Magazijn van Le Petit Vapoteur, Franse fabrikant van elektronische sigaretten

Magazijn van Le Petit Vapoteur, Franse fabrikant van elektronische sigaretten

De legbordstellingen voor orderpicking van Le Petit Vapoteur vergemakkelijken het klaarzetten van de bestellingen

Le Petit Vapoteur

Le Petit Vapoteur, online winkel voor elektronische sigaretten, heeft zijn hele logistiek verhuisd naar een nieuw magazijn van 3.000 m² in Tourlaville (Normandië/Frankrijk). Om maximaal profijt te halen uit de beschikbare oppervlakte en een grotere opslagcapaciteit te verkrijgen, heeft Mecalux zijn legbordstellingen met loopbruggen voor orderpicking geïnstalleerd, die samen drie verdiepingen vormen. Het magazijn is ontworpen om tussen de 3.000 en 5.000 bestellingen per dag te verzenden.

Het succes van de elektronische sigaret

Le Petit Vapoteur is een Frans bedrijf gespecialiseerd in de online verkoop van elektronische sigaretten, accessoires en andere consumptiegoederen. Dit bedrijf, opgericht in 2008 in Tourlaville, is intussen behoorlijk gegroeid. Momenteel heeft het bedrijf meer dan 10 verkooppunten in het hele land, ook al wordt het merendeel van zijn producten via de website verkocht.

Het succes van zijn online activiteiten ligt voor een deel aan het feit dat de bestellingen die gedaan zijn voor 12 uur 's middags, dezelfde dag geleverd worden. Vandaar dat een goede organisatie van het magazijn belangrijk is. Le Petit Vapoteur bezat een magazijn van 700 m² in Tourlaville, maar dat was niet groot genoeg om alle producten op te slaan en het ruimtegebrek hinderde de opslagactiviteiten en het klaarzetten van de bestellingen.

Om de logistiek te verbeteren, is het bedrijf onlangs verhuisd naar een nieuw opslagcentrum van 3.000 m² zeer dicht bij het eerdere magazijn.

Legbordstellingen met loopbruggen voor Le Petit Vapoteur

« Alhoewel we een groter oppervlak hebben in vergelijking met ons eerdere magazijn, blijft de opslagruimte van ons huidige entrepot beperkt; we willen er dus alles uithalen », aldus Samuel Simon, Logistiek Manager. Het bedrijf wenst klaar te zijn voor de uitbreiding van zijn activiteiten en wil veel meer producten op kunnen slaan.

Na nauwkeurige bestudering van de behoeftes, heeft Mecalux legbordstellingen van 7,3 m hoog met loopbruggen geïnstalleerd, bestaande uit drie verdiepingen. Volgens Samuel Simon, « Wij hebben voor deze oplossing gekozen daar het goedkoper was dan het installeren van een entresol- of tussenvloer ». In totaal kan Le Petit Vapoteur ongeveer 5500 verschillende artikelnummers beheren. De stellingen bieden een directe toegang, wat de goederenafhandeling vergemakkelijkt. Het is een zeer flexibele oplossing, met aanvullingen die de opslag van artikelen van verschillende grootte mogelijk maken (van klein naar groot).

Om de orderpicking te versnellen, moeten de goederen direct bij binnenkomst in het magazijn correct opgeslagen worden. Elke dag komen er tussen de 5 à 40 pallets aan vanuit Europa (Italië, Duitsland, Engeland en Frankrijk), de Verenigde Staten en China. Vervolgens scheiden de magazijnmedewerkers enerzijds de elektronische sigaretten en anderzijds de E-liquids (die per merk en smaak opgeslagen zullen worden). Het magazijn is zodanig ingedeeld dat op elke verdieping bepaalde producten worden opgeslagen. Afhankelijk van de vraag en van het aantal bestellingen dat klaargezet moet worden, zal er een specifiek aantal magazijnmedewerkers worden toegewezen. Over het algemeen worden er dagelijks tussen de 3.000 en 5.000 bestellingen verzonden. Elke bestelling bestaat uit 7 à 8 bestelregels.

Samuel Simon - Logistiek Manager Le Petit Vapoteur
« Het technische team van Mecalux heeft ons een flexibele oplossing voorgesteld die aangepast kan worden aan onze behoeften; we hebben allereerst de opslagcapaciteit uitgebreid, en daarnaast het klaarzetten van de bestellingen geoptimaliseerd ».

De voordelen voor Le Petit Vapoteur

  • Efficiënte orderpicking: Een goede indeling van de goederen, door gelijksoortige producten in dezelfde zone op te slaan, maakt dat de verplaatsingen van de magazijnmedewerkers geoptimaliseerd worden, en versnelt het klaarzetten van de 3.000 à 5.000 bestellingen per dag.
  • Directe toegang tot de producten: Het is belangrijk dat de opslagafhandelingen en het klaarzetten van de bestellingen vergemakkelijkt worden, daar de magazijnmedewerkers alleen maar in de buurt van de stellingen komen om producten te plaatsen of eruit te halen.
  • Optimaal gebruik van de beschikbare ruimte: De beschikbare ruimte wordt optimaal gebruikt daar de stellingen met loopbruggen de hoogte van het magazijn benutten.
Magazijn van Le Petit Vapoteur
Hoogte van de stellingen: 7,3 m
Aantal klaargezette bestellingen: 3.000 - 5.000 bestellingen per dag

Gebruikte producten