mooijer. Het is een ruimte met een constante temperatuur van -25 °C die de goederen in goede staat houdt.

Groepering en directe toegang

Het magazijn bestaat uit acht dubbeldiepe verrijdbare Movirack stellingen en twee conventionele magazijnstellingen. Ze zijn 10 meter hoog en 27 meter lang met een opslagcapaciteit van 4349 pallets en een gewicht van maximaal 1000 kg per pallet.

Doordat het aantal gangpaden verminderd is, wordt de installatie beschouwd als een groeperingssysteem. Het maakt maximaal gebruik van het beschikbare oppervlak en biedt een optimale opslagcapaciteit. Bovendien zijn de magazijnstellingen van Mecalux zeer geschikt voor vriesruimtes zoals die van Mooijer-Volendam B.V., aangezien zij het mogelijk maken de kou over een groot aantal pallets te verdelen.

De verrijdbare stellingen verplaatsen zich zijdelings wanneer een magazijnmedewerker een gangpad opent. Via radio-frequency identification (RFID) worden opdrachten naar het systeem gestuurd. Hierdoor zijn de goederen direct toegankelijk en kunnen de pallets gemakkelijk in- of uitgeslagen worden.

« Orderpicking is één van de belangrijkste activiteiten in dit magazijn », voegt René Mooijer toe. In dit magazijn kunnen meerdere gangpaden geopend en vastgezet worden zodat er tegelijkertijd in meerdere gangpaden kan worden gewerkt.

Deze optie wordt voornamelijk gebruikt voor directe orderpicking vanaf de pallets, die op de lagere niveaus van de verrijdbare stellingen opgeslagen zijn. Het voordeel van dit systeem is dat de reservepallets op de hogere niveaus opgeslagen zijn, zodat de orderpicking niet onderbroken hoeft te worden.

De magazijnmedewerkers gaan de verschillende gangpaden in en verzamelen de artikelen voor een bestelling direct vanaf de pallets. Is de bestelling eenmaal compleet, dan wordt deze naar de verzendzone verstuurd, waar ze gecontroleerd en naar de klant verzonden wordt.

Door de verrijdbare Movirack stellingen wordt het oppervlak van ons magazijn optimaal gebruikt en hebben we de benodigde opslagcapaciteit om onze klanten te bevoorraden. Bovendien zijn de gangpaden groot genoeg om er orderpicking uit te voeren.

René Mooijer, Directeur van Mooijer-Volendam B.V.

Voordelen voor Mooijer-Volendam B.V.

  • Grotere opslagcapaciteit: het verrijdbare systeem maakt gebruikt van het gehele oppervlak en levert een opslagcapaciteit van 4349 pallets.
  • Efficiënte service: de activiteiten verlopen soepeler. De magazijnmedewerkers hoeven alleen maar de opdracht te geven om het gangpad te openen, de pallets in of uit te slaan en de bestellingen klaar te zetten.
  • Directe toegang tot de pallets: als het gangpad eenmaal geopend is, hebben de magazijnmedewerkers gemakkelijk toegang tot de pallets van Mooijer-Volendam B.V.
Verrijdbare Movirack stellingen
Opslagcapaciteit: 4349 pallets
Afmetingen pallets: 800 / 1000 x 1200 mm
Max. gewicht pallets: 1000 kg
Hoogte stellingen: 10 m
Lengte stellingen: 27 m

Gebruikte producten